Gunnar Jacobsen (tv.) og  Ivar Harald Saus Gunnar Jacobsen (tv.) og Ivar Harald Saus Foto: Oddvar J. Wangberg
1. februar 2013

30 år med lutefisk i Thailand

Skrevet av 

Den norske eieren på Offshore Restaurant i Baan Chang, Rayong, hadde før jul 30-årsjubileum for sin årlige lutefiskaften.

– Lutefisktradisjonen har fulgt meg gjennom hele mitt liv, hele familien spiste den skjelvende fisken hvert år i november, sier Ivar Harald Saus (64), som eier Offshore Restaurant. I 1983 arrangerte han sin første lutefiskfest her i Thailand og det har han holdt på med siden. Nå er imidlertid tilberedelsene overlatt til kokken, Gunnar Jacobsen (67).

– Det hele startet ombord på «M.S. Hailee», der jeg inviterte venner, kunder og skandinaver i Bangkok ombord til gratis lutefiskselskap. På den tiden jobbet jeg som ansvarlig representant for båten, som var eiet av rederiet Thoresen, opplyser Saus.

– Da jeg sluttet i Thoresen og begynte med restaurant i Baan Chang, kunne jeg ikke gjøre det helt gratis lenger. Vi tar 1200 baht for festen, og det er rimelig, sier han.

Saus opplyser at han importerer lutefisk og andre råvarer fra Norge, og det er ingen billig foreteelse. I tillegg til lutefisk, serveres stormsuppe, øl og akevitt.

 

Velreist kokk

Det er altså norske Gunnar Jacobsen som er kokk på Offshore. Vi hører gjestene skryte og si at han er verdens beste kokk. Jacobsen svarer:

[ annonse ]

– Om jeg ikke er verdens beste kokk, så har jeg i hvert fall jobbet i dette yrket nesten hele mitt liv, for eksempel i Tokyo, Hellas og Saudi-Arabia, i tillegg til Norge og her i Thailand, selvsagt.

Jacobsen fortsetter: – Etter at jeg var ferdig med Hotellfagskolen i Bergen som 20-åring, begynte jeg på Hotell Norge. Deretter seilte jeg med linjeskip. Jeg har servert Kong Olav, Sjahen av Persia og keiseren av Etiopia, Haile Selassie.

Jacobsen legger til at han var kokk i tre måneder ombord på yachten til William Holden, kjent blant annet fra filmen «Broen over Kwai».

 

Dette er Baan Chang:

Baan Chang er et tettsted som tilhører Rayong-provinsen og ligger mellom Sattahip og byen Rayong, en snau times kjøring sydover fra Pattaya. Baan Chang sentrum ligger ved hovedveien Sukhumvit, og det er seks kilometer ned til Thaibukta med badestrender. Strendene er fredelige, med flere thaier enn turister. Det gjør da også at man ofte slipper innpåslitne selgere. Hoteller med god standard finnes imidlertid i godt monn ved Thaibukta.

Gata «The Street of Dreams» har utviklet seg til et skikkelig barområde de siste årene. Det sies å være 24 barer og puber der i skrivende stund.

Det finnes billige hoteller i sentrum. Disse benyttes flittig av for eksempel golfentusiaster, som har mange baner av høy kvalitet å velge mellom i området.

Det har dukket opp mange boligfelter i Baan Chang de siste årene, en god del skandinaver har valgt å bosette seg i området.

(Thailands Tidende utgave 2/2013 – 1. februar 2013)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge