2. desember 2012

Landemerke i Pattaya siden 1983

Skrevet av 

Det sies at thaimat smaker forskjellig alt ettersom hvem som tilbereder og hvem som skal spise den. På Dang Dam Restaurant i Pattaya Klang sjekker de om det er thaier eller faranger som bestiller før de setter kokkene i sving.

I starten i 1983 serverte Dang Dam kun supper. Siden 1986 har de hatt et variert kjøkken. De har både thailandske og utenlandske kunder. De vet å servere mat som er tilpasset begge ganer. Mange nordmenn sverger til stedet. De får passe sterk mat til en akseptabel penge.

Da vi var innom var det lunsjtid – mellom tolv og ett – og vanskelig å få sitteplass grunnet alle de thaiene som hadde lunsjpause fra jobben i området.

Et standard måltid i Thailand består gjerne av en suppe, en karrirett, en fiskerett samt grønnsaker.

Fire restauranter

Det er nå en kjede av fire restauranter som Dam styrer. Tre er i Pattaya, en i Bangkok.  Dam Yaoklungpahol lærte restaurantfaget på internasjonale hoteller i Bangkok og Pattaya før han startet for seg selv.

– Er det vanskelig å ha oversikt over fire restauranter?

– Vi satser på familien. Åtte familiemedlemmer er med i driften. Min kone har ansvaret for kjøkkendriften. Ellers er vi påpasselige med å gi alle ansatte god opplæring før de slipper til her.

[ annonse ]

Familiebedrift

Eieren lyder kallenavnet Dam, den eldre broren er Dang, og derav navnet Dang Dam Resaurant. Dam er 67 år gammel. Han forteller at foreldrene hans også var i restaurantbransjen med supper som spesialitet.

– Men supper er jo noe alle kan lage?

– Nei, det er nok ikke riktig, svarer Dam. – Råvarene og forberedelsene er uhyre viktige. Den beste kjøttprodusenten i Thailand lærte oss å lage kjøttboller av storfekjøtt. Vi har også fått spesialopplæring innen fiskeboller. Det er noe dere nordmenn kjenner til, dere har jo verdens beste fisk, avslutter den erfarne restaurantøren.

Fornøyde norske stamgjester

Vi traff Knut A. Johansen (81) fra Sarpsborg og Lars O. Hansen (64) fra Fredrikstad på Dang Dam Restaurant. De er i Thailand i snitt to ganger i året. Når de er i Pattaya spiser de på Dang Dam fra tre til fem ganger i uken. De er meget godt fornøyd med maten.

– Hva er favorittretten?

– Matsaman (kylling i karri) er favoritten, men vi smaker på det meste.

Vi får vite at det bare er å si fra så får man mild mat. De to nordmennene sier dog at de har vendt seg til stadig sterkere mat ettersom de spiser på lokale restauranter her.  Når de er hjemme i Norge går det også ofte i ris og litt sterkere mat enn det som er vanlig i norske hjem.

Variert thailandsk mat

På slutten av 1600-tallet kom chiliplanten til Thailand fra Sør-Amerika. Den ble raskt tatt i bruk i matlagingen. Thaier er flinke til å kopiere, og de har tatt flittig i bruk oppskrifter fra andre land, ikke minst India og Kina. For eksempel ble indisk ghee (smør) erstattet av kokosnøttolje og melkeprodukter generelt erstattet med kokosnøttmelk.

Wok-pannen begynte thaiene å ta i bruk på 1700-tallet, nok en gave fra kineserne.

De fire thailandske regionene Nord, Sentral, Sør og Isan har ulike mattradisjoner, påvirket av naboland og matauke på de ulike stedene.

(Thailands Tidende utgave 10/2012 - 1. desember 2012)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge