Bangkok Bangkok Foto: Terje Engø
1. februar 2013

Trafikkaos i Bangkok – 500.000 nye biler

Skrevet av 

Et meget gunstig skattefradrag har ført til at thaier har kjøpt biler som aldri før. Resultatet er trafikkaos.

Kun åtte prosent av byarealet i Bangkok er veger. Dette tallet er oppe i 20-30 prosent i en del vestlige byer. Bangkok er dimensjonert for 1,5 millioner kjøretøyer, men det anslås nå at det finnes sju millioner kjøretøyer i byen som med omliggende områder huser hele 14 millioner mennesker. Bare i 2012 kom det nærmere en halv million nye kjøretøyer i Bangkok, ifølge estimater avisen New Zealand Herald har gjort. Et program med skattefritak for førstegangskjøpere av hus og bil, som var et valgløfte til regjeringspartiet Pheu Thai, gjorde at det i 2012 ble solgt om lag 700.000 flere biler i Thailand enn året før. Totalen for 2012 ble liggende i underkant av 1,5 millioner. I 2011 ble det til sammenligning solgt 790.000 biler. En av årsakene til det lave tallet for 2011 var oversvømmelsene i Bangkok på høsten 2011. Mange bilprodusenter måtte stenge produksjonen i mange måneder.

 

Hundre tusen baht

Mange biler kjøpt i 2012 er ennå ikke blitt levert grunnet stor pågang. Totalt vil det bli ca. en halv million flere biler i Bangkok, anslår The Herald.

The Nation melder at myndighetene har mottatt 1,3 millioner søknader om skattefritak for bilkjøp etter at programmet startet 1. oktober 2011. Det vil si at et stort flertall av de som kjøpte bil ønsker å be om skattefritaket på inntil 100.000 baht. Dette gjelder for alle biler priset under en million baht. Fritaket skulle bare gjelde for førstegangskjøpere av bil. En thailandsk familie har vanligvis kun en bil, så det vil si at en av ektefellene blir førstegangskjøper for bil nummer to, som gjerne da tilfaller barna, men som blir stående på en forelders navn av skattemessige årsaker.

Totalt vil staten gi ca. 90 milliarder baht i skattelette under programmet.

 

[ annonse ]

Thailand viktig bilprodusent

Om lag tre prosent av verdens bilproduksjon skjer i Thailand. Målet i år er 2,5 millioner kjøretøyer totalt for eksport og lokalt forbruk.

Toyota har i mange år nå stått for ca. en tredel av alle bilsalg i Thailand. De selger omtrent akkurat like mange pickuper som personbiler, normalt mellom 200,000 og 300.000 enheter av hver type.

Bangkok har utvidet seg sterk de siste årene. Det bygges boligfelter i utkantene av storbyen hele tiden. Offentlig transport er imidlertid ikke tilgjengelig i disse nye boligområdene. Ergo må folk sitte i kø i vegsystemet for å komme til og fra jobben.

 

Mange drepte

Det drepes normalt mellom 10.000 og 12.000 mennesker i trafikken i Thailand hvert år. I Norge døde det 210 personer i 2011. Tallet i Norge har gått jevnt nedover de siste årene, for Thailands vedkommende har det stått omtrent urørt. Tar man folketallet med i beregningen, så drepes det nesten fire ganger så mange folk i trafikken i Thailand som i Norge.

Det er fire tusen trafikkpoliti i Bangkok. Det sies at det vanligste problemet de har er når fødende kvinner blir sittende i trafikkø og ikke kommer frem til sykehuset i tide.

 

Mer kaos i vente

Transportminister Chadchat Sittipunt har gitt grønt lys for å konstruere ti nye t-banelinjer i Bangkok. De skal etter planen være ferdige til bruk i 2017, men erfaringsmessig tar slike ting lengre tid enn det politikerer proklamerer. Uansett så vil dette skape stor anleggsvirksomhet i et allerede overbelastet trafikksystem i Bangkok, så situasjonen vil bare bli verre de nærmeste 5-6 årene.

Vegsystemet var en av årsakene til flommen i Bangkok i fjor. De mange kanalene i Bangkok, som historisk sett har bidratt til å lede vekk flomvann under regntiden, er i mange tilfeller blitt stengt eller fått endret løp på grunn av vegbygging.

(Thailands Tidende utgave 2/2013 – 1. februar 2013)

Lederartikkel: Fordelingspolitikk også her

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge