1. april 2013

Små tabber kan gi dyre reiser

Skrevet av 

 

Skrev du feil navn da du bestilte billett?  Skal du avbestille eller endre billett? Glemte du om du kunne ha med 20, 23 eller 30 kilo bagasje? Fellene er mange, og de kan raskt bli kostbare.

 

Er du en kløpper på å skaffe deg rimelige billetter? De flest erfarne billettjegere kjenner nettsidenes mange feller. Men selv de kan gjøre feil. Et enkelt klikk, eller en feil bokstav, kan raskt påføre deg flere tusen kroner i ekstra utgift. Derfor kan det være lurt å tenke seg om før du kjøper en svært rimelig billett. Skulle du angre på kjøpet, får du i de fleste tilfeller ikke refundert en eneste krone.

 

Kan ikke videreselges

Billetter er ofte ”ikke-refunderbare” og ”kan ikke overføres”. ”Navneendringer er ikke tillatt” skriver Expedia og andre nettbyråer et eller annet sted på sine nettsider. Med andre ord, glem å få en ubrukt billett refundert, og glem å selge denne billig til noen.

Bestiller du billetten med SAS har du derimot 24 timers angrefrist. Men det kan være stor forskjell på om billetten er bestilt gjennom SAS’ hjemmeside eller et tradisjonelt reisebyrå hvor det er mulig å oppnå kontakt med en reisekonsulent. Det kan være vanskelig å oppnå kontakt med nettbyråene. Noen ganger kan det ta dager før de svarer på e-post.

[ annonse ]

Norwegian tilbyr endring av tid og destinasjon på langdistansebilletter mot et gebyr på 1500 kroner per vei. Navn kan også endres mot et gebyr på 249 kroner per vei. Så samme hvor automatisk dette skjer i systemet, så må det betales per vei.

Det finnes også eksempler på at flyselskaper har vært villige til å fravike vilkårene og vise servicevennlighet. Og det hjelper selvsagt hvis du gjør oppmerksom på at du har Gullkort. Gode kunder får service, andre blir i praksis straffet.

 

Interessant ”garanti”

Et byrå som tilbyr et interessant produkt er Ticket. De selger et tilleggsprodukt som kalles Ticket Garanti. Prisen varierer fra 190 til 780 kroner, avhengig av billettens kostnad. På en billett til for eksempel 5173 kroner koster garantien 390 kroner. Kjøper du denne garantien samtidig som du bestiller billetten kan du avbestille billetten helt inntil to timer før utreise.

Det finnes flere avbestillingsforsikringer som gir deg pengene tilbake ved sykdom eller dødsfall i nær familie. Med Ticket garanti kan du rett og slett avbestille uten å forklare hvorfor. Vanlige avbestillingsgarantier krever at du må fremlegge legeattest. Det er viktig å huske på at garantien må kjøpes samtidig med billetten.

Ticket tjener nok gode penger på garantien. De vil uansett få refundert fra flyselskapene den del av billettprisen som er avgifter, og i noen tilfeller hele beløpet. Antakelig må minst ti prosent av kundene avbestille sine billetter før de går i tap på garantien. Den er likevel en fornuftig investering om en ikke er helt sikker på om en vil kunne benytte billetten.

Det kan også skje at du oppdager en billett som er en tusenlapp eller to billigere. Da kan du kontakte Ticket, avbestille billetten, få refundert beløpet og kjøpe en billigere billett.

 

Jungel av ekstratjenester

Selv om mange byråer oppgir samme pris i søkemotorer som Momondo.com, Finn.com og Kelkoo.com, så er det nødvendigvis ikke samme pris du betaler. Hos de fleste må du streve deg gjennom en lang liste med tilleggstjenester hvor du aktivt må svare på om du ønsker tjenesten. Det kan være om du vil ha hotell, reiseforsikring, konkursforsikring, avbestillingsforsikring, søke om kreditt for betaling, reiserute på mobil etc. En liten forglemmelse og du betaler flere hundrelapper for en tjeneste du ikke ønsker. I motsetning til normalt må du velge bort tjenestene, ikke krysse av for hvilke du ønsker.

Bestiller du en pakke bestående av flybillett og hotell er du i tillegg beskyttet av Reisegarantifondet. Skulle flyselskapet eller reisebyrået gå konkurs, vil du få refundert pengene. Det forutsetter imidlertid at reisebyrået eller arrangøren du bestiller hos er medlem i Reisegarantifondet.

De fleste har reiseforsikring privat eller gjennom jobb, mens andre betaler sine reiser med kredittkort hvor det er inkludert reiseforsikring. Sjekk vilkårene, og du vil oppdage at du mest sannsynlig er dekket inn både med hensyn til avbestilling som følge av sykdom eller dødsfall i nær familie, konkurs og de fleste andre områder som vanlige reiseforsikringer dekker.

 

Gebyr ved kortbetaling

Til slutt er det nok et gebyr: Betalings- og administrasjonsgebyret. Ticket forlanger 95 kroner ekstra om du bruker kreditt- eller debetkort. Da vi sjekket gebyrene gjorde vi dette på en billett med Qatar fra Oslo til Bangkok. Selve billetten kostet 5173 kroner. Betalte du denne med BankAxcess, som er Bankenes Betalingssentrals betalingstjeneste, tilkom det ikke noe gebyr. Da trekkes beløpet rett fra din konto. Supersaver, Opodo og flere forlanger et kortgebyr på 90 kroner pluss en prosent av kjøpsbeløpet. Det vil si at det kom 142 kroner i tillegg. Kjøper du billetter for en familie på fem, blir gjerne samlet pris 35.000 kroner. Da blir gebyret hele 492 kroner. Tickets gebyr forblir 95 kroner.

 

Dyr overvekt

Økt fokus på inntjening har fått mange flyselskaper til å innføre svært streng kontroll av vekt på både bagasjen du tar med deg inn i flyet og på bagasje som sjekkes inn.  Det er ingen garanti for at innsjekkingsvektene på flyplassene er helt nøyaktige. Et annet problem er kjøp av billetter hvor reisen innbefatter to flyselskaper med ulike regler.

Kjøper du for eksempel en billett til Bangkok bestående av SAS til København og Emirates videre derfra, er det nærliggende å tro at det er helt ok at du sjekker inn en koffert som veier 30 kilo. Men SAS tillater bare 23 kilo, og vil da avkreve deg betaling for sju kilo overvekt. Reiser du videre med et selskap som SAS har codeshare med, så oppstår ikke dette problemet. Sjekk derfor billetten din nøye. Der står det hvor mange kilo du kan ha med. Er billetten utstedt av SAS er du begrenset til 23 kilo.

 

1500 kroner for overvekt

Selv om SAS offisielt tillater 23 kilo bagasje på økonomiklasse, så tillater de i praksis inntil 24 kilo. Noen ganger når det er svært travelt kan du få med deg enda mer, men sjelden over tre kilo ekstra. Undertegnede journalist har selv, på flyplassen i Brussel, måttet ta ut en bok fra kofferten for å komme noen gram under 24 kilo. Alternativet var et gebyr på 60 euro. Dette var på strekningen Brussel – Oslo. Hadde det vært til Bangkok ville tillegget blitt 1500 kroner på grunn av en skarve bok. På flyvninger til og fra Bangkok forlanger SAS nemlig 1500 kroner per vei hvis innsjekket bagasje veier mellom 24 og 32 kilo.

 

Rimelige ekstra kilo på nett

Mange flyselskaper tilbyr kjøp av ekstra bagasje, enten i form av et ekstra kolli med en angitt maksimal vekt, eller til en pris oppgitt per kilo. Det kan ofte være mye billigere å utnytte et slikt tilbud enn å satse på at ”det går fint” med noen kilo ekstra når du skal sjekke inn på flyplassen.

Mens KLM tillater hele 12 kilo håndbagasje (pluss det du kjøper på flyplassen), er det andre selskaper som bare tillater sju kilo. Felles er at de fleste godtar at du har et kamera eller annen gjenstand i tillegg. Skulle håndbagasjen være for tung, kan det være lurt å henge kamera rundt halsen, legge noen batterier og andre tunge gjenstander i lommene til du har kommet forbi kontrollen. Har du en tung bok, ha den under armen.

Har du laptop og annet utstyr som lett kan påføres skade, kan du gjøre oppmerksom på dette om håndbagasjen skulle være for tung. De færreste flyselskap ønsker å sende en sekk eller bag med en laptop i som vanlig bagasje. Når du har gjort oppmerksom på at bagasjen består av gjenstander som kan skades, får selskapet også ansvar for bagasjen de ikke tillater deg å ta inn i kabinen.

(Thailands Tidende utgave 4/2013 –  1. april 2013)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge