30. juni 2013

Med pulsen på Pattaya i tretti år

Skrevet av 

Advokat Kamnod Soponvasu startet sin praksis i Pattaya i 1982. Da hadde han mest thailandske kunder – utlendingene kom kun på ferie. Nå kryr det av utlendinger som driver forretning her, og advokat Kamnod stiller villig opp som rådgiver.

Kamnod Soponvasu driver firmaet Thai Legal & Associates på North Pattaya Road. Der jobber det tre advokater pluss en stab på cirka ti personer. Vi har stilt Kamnod noen spørsmål og bedt om noen gode råd for utlendinger i Pattaya:

– Har du noen gode råd til folk som ønsker å kjøpe fast eiendom i Pattaya?

– Kjøp av eiendom i Pattaya kan være en klok investering, men kan også være vanskelig. Det kan derfor være lurt å søke juridisk rådgivning før du signerer noen papirer eller betaler noe innskudd.

Han fortsetter: – Kjøp av kondominium er det enkleste alternativet for utlendinger, men sjekk at sameiet er administrert på en forsvarlig måte, ellers kan det oppstå problemer som er vanskelige å løse. Landeierskap, og derfor eierskap av enebolig, er ikke mulig for utlendinger. Mange velger derfor å opprette et selskap for å eie land og hus. Et annet alternativ er å kjøpe land og hus i navnet til en thailandsk statsborger og sikre kjøpet ved inngåelse av en 30-års leiekontrakt eller registrering av pant på skjøtet.

 

Starte bedrift?

– Har du noen gode råd til folk som ønsker å starte en virksomhet i Thailand?

[ annonse ]

– Å starte en bedrift i Thailand er ikke så vanskelig og de juridiske kravene er ganske enkle å oppfylle. Men husk at for å drive en vellykket bedrift trenger du ofte teknisk ekspertise, kommersiell forstand, en levedyktig forretningsplan, tilstrekkelig tilførsel av økonomiske midler og, sist ikke men ikke minst, vilje og tålmodighet til å akseptere den thailandske kulturen og mentaliteten.

– Kan du trekke frem noen utlendinger som driver vellykket forretningsdrift i Pattaya?

– Mens mange utlendinger mislykkes i Pattaya, er det også mange som gjør det godt. Jeg kan for eksempel nevne Niels Colov fra Pattaya People Media Group. Han er utgiver av en avis og driver en TV-stasjon og en radiostasjon. Han jobber også med veldedighet og samfunnsprosjekter.

 

Gifte seg?

– Har du noen gode råd til vestlige folk som ønsker å gifte seg i Thailand?

– Den beste måten å sikre seg at ekteskapet er gyldig både i Thailand og i utlandet er å bruke juridisk assistanse. Det er alltid lurt å inngå en ektepakt. Denne registreres på det samme distriktskontoret som ekteskapet inngås.

– Er det forskjell mellom vestlige folk – faranger – i Pattaya nå i 2013 og da du først startet her i 1982?

– For 30 år siden kom farangene mest på ferie eller var på utkikk etter et sted å slå seg ned. I dag er flere på utkikk etter forretningsmuligheter eller romantiske muligheter.

 

Liker skandinaver

– Hvordan er skandinaviske kunder i forhold til andre utenlandske kunder?

– Jeg opplever skandinaver som svært vennlige, høflige og forståelsesfulle. De skaper aldri noen problemer hos oss. Det er en glede å ha dem som kunder.

– Er jobben til en advokat det samme nå som da du startet din karriere?

– Da jeg startet min karriere som advokat hadde jeg hovedsakelig thailandske kunder. Men nå er Pattaya blitt en storby, og vi betjener for det meste utlendinger, selv om det fortsatt er en del thaier som kommer for å be om råd.

Firmaet Thai Legal & Associates er å finne på eiersiden hos Thailands Tidende. Red anm.

(Thailands Tidende utgave 5/2013 –  1. juli 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge