annonse:
1. januar 2013

Tomme løfter til thai-norske barn

Skrevet av 

 

I september fortalte avdelingsdirektør Eli Grut i Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet på et møte i Pattaya at norske myndigheter vil gi thai-norske barn full støtte. Men et svarbrev fra departementet forteller nå noe annet.

Norske myndigheter vet at det finnes barn i oppløste thai-norske ekteskap som lever under dårlige forhold. På møtet, som ble ledet av Pattayas ordfører Itthiphol Kunplome, ble det presisert at dette er barn med rett til norsk statsborgerskap.

Grut kunne opplyse at Norge nå vil gi disse barna ”full støtte”, og et nettverk av frivillige som norske myndigheter har, vil i samarbeid med ambassaden og Barne-, Likestillings- og Inkluderingsdepartementet, gi den nødvendige støtte til disse barna.

Uttalelsene ble gjengitt på nettstedet Pattaya One samt i avisen Pattaya Mail. En av de som leste dette var en nordmann bosatt i Thailand. Han spurte i en e-post 20. oktober hva det var slags assistanse norske myndigheter kunne tilby disse barna, og han fortsatte:

- Og om barnet krever norsk statsborgerskap, er det da noen andre rettigheter selv om barnet bor i Thailand, bortsett fra det å bli norsk? Har barnet krav på skolegang og/eller økonomisk støtte på noe vis? Har barnet rettigheter i likhet med barn som bor i Norge? spør nordmannen. Henvendelsen ble sendt direkte til avdelingsdirektør Grut.

Purret på svar

Etter en måned purrer han på svar den 18. oktober. Ifølge forvaltningsloven har han krav på et midlertidig svar innen en måned. Dagen etter svarer saksbehandler Annette Kristiansen på vegne av Grut. Brevet forteller ikke hva som er nytt med hensyn til norsk-thailandske barn, verken når det gjelder rettigheter, hvordan de skal få sine rettigheter eller hva den fulle støtten som Grut lovet består i. Derimot henviser brevet til en flere år gammel brosjyre som ligger tilgjengelig på den norske ambassadens hjemmeside.

På møtet i Pattaya lovet ordføreren sin støtte til arbeidet for å gjøre situasjonen for thai-norske barn i oppløste ekteskap/forhold bedre. Han skulle henvise slike saker til Ambassaden.

En gjennomgang av departementets postprotokoller viser ikke noen skriv eller henvendelser til ambassaden med instruksjoner om hvordan de skal hjelpe norsk-thailandske barn. I brevet signert av Annette Kristiansen fastslås det derimot klart og tydelig; ”Barne-, likestillings- og inkluderingsdepartementet har ansvar for barnevern.  Barnevernloven gjelder for barn som oppholder seg i Norge, og vil derfor ikke få anvendelse for norske barn som bor i utlandet.”

Andre saksområder som rett til ulike økonomiske ytelser, hjelp til å få ordnet statsborgerskap, pensjoner, arv og annet er ikke Grut og hennes departements ansvarsområde.

(Thailands Tidende utgave 1/2013 - 1. januar 2013)

 

Lest 3526 ganger Sist redigert 2. januar 2013 - 08:00
annonse:

forsiden

Utgave 2 – 1. februar:
Abonner på gratis e-avis for å lese hele utgaven

Siste rubrikkannonser

Isuzu MU-X
( / Til salgs)

noimage

Rolig 3-roms Nordic Terrace
( / Leilighet selges)

Rolig 3-roms Nordic Terrace

Flott leilighet på Jomtien
( / Leilighet til leie)

Flott leilighet på Jomtien

Beste beliggenhet på Jomtien
( / Leilighet selges)

Beste beliggenhet på Jomtien

Penthouse Nordic Terrace
( / Leilighet selges)

Penthouse Nordic Terrace