1. januar 2013

Sende MC til Norge? Sjekk reglene!

Skrevet av 

 

Mange nordmenn i Thailand kjøper seg motorsykkel. Men å få sykkelen godkjent hvis den tas hjem til Norge kan være en komplisert affære.

De fleste er klar over at importerte varer som en motorsykkel vil bli fortolllet, men færre er nok kjent med reglene for godkjenning og registrering.

En nordmann ønsket å importere en motorsykkel til Norge, og sendte derfor en henvendelse til Statens vegvesen for å få vite hva som kreves for å importere en 2010 Yamaha Nouvo 115cc til Norge.

Statens vegvesen opplyser at hovedregelen er at motorsykkelen må tilfredsstille de kravene som gjaldt i Norge/Europa på det tidspunkt sykkelen ble førstegangsregistrert i Thailand.

Kontakt fabrikanten

I juni 2002 ble det innført en europeisk typegodkjenningsstandard for motorsykler. Ifølge Statens vegvesen innebærer det at alle sykler nyere enn denne dato enten skal være europeisk typegodkjent, merket med typegodkjenningsnummer, eller det må dokumenteres at alle enkeltdirektivene i typegodkjenningen er innfridd.

Dette kan den som vil sende en motorsykkel hjem til Norge finne ut ved å kontakte fabrikanten, oppgi sykkelens rammenumer og spørre om sykkelen er europeisk typegodkjent. Er svaret ja, må det fremlegges en såkalt samsvarserklæring. Er svaret nei, må en be om en dokumentasjon som viser hvilke euroepiske krav sykkelen tilfredsstller, samt hvilke ombygninger som må gjøres.

[ annonse ]

25 EU-direktiver

Er sykkelen typegodkjent for Europa, vil den være merket med et godkjenningsnummer, og det skal følge med et samsvarssertifikat. Problemet oppstår når typegodkjenning mangler, og eier skal foreta de nødvendige endringer og ombygginger. Det såkalte rammedirektiv 2002/24/EF inneholder hele 25 enkeltdirektiv som skal tilfredsstilles.

Thailands Tidende har sjekket disse direktivene, og det var ingen enkel jobb. Mange av de 25 direktivene er endringer av spesifikasjoner og krav i tidligere direktiver, noe som gjør det til en krevende affære å sette seg inn i hvilke krav som gjelder. Derfor anbefaler da også Statens vegvesen at man kontakter et uavhengig laboratorium som Tüv eller Dekra for å få bekreftet informasjon vedrørende motorsykkelen.

- I tillegg til all den teknisk dokumentasjon må det fremlegges originalt vognkort fra Thailand, opplyser Statens vegvesen.

(Thailands Tidende utgave 1/2013 - 1. januar 2013)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge