1. mars 2013

Lederartikkel: Pleietrengende til Thailand?

Skrevet av 

En lokalpolitiker for Socialdemokraterna i Nora ved Örebro har fått mer oppmerksomhet enn han hadde tenkt seg. David Stansviks studiesirkelforslag om å behjelpe køen på pleiehjem ved å sende folk til Thailand, slik vi rapporterer på side 4 i denne utgaven, er blitt flittig diskutert i flere nyhetsfora allerede.

 

Forslaget er interessant, fordi det illustrerer et problem med helsevesenet i land som Norge og Sverige: Det finnes lite valgmuligheter. Sosialdemokratier tar inn høye skatter fra sine borgere slik at de skal kunne få gratis hjelp og støtte hele livet. Men hva om man isteden hadde hatt egne spareordninger   (“helsekonto”) og private forsikringer? Da kunne man dra nøyaktig dit man ville hvis man ble syk eller trengte pleie. Man kunne for eksempel legge seg inn på et godt sykehus i Thailand, hvor det ikke finnes ventetid. Eller man kunne ansette en sykepleier og tilbringe sine eldre dager hvor det passer best.

[ annonse ]

 

Det er akkurat dette som debatteres i USA for tiden, etter at doktor Ben Carson ved det kjente John Hopkins-universitetet fortalte Obama på live TV nøyaktig hva han mente om helsereformen hans. USA har en veldig høy utenlandsgjeld, og den vil bli enda høyere etter at de nå innfører helsetjenester i europeisk stil – akkurat når flere europeiske land er i ferd med å gå konkurs grunnet blant annet helsetjenester. Carson foreslo isteden Health Care Savings Accounts, som vil sementere forholdet mellom pasient og lege, uten at du har den offentlige sektoren som et forvanskende mellomledd på alle områder.

 

Ingen skandinaver vil mot sin vilje måtte tilbringe alderdommen i Thailand. For mange passer det ikke, siden de har venner og slektninger i Norge. Men for noen passer det. Og hvorfor kan ikke disse få lov å komme til Thailand? Så avhjelper man helsekøene i Norge og arbeidsledigheten i Thailand. To fluer i en smekk: Bedre helseomsorg og støtte til u-hjelp. Hvordan kan politikerne si nei til det?

Dag A. Ekeberg


Dag A. Ekeberg, redaktør

 

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2013 – 1. mars 2013)

 

Lest 1409 ganger Sist redigert 5. september 2015 - 15:40

Hold deg oppdatert, lik Thailands Tidende:

.
Gratis e-avis: Fyll ut og få adgang med en gang. Du vil deretter motta ny e-avis den første i hver måned.
[ annonser ]

Vi trenger ditt bidrag!

Mest lest siste måned

Siste rubrikkannonser

Hus i Chiang Mai
( / Hus til salgs)

Hus i Chiang Mai

Najomtien - stor designvilla
( / Hus til leie)

Najomtien - stor designvilla

Raskt salg Koh Samui
( / Land til salgs)

Raskt salg Koh Samui

Bangsare ved stranden
( / Leilighet selges)

Bangsare ved stranden

Enebolig i Cha am
( / Hus til salgs)

Enebolig i Cha am

Interaktive oversikter