Bjørn Reidar Johansen (54) Bjørn Reidar Johansen (54) Foto: Oddvar J. Wangberg
1. januar 2013

Skattebetaler uten NAV-rettigheter

Skrevet av 

Bjørn Reidar Johansen (54) jobber og betaler skatt i Norge tre måneder hvert år. Da er han pålagt å være medlem av folketrygden. Men når han søker om frivillig medlemskap resten av året, får han avslag.

Du må ha vært medlem av folketrygden i tre av de siste fem årene for å kunne få frivillig medlemskap. Johansen oppfyller ikke kravene, siden han bor mer enn halve året i Thailand.

– Jeg har jobbet og betalt skatt i Norge i hele mitt liv, de siste tolv årene riktignok bare cirka tre måneder i året, forteller Johansen. Han har aldri bedt om noen kompensasjon fra NAV. Han har hatt sykeforsikring i Thailand, som han har betalt snaut femti tusen baht i året for.

Sendte søknad

– For en tid tilbake sendte jeg søknad til NAV Internasjonalt for å sikre meg trygghet om det skulle inntreffe eventuelle sykdommer på mine eldre dager.

NAV svarte som følger:

Du opplyser i søknaden at du oppholdt deg i Thailand […] i gjennomsnitt 9 måneder per år, da du startet hotellvirksomhet der. Når man oppholder seg mer enn 6 måneder per år i utlandet, mister man medlemskapet i folketrygden […] Du er ikke registrert som medlem i folketrygden fra 01.09.2001.

– Forskjellsbehandling

[ annonse ]

– NAV har ikke hatt noen utgifter på meg, jeg har hatt sykeforsikring her i Thailand. Når de nå ikke gir meg medlemskap, synes jeg NAV forskjellsbehandler nordmenn, sier Johansen. Han fortsetter: – Det er mange nordmenn som bor her nede mer enn seks måneder i året. De er frivillige medlemmer av folketrygden og mange av dem får dekket sykehusopphold og medisiner.

Johansen er misfornøyd med situasjonen: – Det neste er vel at de tar fra meg statsborgerskapet og passet også, sier han. – Ærlighet varer tydeligvis ikke lengst. Jeg vet ikke hva jeg skal foreta meg for å bli medlem av NAV Internasjonalt.

Pliktig medlemskap

Bjørn Reidar Johansen er pålagt å være medlem i folketrygden de tre månedene han jobber i Norge hvert år. Likevel blir han nektet frivillig medlemskap fordi han kun jobber der tre måneder. Forstå det den som vil. Her er svaret han fikk fra NAV:

Medlemskap under arbeidsperioder i Norge:

“Du har opplyst i søknaden din at du arbeider i sommersesongene i Norge. […] NAV Internasjonalt bekrefter at du er pliktig medlem i folketrygden disse periodene som arbeidstaker.”

 

Drev Hotel Cæsar

Bjørn Reidar Johansen har hatt en lang karriere i restaurant og hotellbransjen. Han var mye i vinden rett etter århundreskiftet, da han var med og drive ”Hotel Cæsar” på Jomtien. De fikk advokater fra TV2 på nakken:

– Vi brukte samme logo som TV2, vi kopierte alt, sier Johansen. – Vi havnet på nyhetene hjemme og debatten gikk høyt. Vi ble truet med erstatningssøksmål fra TV2.

Dekningen ga god reklame for driften: – Vårt lille hotell gikk strålende fordi alle var nysgjerrige på hva vi drev med. Vi trykte opp t-skjorter og annet utstyr og fortsatte suksessen. Vi var fullbooket mesteparten av sesongen.

Johansen fortsetter: – I 2002 solgte jeg meg ut av Hotell Cæsar. De som fortsatte driften fikk problemer og gikk konkurs. Det ble slutten for Hotell Cæsar. Etter å ha drevet et hotell i Norge en periode kom jeg tilbake til Pattaya og så lokalene stå tomme. Det var starten på Seaside gjestehus, som fortsatte med samme kurs som tidligere.

Vil selge gjestehus

Bjørn Reidar Johansen har drevet Christiania Gjestehus med restaurant siden 2008. Det ligger i krysset mellom Third Road og Thappraya Road, vegen mot Jomtien. Dette er nå til salgs:

– Etter 26 år i bransjen og med 15 timer sosialt samvær rundt det runde bordet hver dag, føler jeg at det er på tide å trekke seg tilbake.

– Hva skal du gjøre videre da?

– Vi eier en tomt på fire mål på Jomtien hvor vi skal bygge 50 studioleiligheter, fortrinnsvis til thaifamilier for langtidsleie. Samtidig er jeg i startfasen med å etablere et reklamebyrå med videoproduksjon, fototrykk, brosjyrer og mer, sier Johansen.

Det var som 42-åring Johansen besøkte Thailand og Krabi for første gang med sin daværende norske familie. Det ga mersmak.

 

Frivillig medlemskap – husk å søke i tide

De som vil være frivillige medlemmer av folketrygden må søke i tide, ellers mister de retten.

På NAV.no forklares reglene slik:

Når du skal være i utlandet i mer enn tolv måneder anses du som bosatt i utlandet etter folketrygdlovens regler. Det samme gjelder dersom du i to eller flere år etter hverandre skal være i utlandet mer enn seks måneder i året. Du slutter å være medlem i folketrygden når du anses som bosatt i utlandet.

Hva kan du gjøre for å sikre dekning av medisinske utgifter? Flytter du til et land utenfor EØS-området kan du søke om frivillig medlemskap. Et av vilkårene for et frivillig medlemskap er at du må ha vært medlem i folketrygden i tre hele kalenderår i løpet av de fem siste årene før søknadstidspunktet. Bare hele kalenderår fra og med 1. januar til og med 31. desember teller, og vilkåret kan ikke fravikes, heter det.

(Thailands Tidende utgave 1/2013 - 1. januar 2013)


[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge