Morten Nontawong Træet (56) og kona Penn (48) Morten Nontawong Træet (56) og kona Penn (48) Foto: Helge Heyerdahl
1. februar 2013

Gardintrappen knakk – roper varsku

Skrevet av 

Morten Nontawong Træet (56) brakk fire ribbein da gardintrappen brøt sammen. Nå advarer den norske vaktmesteren mot ukritisk å ta i bruk redskaper bygd for små asiater.

For Morten Nontawong Træet gikk det på helsa løs da han skulle være flittig og male litt på huset før kona Penn (48) kom etter fra Norge på juleferie. Åstedet var familiens hus nord for Pattaya. Gardintrappen brøt sammen, og vaktmesteren på Oslo Kongressenter deiset i bakken og endte opp med fire brukne ribben.

– Jeg lånte min brors gardintrapp, da min egen var for kort. Den var av samme dimensjon som trappene hjemme i Norge, som er godkjent for rundt 150 kilos belastning, så da trodde jeg det skulle gå bra med mine “beskjedne” 96 kilo.

Så solid ut

Etter ulykken har Træet snakket med mange av naboene i boligfeltet. Han sier at det viser seg at flere har hørt om eller opplevd tilsvarende hendelser med store vestlige folk på gardintrapper. Han oppfordrer nå folk til å være varsomme:

– Trappen jeg lånte var ikke merket på noen som helst måte, og da blir det vanskelig.

– Du er vaktmester av yrke, og har god peiling på redskaper. Var det ikke noe som tydet på at dette var en svak konstruksjon?

– Nei, konstruksjonsmessig ser den ut som den tåler langt mer. Men hvor god kvaliteten er på aluminiumen er det ikke godt å si. Den kostet også rundt 1.500 baht, noe som er normalt for en gardintrapp som skal tåle en del.

[ annonse ]

Ventet tolv dager

Etter at han falt ned fra trappen drøyde det lenge før Træet oppsøkte sykehuset.

– Jeg ble redd da jeg kjente det gjorde vondt, men jeg kom meg inn døra og satte meg ned en halvtimes tid. Jeg ringte til en nabo som kom og kikket, men vi konkluderte med at det nok kun var en brist. Etter tolv dager oppsøkte jeg sykehuset, da jeg fortsatt hadde smerter, og konklusjonen var at bein nummer 4, 6, 8 og 9 var knekt tvers av.

– Jeg hadde en fallulykke på jobben for en del år siden, så egentlig har jeg fått forbud mot å klatre høyere enn høyden på en stol. At jeg ikke fulgte det rådet viste seg å bli skjebnesvangert, smiler Træet.

Lærepenge

Etter å ha hørt HomePros tilsvar i saken tar Morten Nontawong Træet det hele med humør:

– Dette viser at vi alle har et ansvar for å sjekke grundig og ikke kjøpe helt i blinde. Vi er i et annet land og bør erfaringsmessig ta hensyn til det og sikre oss selv så godt vi kan, oppsummerer Træet, som til tross for det dramatiske fallet er i full jobb igjen i sin vaktmesterstilling.

 

 

– Velg heller glassfiber!

I butikken som solgte gardintrappen anbefaler de tunge mennesker å velge glassfiber. Gardintrappenes vektgrense er merket, men kun med et løst papirark.

Vi tok med oss gardintrappen til HomePro på Pattaya Klang, hvor den ble kjøpt. Vi var spente på reaksjonen, fordi vi vet lite om hvordan det reageres i Thailand når man stiller opp som forbrukerjournalist med kamera i ren ”TV2 hjelper deg”-stil. Vi ble imidlertid tatt i mot med et smil av assisterende butikksjef khun Toon. Hun sa:

– Det er leit å høre at han skadet seg, men når jeg ser på bildene dine så er han nok i en vektklasse på grensen av hva stigen tåler.

– Men trappen er jo ikke merket med noen vektklasse. Faktisk likner den veldig på en gardintrapp som i vestlige land tåler rundt 150 kilo. Hvordan kunne dette skje?

– Det er riktig at den ser robust ut, men alle produktene våre er merket etter forskriftene, sier khun Toon. Hun peker på en tilsvarende ny trapp som har et papirark liggende inne i plasten den er pakket i. Der står det at grensen er 100 kilo.

Hun forteller at en del modeller kun er merket på denne måten, men at de lærer opp salgsmedarbeiderne til å anbefale tunge mennesker å kjøpe kraftige redskap.

– Jeg vil nok anbefale folk som veier mye å heller kjøpe trapper av glassfiber enn av aluminium. De gule glassfibertrappene tåler 150 kilo enda de er mindre i størrelse enn aluminiumstrappene.

 

– Kan klage til forbrukerkontoret i Pattaya

Vi kontaktet det thailandske forbrukerkontoret (Consumer Protection Board) i Bangkok for å høre hva de mener om denne saken.

– Hvilke oppfordringer gir dere forbrukere som blir skadet etter

ulykker av denne typen?

Rådgiver Somboon svarer:

– Det varierer fra sak til sak, men generelt sett oppfordrer vi folk til å oppsøke provinsadministrasjonen der de bor, eventuelt rådhuset (City Hall) hvis de bor i en by. Der er det kontaktpersoner som tar seg av forbrukersaker. Folk må ta med seg kvittering for varen samt for sykehusoppholdet. I dette spesifikke tilfellet er det nok vanskelig å bevise noe, siden personen befant seg i grenseland for hva stigen er godkjent for. Hva om det var to personer på stigen, eller om han bar på noe tungt da han klatret?

Vi spurte rådgiveren om det var et regelbrudd at det ikke var avmerket noen maksvekt på selve stigen.

– Det heter seg at alle varer av denne type skal merkes med maksvekt. I dette tilfellet var den merket, selv om det var med en løs papirlapp i emballasjen. Så det er vanskelig å felle en klar dom for oss uten å sjekke nærmere.

(Thailands Tidende utgave 2/2013 – 1. februar 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge