1. januar 2013

Lederartikkel: Alderdom i Norge heretter?

Skrevet av 

Den norske befolkningen i Thailand kan raskt endre seg hvis regjeringen følger de rådene den får i disse dager. Størrelsen på pensjon til nordmenn i utlandet utredes for tiden. Likeledes har tre fremtredende norske økonomer nå foreslått at alle uføretrygdede skal være i jobb – etter evne.

 

Vurderer kutt i ytelser og pensjon” skrev vi 1. september 2012. Det var en artikkel mange var opptatt av. Den er lest nærmere 2500 ganger på web og er flittig kommentert. Saken handlet om at Arbeidsdirektoratet hadde satt ned et utvalg som skulle utrede de raskt økende pensjonsutbetalinger til nordmenn i utlandet. Utredningen skal etter planen nå være ferdig, men det får vi ikke vite noe om. Den er nemlig hemmeligstemplet. Vi vet ikke en gang hvem som sitter i utvalget, bortsett fra at det er ansatte i direktoratet. En nordmann i Spania ved navn Chris Bauer forlangte å få innsyn i saken, men hans klage fikk ikke medhold. De ansatte i direktoratet er engstelige for represalier. Det tyder på at konklusjonen er at det blir kutt.

[ annonse ]

 

Nylig meldte Dagens Næringsliv at forskerne Knut Røed og Simen Markussen ved Frischsenteret samt professor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo tar til orde for en radikal omlegging av den norske velferdsmodellen. De satte spørsmålstegn ved om 100 prosent uførhet er en nøktern beskrivelse av potensielle arbeidsevner. De foreslår at alle skal jobbe full tid, men utføre så mye arbeid som de evner. Lønnen blir en kombinasjon av lønn og trygd. Arbeidsminister Anniken Huitfeldt (Ap) uttalte at forslaget var et viktig innspill og i tråd med regjeringens ambisjon om økt tilstedeværelse.

Det bor mange uføretrygdede nordmenn i Thailand. De har grunn til å følge nøye med fremover.

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2013 – 1. januar 2013)

 

Lest 4826 ganger Sist redigert 5. september 2015 - 15:42

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter