1. mars 2013

Leserinnlegg: Slutt å klage!

Skrevet av 

Jeg har lest flere innlegg i Thailands Tidende angående skatteavtalen mellom Norge og Thailand. Har ikke nordmenn ennå skjønt at denne avtalen er til fordel for oss nordmenn som bor her i Thailand? Man snakker om at Norge bryter skatteavtalen med kildeskatten. Det blir helt feil. Alle som får sin pensjon fra Norge må betale skatt. Kildeskatten skal betales hvis du ikke kvalifiserer til å komme inn under skatteavtalen, d.v.s. at du har bodd minst halve året i Thailand. For at man da skal unngå dobbelbeskatning, krever Norge at du dokumenterer at du er berettiget til å få din skatt betalt til Thailand refundert fra Norge, jfr. ”Certificate of Residence”. Deretter krever de bevis for at du virkelig har betalt skatt til Thailand, ”Income Tax Payment Certificate”. Disse sertifikatene utstedes bl.a. i Chonburi. Enkelte hevder at vi ikke skulle betalt skatt i det hele da vi ikke har full trygdedekning her i Thailand. Hvis man tar utgangspunkt i en pensjon på kr 300.000 i året, vil en ha en skattelette i forhold til Norge på ca. kr. 30.000. Et forslag da er at man avsetter disse midlene til et eventuelt sykehusbesøk. I tillegg er kostnadene til å leve og bo her ned mot en femtedel tilsvarende Norge.

Hva om man blir pleietrengende? Hvis du hadde bodd i Norge, og hatt en stor del flaks, kunne du kanskje kunne fått en plass på sykehjem.

Der ville da staten tatt 75 % av din pensjon for ditt opphold. Med utgangspunkt i en pensjon på kr 24.000 pr. måned, vil det si at staten ville beholde kr 18.000 av pensjonen. Her i Thailand kan du ansette en sykepleier for kr. 3.000,- pr måned, og hun vil være til din disposisjon 24 timer i døgnet – ytterligere kr.15.000 i din favør. Du ville også være sikret å kunne spise deg mett hver dag.

Hvis man evner å se alt fra denne vinklingen, ser jeg ingen grunn til å klage på noe her i Thailand.

Jan E. Jørstad Rørhus

(Thailands Tidende utgave 3/2013 –  1. mars 2013)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge