Ambassadør Katja Chr. Nordgaard Ambassadør Katja Chr. Nordgaard Foto: Helge Heyerdahl
1. januar 2013

– Diplomatiet er ikke som det var

Skrevet av 

Ambassadør Nordgaard sier at situasjonen har endret seg veldig siden komiprogrammet Diplomatix fra KLM-trioen i 1985. E-post gjør at ingen lenger vil vente et par uker på svar. For tiden er det Myanmar som står i fokus.

Mytene er mange om jobben som ambassadør. KLM-programmet Diplomatix med Kirkvaag, Lystad og Mjøen er langt mindre treffsikker nå enn før, mye på grunn av at verden er blitt mindre og raskere gjennom informasjonsteknologien, ifølge ambassadør Katja Chr. Nordgaard.

Ambassadøren tok seg imidlertid tid til en tur fra Bangkok til Pattaya for å besøke Sjømannskirken i en hektisk hverdag. Hun holdt foredrag om jobben sin, noe som takket være godt fremmøte av betalende, spørrelystne tilskuere ga etterlengtede kroner til kirkens arbeid.

– Hva var dagens hovedbudskap?

– Budskapet var å fortelle litt om hva vi jobber med på ambassaden. En av de viktigste oppgavene vi har er jo å ivareta interessene til de mange nordmenn som befinner seg for lengre eller kortere tid i Thailand. Men spesielt aktuelt i disse tider er Norges engasjement i å støtte reformene i Myanmar. Likeledes var det veldig hyggelig å være tilbake på Sjømannskirken, for det er altfor lenge siden sist.

– Du har vært ambassadør her i to og et halvt år, og har reist mye i den tiden. Hva er den største misoppfatningen folk har om jobben din?

– De som har sett sketsjene i Diplomatix tror kanskje det er mye sus og dus i jobben som ambassadør – men det er dessverre ikke så mye champagne som før! Nå skjer det ting hver dag som vi forventes å reagere på, og med internet og e-post forventes det at vi svarer med en gang. Det er lenge siden det var akseptabelt at ambassaden brukte et par uker på å besvare henvendelser hjemmefra. Nå skal alt skje kjapt hele tiden, og informasjon og kommentarer skal ut fortløpende. Det er et mye større arbeidspress nå enn tidligere. Omfanget av oppgaver har også økt, i takt med at norsk næringsliv og nordmenn generelt nå finnes over hele verden.

– Hva opptar deg om dagen?

[ annonse ]

– Mye av min tid brukes nå på oppgaver i forhold til Myanmar. Det norske engasjementet for Myanmar har vokst i omfang og intensitet det siste året. Høydepunktet var nå i november, da statsminister Stoltenberg besøkte Myanmar og formelt åpnet vårt nye ambassadekontor i Yangon. Norge er engasjert bredt i forhold til å støtte videre demokratisering og reformer, og det er både krevende og spennende. Vi forsøker også å bidra til fredsprosessen gjennom konkret bistand og aktiviteter i de tidligere konfliktområdene. Så ja, Myanmar tar det meste av min tid akkurat nå.

– Etter to og et halvt år her, har du noen tips til hvordan man omgås de innfødte i Thailand på best mulig måte?

– Ja, jeg tror det er viktig at man bruker tid på å bygge relasjoner her i Asia. Man skal ha respekt for menneskene og ikke minst ha respekt for skikk og bruk i forhold til kulturen her. For min egen del er jeg nok mindre direkte her enn jeg har vært i jobber i andre land.  Jeg tror det er viktig å være litt forsiktig og indirekte i tonen, ikke hisse seg opp eller la noen tape ansikt. Høflighet og vennlighet lønner seg jo alltid.

– Har du en oppfordring til leserne?

– Ja, og det gjelder betydningen av å ha riktig forsikring. Ambassaden har daglig saker hvor folk ikke har tegnet forsikring – eller at den er utløpt eller at forsikringen ikke dekker visse situasjoner og ulykker.  Det kan bli enormt dyrt og kompliserende dersom uhellet skulle være ute. Folk må bli flinkere til å undersøke hva de egentlig er forsikret for.

– Slår du et slag for obligatorisk reiseforsikring ved utenlandsreise?

– Jeg vil ikke være så direkte. Men når folk får tildelt visum burde man kanskje ha fått med en huskelapp over viktige ting man må ha i orden før man reiser.

– Takk for at du tok deg tid til et intervju, med svar i god diplomatisk ånd. Men si meg, er du like diplomatisk på hjemmebane?

– Hehe, nei det er jeg absolutt ikke.

 

Råd til ambassadøren

Vi stilte fem av de tilstedeværene på Sjømannskirken følgende spørsmål: – Hva opptar deg av saker som har med ambassadørens oppgaver å gjøre?

Jan Olav (58)

– Jeg har nylig vært med ambassadøren og Inovation Norway til Myanmar for å møte presidenten angående forretningsvirksomhet. Her bidrar virkelig ambassaden som en døråpner, for et slikt møte hadde vi aldri klart å få til på egenhånd.

Ove (53)

– Det hadde vært hyggelig om det hadde gått an å få til at man kan kjøpe hus her. Mange tror jo at de har kjøpt seg hus, men det viser det seg dessverre senere at de ikke har gjort. Vil også si at det er flott at Norge støtter opp om Myanmar.

Rosita (47)

– Det hadde vært ønskelig om det kunne vært enklere for oss som bor her mer eller mindre permanent å få visum. Nå er det en veldig jobb for å få de papirene og stemplene som kreves.

Kristian (79)

– Har ikke noe spesielt som opptar meg nå som jeg ikke jobber. Jeg er veldig fornøyd med livet her, og synes ambassaden og ambassadøren gjør en flott jobb.

Lasse (59)

– At det ble enklere for borgere fra land med gode relasjoner å krysse grensene. Når folk som ofte bor lenge i Thailand, og ikke har noe på rullebladet, kommer hit kunne prosedyrer rundt visum vært enklere på grunn av god oppførsel.

(Thailands Tidende utgave 1/2013 - 1. januar 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge