Kjetil Martinsen Kjetil Martinsen Foto: Dag A. Ekeberg
2. desember 2012

Taper nesten 2000 baht hver måned

Skrevet av 

Kjetil Martinsen er en av 130 nordmenn i Thailand som får pensjonen sin overført via amerikanske dollar. NAV og DNB skylder på hverandre. Martinsen krever nå gebyrene tilbakebetalt.

Martinsen er uføretrygdet og bor i Chachoengsao. Han flyttet dit nylig fra Pattaya, hvor han tidligere var formann i interesseforeningen Khon Norway. Han forteller:

– Jeg skulle få oversendt 101.506 baht den dagen min pensjon kom inn til Bangkok Bank. Hva som ble godskrevet min konto var 99.394 baht. Bangkok Banks gebyr var på 249 baht. Da gjensto det 1863 baht som hadde forsvunnet på vegen.

Martinsen sier at det ikke er første gangen dette har skjedd. Han sendte brev til NAV med spørsmål om hvor det ble av resten av pensjonen.

Svaret Martinsen fikk fra NAV gikk ut på at dette var en sak mellom ham og bankforbindelsen hans.

– Hvordan kan dette være en sak mellom meg og banken, spør Martinsen. – NAV fraskriver seg ansvar her.

337 nordmenn

Martinsen er en av 337 nordmenn som mottar pensjon fra NAV til thailandsk bankkonto, ifølge tall fra NAV. 130 av disse får beløpet i USD, og taper altså godt med penger på det.

[ annonse ]

Martinsen sier videre: – Jeg har hatt den samme kontoen i Bangkok Bank siden 2006 men det er først i den senere tid jeg har oppdaget at beløpet som kom inn på min konto ikke kunne være riktig. Noen må ha endret valutaen på min utbetaling, noe jeg ikke har godkjent eller blitt varslet om. Jeg ønsker å vite hvem som har autorisert denne unødvendige veksling av min pensjon og jeg vil be NAV om refundering av de ekstra gebyrene.

– Må gi skriftlig beskjed

Vi kontaktet kommunikasjonsstaben i NAV og fikk svar fra seniorrådgiver Marianne Pedersen. Hun sier:

– Vår praksis for overføring av penger til brukere bosatt i utlandet er ikke endret. Som hovedregel betaler vi ut penger i den valutaen som gjelder i landet vi skal overføre penger til. For å overføre penger til utenlandsk bank utenfor EU tar vi et gebyr på 22 kroner. I tillegg kan bankene ta et gebyr. Det varierer hvor store disse gebyrene er, men gebyr på nærmere 2000 baht for en enkelt utbetaling høres mye ut.

Hun fortsetter: – Før 2009 ble utbetalinger til thailandsk bank i all hovedsak gjort i amerikanske dollar. Nå kan folk velge thailandske baht, eller en annen valuta.

Pedersen legger til: – Det er viktig å være klar over at bankene i utlandet kan ta gebyr for å veksle og at endring i valutakurser kan påvirke hvor mye penger den enkelte får inn på sin konto hver måned.

Pedersen legger til at beskjeder om endringer av valuta må sendes skriftlig til NAV, enten via selvbetjeningsløsningen Din Pensjon eller i et brev på papir. Vanlig e-post holder ikke.

DNB skylder på NAV

Informasjonssjef Aud-Helen Rasmussen i DNB opplyser følgende på spørsmål fra oss: –  DNB overfører

hver måned pensjon til mange tusen kunder og det er avsender, i dette tilfelle NAV, som bestemmer hvilken valutasort pengene skal overføres i. Her har NAV bedt om at pengene overføres i USD. Bakgrunn for det kjenner vi ikke, så spørsmål om årsak må rettes til NAV.

Rasmussen sier videre om gebyret: – Omkostninger på 350 kroner er ikke gebyrer som DNB tar. Dette er nok omkostninger og kursdifferanse som den utenlandske banken beregner for veksling.

 

NAV: – Bruk norsk konto

Her er rådene vi får via Kommunikasjonsstaben i NAV i denne saken:

– Har du bankkonto i Norge, skal ytelsen fortrinnsvis utbetales til denne kontoen. Utbetaling til norsk konto er den enkleste og raskeste måten å overføre ytelser fra NAV på. Du kan selv avtale med den norske banken om faste overføringsoppdrag til utenlandsk konto, eller benytte for eksempel VISA-kort for uttak fra norsk konto i utlandet.

– Har du ikke norsk bankkonto, kan utbetaling skje til en bank i bostedslandet – vanligvis i lokal valuta. Omkostningene ved overføring til utenlandsk bank er ca. 22 kroner, som vil bli trukket fra utbetalingen. Eventuelle omkostninger som påløper i den utenlandske mottakerbanken må du betale selv.

– Når utbetalingen skal overføres til en utenlandsk bankkonto skal overføringen være merket med IBAN-nummer eller SWIFT-nummer/BIC-adresse. Er du usikker på om din bankkonto har IBAN-nummer eller SWIFT-nummer/BIC-adresse, ta kontakt med din bankforbindelse for avklaring.

(Thailands Tidende utgave 10/2012 - 1. desember 2012)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge