Somchai møter nordmenn på Rådhusplassen i Oslo Somchai møter nordmenn på Rådhusplassen i Oslo Foto: Jan Hovemoen
2. desember 2012

– Et paradis med dårlig service

Skrevet av 

Ekteparet Somchai og Jaree Iamchamrus tok en ferieuke på nordlige breddegrader. Vi lot dem gi karakter på Norge som feriemål for thaier.

Nordmenn flokker til Thailand i stadig økende antall. Thaier er mer beskjedne når det gjelder å feriere i Norge. Et hederlig unntak er ekteparet Somchai og Jaree, som tok en uke i Norge nylig.

Nå skal det sies at ekteparet ikke er helt gjennomsnittlige thaier. De eiere hotellet Central Pattaya Garden Resort samt kosmetikkfirmaet CEF, driver import og eksport av håndlagde treprodukter, har stor møbelbutikk rett bak Big C på Pattaya Second Road og går med planer om å bygge et boligfelt med hele 150 hus. Alt dette forhindret ikke at prissjokket ble temmelig stort da de kom til Norge. Paret kom via Tyskland og Sverige. De fikk med seg både danskebåten og ”harryhandel” i Svinesund.

– Hvilke inntrykk sitter du igjen med etter en uke her, Somchai?

– At menneskene er veldig forskjellige fra i Thailand. I Norge jobber de fleste. De virker mer fokusert på jobben, og prater ikke så mye sammen som thaier gjør. Alt er veldig rent her, og jeg så at dere til og med har egne biler som feier gatene om morgenen, forteller han tydelig imponert.

Ros til Jens

Somchai, som tidlig har vært en sentral politiker i Aranyaprathet på grensen til Kambodsja, roser den norske regjeringen:

- Jeg tror dere har en veldig bra regjering som holder landet i orden. Jeg har hørt nordmenn klager på den høye skatten, men når jeg ser alle fordelene landet får av skattepengene så er jeg ikke i tvil om at Norge har den riktige løsningen. Dere har god lønn, lang ferie, korte arbeidsdager, gode sosiale ordninger og lite mennesker. Et paradis er dette, selv om jeg synes det er dårlig med service og behjelpelighet i butikker og på restauranter.

[ annonse ]

Somchai utdyper dette med en historie:

– Da jeg var i en butikk og handlet så ba jeg om pose, og ekspeditøren kastet posen til meg. Slikt gjør vi ikke i Thailand, så det hadde nok ikke skadet om noen norske servicearbeidere hadde kommet for å lære om service i Thailand.

Grensehandel

Paret fikk med seg at nordmenn handler i Sverige, svensker handler i Danmark og dansker handler i Tyskland. Folk liker å spare penger. Men finnes dette fenomenet i Thailand? Somchai forteller:

– Noen thaier reiser til Laos, Kambodsja eller Myanmar for å handle og spare penger. Men thaier er ikke like ivrige som nordmenn på grensehandel, sier Somchai, som registrerte at det knapt nok fantes en svenskregistrert bil i Svinesund. Somchai er selv fra grensebyen Aranyaprathet .

Lanserer norske ideer

Somchai og Jaree var på besøk hos norske venner og fikk sett mye på ferieturen. Da de var på Teknisk Museum var Somchai så imponert over det han så at han nesten måtte bæres ut. Også det norske systemet med avfallsdeponi fikk thaikineseren til å selv ta i et tak, og vise to tomler opp.

- Alle kaster søppelet sitt på fyllingen, ikke rart det er så rent og pent her i landet. Jeg skal fortelle om dette til en kamerat i Thailand som er politiker, for her har vi noe å lære.

Født entreprenør

– Hva er det med dere thaikinesere og entreprenørskap? De fleste er fornøyde med å ha én næring som gir god avkastning, men du vil hele tiden innta nye områder.

– Thaikinesere er forskjellige. Jeg kan røpe at det finnes mange som er late av oss også...hehe. Men i min familie har vi denne tradisjonen, og grunnen til at jeg gjør dette er for å sikre familien min. Vi starter forretningsvirksomhet innen de fagområdene mine barn utdanner seg i. En av mine døtre er nå utdannet sykepleier, så da skal vi starte bygging av noe vi kaller HospiHouse som skal bestå av 150 hus hvor pleietrengende fra andre land kan bo og få det nødvendige tilsyn.

– Dere har vært én uke i Norge. Hva savner dere mest fra Thailand?

– Den thailandske tidssonen. Det har vært tøft å snu døgnet på hodet i en uke nå, smiler Jaree. Før avreisen til Norge hadde Jaree en drøm om Norge:

– I drømmen så jeg at Norge var et land med gode mennesker. At det var frisk og god luft, fine parker og hus – i tillegg til gode muligheter for å drive forretninger. Det viste seg å være en sann drøm.

(Thailands Tidende utgave 10/2012 - 1. desember 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge