1. februar 2013

Tre ganger større kjøpekraft i Norge

Skrevet av 

Vi har sammenlignet kjøpekraften i Bergen og Pattaya. Det viser seg at bergensere har nesten tre ganger mer penger å rutte med.

Et tema som ofte diskuteres blant nordmenn bosatt i Thailand er forskjeller i priser og levekostnader mellom Thailand og Norge. Hvor mye billigere er det å bo i Thailand? Nettstedet numbeo.com gir en god pekepinn. Dette nettstedet får brukere over hele verden til å legge inn informasjon om priser og kostnader der de bor. Denne informasjonen kan hentes opp som sammenligning mellom ulike steder. Vi valgte Bergen og Pattaya – men vi kunne like gjerne valgt hovedstedene Oslo og Bangkok.

Informasjon om Bergen var lagt inn av 43 personer, mens 29 hadde bidratt med informasjon om Pattaya. Man kan se at informasjonen ikke er hundre prosent korrekt, men den er nøyaktigere enn noen annen kilde vi har funnet.

 

Stor forskjell på restaurant

Ifølge Numbeo er priser på forbruksvarer i snitt 194 prosent høyere i Bergen enn i Pattaya. Legges leiepris for bosted inn, er Bergen 185 prosent dyrere. Matvarepriser er 135 prosent høyere, mens restaurantprisene er skyhøyt over Pattaya. De er hele 537 prosent høyere.

Til tross for dette har bergenserne, som oppgis å ha en gjennomsnittlig disponibel månedlig inntekt etter skatt på 121.594 baht (22.000 kroner), en kjøpekraft som er 184 prosent høyere enn thailenderne, som er oppgitt å ha en gjennomsnittlig disponibel inntekt på 15.000 baht. Så selv om Bergen er dyrt, sørger gode lønninger for at bergenserne har nesten tre ganger så mye å rutte med når kostnadsnivået er tatt i betraktning.

 

[ annonse ]

Helse og reise mangler

Disse tallene kan ikke blindt brukes for å si noe om kjøpekraft til nordmenn bosatt i Thailand. Viktige faktorer som utgifter til helse og nødvendige reiser for å fornye visum eller til Norge, er ikke lagt inn i disse beregningene. Det er heller ikke lagt inn priser på kjøtt og fisk og personlig hygieneartikler.

(Tabeller over kostnader finnes i elektronisk avis og i papirutgaven. Red. Anm.)

(Thailands Tidende utgave 2/2013 – 1. februar 2013)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge