Torgrim Holte Torgrim Holte Foto: Privat
1. mars 2013

Hypnotisørens dykkeparadis

Skrevet av 

 

Det ble 25 dager med rørende opplevelser, et møte med en ladyboy men ingen tegn til kubemaneter, for hypnosekjendis og humorist Torgrim Holte da han la dykkerferien til Thailand.

Valget av Thailand var oppfyllelsen av en gammel drøm fra Holtes side:

– Jeg har dykket i store deler av verden og har alltid hatt en drøm om å oppleve Thailand fra havbunnen. Dessverre er jeg nesten ti år for sent ute etter skadene fra tsunamien, men jeg har likevel hatt over tretti dykk i den perioden jeg var her.

Holte sier at guidene var flinke til å finne gode steder å dykke slik at opplevelsene ble så gode som mulig på tross av skader på havbunnen.

– Nå har jo jeg logget ganske mange dykk, så jeg valgte å satse på de litt mer ekstreme dykkene denne gangen, slik at jeg fikk testet meg selv på alle måter, forklarer Holte.

– Hvordan er dykking i Thailand sammenlignet med andre steder?

– Området Phuket, Khao Lak og Krabi gir mange forskjellige utfordringer, så det å ha så mange forskjellige steder å dykke i et så komprimert område er vel det som gjør dette til den ultimate opplevelse.

[ annonse ]

 

Høy kompetanse

Holte forteller at han er imponert over sikkerheten og dyktigheten til de thailandske dykkerne.

– Thailand startet et utdanningsprogram for lokalbefolkningen etter tsunamien. De fikk muligheten til å bli guider og dive-mastere, og jeg liker kombinasjonen med  engelsk/nordisk kvalitetsikring og thailandsk lokalkunnskap. De lokale bor her hele tiden og kjenner dykkedestinasjonene, mens en del av de andre bare er innom i en sesong eller to. Jeg har vært heldig og fått velge lokale ”dykkevenner”.

– Hva er dine tre favorittsteder i Thailand for dykking, og hvorfor?

– Similan Island, Phi Phi og Richelieu Rock. 70 kilometer ute i havet finnes det fortsatt områder som er meget vakre på overflaten og uberørte på bunnen. Spesielt Richelieu Rock var unikt med korallene og det fantastiske livet under vannet. Similan er jo en opplevelse for seg selv, så neste gang skal jeg ta fem dager på en “live-aboard-boat”, som er et ganske unikt konsept som jeg elsker. Der bor vi på båten, får fire dykk i døgnet og båten frakter oss fra sted til sted. Da slipper vi jo også 14 mil i speedbåt hver dag.

 

Hai men ingen kubemanet

– Du har tidligere røpet at du har kun en “så där” kunnskap når det gjelder det thailandske språket. Hvordan oppleves det å loffe langs kysten i Thailand med engelsk som språk?

– Hehe , det gikk greit denne gangen. Men jeg klarte selvsagt å bestille massasje hos det som viste seg å være en ladyboy. Kjente at “hun” var sterk i klypa, men reflekterte ikke over det før hun satte kneet i ryggen min.

– Har du hatt noen farlige opplevelser, for eksempel møtt de mye omtalte kubemanetene?

– Jeg har jo truffet litt hai, men de er ikke farlige om man ter seg riktig. Men denne kubemaneten de snakker om er litt som nissen: alle har hørt om den, men ingen har sett den. Jeg har ikke sett den og ingen jeg har

snakket med her nede har sett den.

 

Humorist

Holte er kjent som en humorist. Også på denne turen ble det mye latter.

– Latteren sitter alltid løst når vi dykker. En av de thailandske arrangørene kom og hentet meg en morgenen. Han ropte ut i resepsjonen: “Anybody going for dying today?” Folk så på meg da jeg forsvant med ham, som om de hadde sett ”mannen med ljåen”.

 

Fullt sertifisert

– Du er Padi-dykker. Hvordan er det å ta sertifikater her kontra i Norge?

– Jeg tror det er ganske likt å ta sertifikater her som i andre land, men det er jo herlig å kunne ta sertifikatet med 29 varmegrader i vannet. Prisene er vel stort sett like som i Norge, men man får teste seg ut under litt tøffere forhold i Thailand. Man får sterkere opplevelser og slipper å presse seg inn i en tørrdrakt for å ikke fryse ihjel. For min egen del, som både Padi- og CMAS-dykker, har jeg konvertert mine sertifikater til International Technical Diving Association-standard, da jeg nådde toppen av næringskjeden litt for raskt og ville ha større utfordringer som dypdykk, dekompresjonsdykk, dykking med “semiclosed rebreather” og trimax. I tillegg dykker jeg nesten utelukkende med nitrox på slike koseturer som jeg har vært på nå, noe som gjør at jeg får mye lengre bunntid og får mer ut av dykkene på grunn av kortere dekompresjonstid.

 

Dykket med mineofre

Møtet med noen amerikanske mineofre fra Afghanistan satte dype spor hos Holte, som selv er kjent som en mann med et stort hjerte for tjenestegjørende soldater og med mange hypnoseshow for nordmenn i operativ tjeneste i krigssoner.

– Det mest emosjonelle var da jeg sertifiserte to amerikanske mineofre fra afganistankrigen som Open Water Diver-dykkere. Jeg hadde fått spesiallaget egne hansker som de bruker som finner når de dykker med undervannscooter. Det var en del utfordringer med å finne balansepunktet på dem, men jeg lagde egne vektbelter som vi festet på det som var igjen av bena deres, og klarte å balansere dem opp. Da jeg møtte dem første gangen på 18 meters dyp sto jeg med gråten i halsen.

 

Utstyrsråd

– Lønner det seg å handle utstyr her?

– Jeg tror prisene er ganske like her nede som hjemme i Norge, når man legger på kostnadene man får ved å ta det med hjem til Norge. Det finnes så klart en del klær og lignende som det kan være ok priser på. Jeg hadde med meg mitt eget dykkersett ned og syntes det var greit, men jeg kjøpte en del bøker med informasjon om de forskjellige dykkerstedene.

– Helt til slutt, Torgrim. Hvilke tips vil du gi til andre som vurderer en dykkerferie i Thailand?

– Da vil jeg anbefale alle å bestille dykkene på forhånd, da det i høysesongen kan være ganske sprengt på kapasitet. Sjekk opp hvilke guider de har og hvilke steder de drar til på hvilke dager. Ellers er det bare å nyte dagene med et billig GoPro-kamera til et par tusen kroner, og få med deg minner for livet i skjønne Thailand.

 

Torgrim Holte:

* Hjemsted: Haugesund, kommer fra Volda.

* Født: 1966.

* Yrke: Hypnotisør og illusjonist.

* Aktuell: Nettopp hjemkommet fra treukes dykketur i Thailand.

 

Mini-CV:

* Har ca. 100 private show for næringslivet pr år, og aktuell med DVD om

røykeslutt og slanking.

* Tv-programmer i bl.a Sveits, Tyrkia og Norge.

* Siden slutten av 1990-tallet programskaper og tv-vert for egne show.

* Underholdt for SFOR-styrkene under Bosnia-krigen

* Startet karrieren på diskoteker, hoteller og cruiseskip.

* Har arbeidet som artist siden slutten av 1980-tallet.

 

(Thailands Tidende utgave 3/2013 –  1. mars 2013)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge