Fyrverkeribrødrene (f.v.) Fred (46), Ole (48) og Tor (50) Svendsen slapper av i Pattaya. Fyrverkeribrødrene (f.v.) Fred (46), Ole (48) og Tor (50) Svendsen slapper av i Pattaya. Foto: Oddvar J. Wangberg
30. juni 2013

Slapper av frem mot nyttårsaften

Skrevet av 

 

Vi tok en prat med Ole Svendsen (48), som har jobbet med fyrverkeri hele sitt voksne liv. Hans to brødre tar i et tak i romjula. Feriene tilbringes i Pattaya.

Ole Svendsen er produksjonsleder og medeier i firma Engelsrud Fyrverkeri. Han har jobbet utelukkende med fyrverkeri hele sitt voksende liv.

– Det må være mye fritid om sommeren, antyder vi spøkefullt.

– Ja hadde det vært så vel, svarer han. – Vi har ca. 20 prosent av det norske markedet og vi må til enhver tid være oppdatert på nye produkter. Jeg reiser til Kina to-tre ganger i året og besøker flere fabrikker der for å rette eller forandre på produksjonen, foreta prøveoppskytninger og se på nye modeller.

Svendsen fortsetter: – Som oftest når finværet ankommer Norge begynner vi jobben med de opp til tjue konteinerne med fyrverkeri som ankommer Sarpsborg i juli og august, sier Ole. – Da tar jeg på meg arbeidsklær for å pakke ut og sortere, jobbe med salg, lage brosjyrer, godkjennelse fra norske myndigheter og frakt av varene til kundene som vi har over hele landet.

 

Familietreff

[ annonse ]

Thailands Tidende traff Ole i svømmebassenget i Pattaya sammen med sine to brødre Tor og Fred. De to er ikke involvert i driften, bortsett fra at de stiller opp med en hjelpende hånd i romjula hvis det trengs. Det er naturlig nok høysesongen i den bransjen.

– Så det er jo litt tid til kos med denne jobben også, spurte vi Ole.

– Ja da, jeg var på vei til Kina for å gjøre innkjøp for 2014 og mine brødre traff jeg her i Pattaya for en ukes familieferie.

– Kan du forklare hva fyrverkeri er?

– Dette kan ikke forklares med få ord. Produsentene våre er høyskoleutdannede ingeniører og produktene er et håndarbeid som overlates til kinesiske arbeidere, det er den enkleste forklaringen. Når vi kommer med våre ønsker om hvordan vi vil at produktene skal se ut i lufta må det finarbeid til.

 

Spesialønsker

– Vi er relativ store på det norske markedet og vårt firma leverer også til Kongehuset, sier Ole. – De kommer med sine spesialønsker om hvordan produkter skal se ut, slik som mange andre firmaer også gjør.

– Dere i Pattaya opplever mye fyrverkeri både på nyttårsaften og under festivaler, så dere ser hvor fantastisk bransjen har utviklet seg i de siste årene, legger han til.

– Hvordan blir man ekspert på dette yrket?

– Jeg er ikke ingeniørutdannet, men snarere økonom. Men med alle disse årene har jeg jo måtte lære meg det meste innen produksjon i dette spennende yrket, sier Ole stolt.

(Thailands Tidende utgave 5/2013 –  1. juli 2013)

 

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge