annonse:
1. februar 2013

Slutt på billig gass?

Skrevet av 

Energiminister Pongsak Raktapongpaisal har gjentatte ganger bekreftet at myndighetene vil slippe løs prisen på naturgass tidlig i år. Thailandske myndigheter har subsidiert naturgass, som har holdt prisen på et unaturlig lavt nivå. Dette er gass som historisk sett har vært brukt i stort sett alle husholdninger til matlaging. De siste årene har det utviklet seg en stor industri som har bygget om kjøretøyer til å kunne gå på naturgass. Det dukker opp stasjoner for gass som paddehatter utover landsbygda i Thailand. Det er LPG og NGV det går i, henholdsvis nedkjølt gass i væskeform og komprimert gass, på samme måte som i kokeapparater. Nå vil det imidlertid bli litt mindre gunstig å kjøre på gass. Mens prisen tidligere har vært satt til 18 baht pr kilo blir den nå i mars sannsynligvis liggende rundt 25 baht.

Energiministeren uttalte nylig til Bangkok Post at de hadde observert en ustrakt smugling av naturgass fra Thailand til nabolandene, grunnet prissubsidiene.

Som en motvekt for de som nå får dyrere gass til matlaging, vil The Energy Policy and Planning Office gi ni millioner husholdninger og gatekjøkken en subsidie på grunn av økte gasskostnader.

Departementet har trykket opp en million pamfletter for å distribuere rundt omkring i Thailand. Her forklarer de årsaken til at prisen på naturgass øker. Håpet er å unngå demonstrasjoner og politiske konflikter.

Etter at oljeprisene steg kraftig i 2008 har Thailand subsidiert naturgass til matlaging og drivstoff med i størrelsesorden 100 milliarder baht. Fra å være netto eksportør av naturgass, er Thailand nå blitt netto importør, grunnet den store økningen i bruken av gass i pickups og personbiler. (dae)

(Thailands Tidende utgave 2/2013 – 1. februar 2013)

 

 

Lest 2508 ganger Sist redigert 2. februar 2013 - 07:33
annonse:

forsiden

Utgave 10 – 1. oktober:
Abonner på gratis e-avis for å lese hele utgaven

Siste rubrikkannonser

Bygning og trykkeri
( / Hus til salgs)

Bygning og trykkeri

Flybilletter Bangkok-Phuket
( / Til salgs)

noimage

Land til salgs Rayong
( / Land til salgs)

Land til salgs Rayong

Condo i Pattaya
( / Leilighet selges)

noimage

View Talay 3 – 97 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3 – 97 kvm