John M. Johansen John M. Johansen (Foto: Helge Heyerdahl)
2. november 2012

Narkofrikjent vil tilbake til Pattaya

Skrevet av 

John M. Johansen ble 3. oktober løslatt etter tre år og 22 dager i Bombat-fengselet for rusdømte i Bangkok. Vi møtte ham på Egon Restaurant i Oslo. Johansen sier han vil tilbake til Pattaya raskt.

Johansen ble i 2009 dømt til 16,5 års fengsel, men ble løslatt etter ankesaken 3. oktober. Tiltalen om besittelse av 50 gram heroin ble da frafalt. Likevel ble Johansen utvist fra Thailand da han ble løslatt.

Johansen (42) var forretningsmann i Pattaya. Han drev Ingo’s bar. Senere drev han rådgivningsfirma. Han var medlem i turistpolitiet en periode. Da han ble arrestert var han ansatt i politivesenet i Pattaya som tolk etc. overfor utlendinger som havnet i problemer med loven.

Retten skrev følgende 3. oktober: “It is adjudged with amendment that the indictment against the Accused for the offense of having heroin in possession for distribution be dismissed.”

- Narko verste jeg vet

- Med hvilke forventninger gikk du i gang med ankesaken i retten?

- Siden jeg jo visste at jeg var uskyldig, igangsatte jeg ankesaken nærmest ut av prinsipp. Om jeg trodde at rettferdigheten ville seire etter det som skjedde i første rettsinstans er heller usikkert, men jeg var helt klar på at jeg aldri kom til å innrømme noe jeg aldri hadde gjort. I tillegg er narkotika noe av det verste jeg vet, så det var det siste jeg ville ha på rullebladet mitt.

- Hvordan går det med deg?

[ annonse ]

- Familie og venner har tatt meg imot på en fantastisk måte. På grunn av dette, har jeg det bra.

Et forandret menneske

- Hva har tiden bak murene gjort med deg? Har du forandret deg på noen måte?

- Det er umulig å gå igjennom det jeg har gjort uten at det setter sine spor, så ja, jeg har forandret meg på enkelte områder.

- Kan du si noen ord om hvilke følelsesmessige faser du har vært gjennom i tiden i fengselet?

- Den følelsesmessige karusellen man opplever i en slik situasjon er så ekstrem at man tar skade av det. Detaljer om dette, samt min status i fengselet, vil jeg komme tilbake til på et senere tidspunkt.

Feilinformasjon

- Hva opplever du har vært den største feiloppfatningen angående deg og din rolle i Pattaya?

- Jeg oppfatter at folk flest har satt pris på det jeg har gjort for dem. At det sitter et lite mindretall på noen barer og mener noe annet, må jo være opp til dem. Når det gjelder arrestasjonen sitter jeg med et inntrykk av at det bevisst ble plantet feil informasjon, slik at det skulle se ut som om jeg var skyldig. Imidlertid har det vist seg at selv de som var sterkt kritiske til meg og min jobb skjønte at her var det ugler i mosen.

- I retrospekt, hva har denne opplevelsen gitt deg av ballast og læring?

- Man lærer jo hele livet. Jeg har som alle andre gjort ting som kunne ha vært ugjorte eller også løst på en annen måte. Imidlertid må man bare se fremover og fokusere på positive ting. Det jeg opplever som beste lærdommen av dette, var at jeg fant ut hvem av mine venner som virkelig var der for meg når jeg trengte dem.

- Hva skjer med deg og Thailand?

- Målet er å komme tilbake der hvor jeg var. Jeg er ønsket tilbake i min gamle jobb og jeg skal ta stilling til dette etter at ting er litt mer avklarte enn de er nå.

 

Dette er saken:

2. september 2009 ble den da 39- årige John. M. Johansen arrestert med 50 gram heroin, ladet pistol og en sum penger på den norskeide restauranten El Paso i Pattaya (restauranten er nå solgt til hotelldrift).

23. september 2010 ble han dømt til 16,5 års fengsel blant annet for besittelse av heroin.

Det var en stund usikkert om han ville anke, eller satse på en rask utlevering til Norge, men saken ble altså anket senere på høsten.

Thailandske myndigheter, på sin side, har frem til 3. november på å anke avgjørelsen. Johansen ble altså frifunnet for den alvorligste tiltalen om narkobesittelse, mens punktet om ulovlig våpenbesittelse ble opprettholdt.

Johansen gikk ned 50 kilo under oppholdet, forteller han til Namdalsavisa. Han planlegger å skrive bok om saken.

(Thailands Tidende utgave 9/2012 - 1. november 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge