1. januar 2013

DN: “Ris til egen bak”

Skrevet av 

Dagens Næringsliv hadde nylig en lengre artikkel om problemene den thailandske regjeringen har med valgløftet om prisgaranti på ris. Thailand har garantert en pris på rundt 15.000 baht for et tonn med ris, mens dagens markedspris er på rundt 9.000, ifølge avisens Asia-korrespondent Morten Iversen. Det er nå over 15 millioner tonn ris som ligger usolgt på lagre.

Thailand har i flere årtier vært verdens største eksportør av ris. Små- og mellomstore risbønder har vært prisgitt de globale markedskreftene. Prisene har svingt kraftig. Selv under matvarekrisen i 2008, da risprisene nådde nye rekorder, var det mellommenn som tok gevinsten.

Nå er det ikke lenger mangel på ris. Lagrene er fylt til randen. Nye avlinger er nettopp plantet og om tre måneder starter innhøstingen av nesten 20 millioner tonn ris.

Myndighetene oppfordret nylig selskaper som har lagringskapasitet om å melde seg.

- Vi ser etter lagringsplasser over alt. Vi vurderte å bruke hangarer på den tidligere hovedflyplassen til lagring men har gått vekk fra dette, sier Amraporn Suntiwong i den statlige innkjøpsorganisasjonen.

Etterspørselen etter thailandsk ris fra de viktigste markedene har kollapset. India og Vietnam vil i år gå forbi Thailand som verdens største riseksportører.

Hittil i år har rissubsidiene kostet den thailandske staten 300 milliarder baht. De har satt av 75 milliarder kroner for 2013. Thailand produserer rundt 30 millioner tonn ris i året.

Håpet til regjeringen er at risbøndene vil få redusert gjelden de har opparbeidet seg, og få økt privat kjøpekraft.

[ annonse ]

Det fryktes for kvaliteten på thailandsk jasminris, som oppnår de høyeste prisene. Denne ristypen skal vanligvis vokse i rundt 120 dager for å få den spesielle smaken. Nå høstes den etter 90 dager fordi risbøndene ønsker å få oppgjør snarest mulig.

Ris er hovednæringsmiddelet for 3,2 milliarder mennesker. I motsetning til kornprodukter ender 95 prosent opp som føde for mennesker. (dae)

(Thailands Tidende utgave 1/2013 - 1. januar 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge