Ambassadør Theerakun Niyom er en populær mann, her omkranset av thaikvinner på Food Fair på Youngstorget Ambassadør Theerakun Niyom er en populær mann, her omkranset av thaikvinner på Food Fair på Youngstorget Foto: Praditsarn Jirawan Hansen
30. juni 2013

– For vanskelig å ansette kokker

Skrevet av 

Thailands ambassadør Theerakun Niyom synes det er synd at norsk lovgivning gjør det vanskelig å få de beste thailandske kokkene til Norge.

 

For å få jobbvisum i Norge for en thailandsk kokk kreves det formell kokkeutdannelse, noe ambassadøren mener de beste kokkene som regel mangler, siden de har lært seg håndverket via andre kanaler.

– I Thailand er det i motsetning til i Norge veldig vanlig at de som er flinkest til å lage mat har lært det av foreldre og besteforeldre. De har arvet den egenskapen gjennom generasjoner, så da blir det vanskelig å få dem hit siden de ikke har de formelle papirene som norske myndigheter krever for å få jobbe her. De fleste virkelig gode kokkene får dermed ikke visum, forteller en engasjert men for øvrig blid ambassadør.

Ambassadøren er blid, for vårt møte skjer på Thai Food Fair på Youngstorget i Oslo 1. juni. På en strålende solskinnsdag stråler han av stolthet over å få vise frem Thailands stolte kultur og tradisjon.

– Jeg er så glad i dag, for det er så mye folk her. Dette er det niende året det arrangeres Food Fair, og mitt andre år som ambassadør her. Formålet med denne festdagen er å vise vår kultur og mat til nordmenn, og jeg merker at thaimat er den perfekte døråpner til andre kulturer, for når vi sier at vi er fra Thailand så svarer folk at de elsker maten vår.

 

Opphold krever tilpasning

[ annonse ]

Vi spør: – Hva hadde vi sett om vi reiste hjem til deg og tok en kikk i kjøleskapet? Er det kun thaimat som gjelder?

– Vi lager vanligvis thailandsk mat i residensen min, ikke minst fordi jeg gjerne vil servere dette til gjester for å promotere vår mat. Men jeg liker å oppdage den norske tradisjonen også, så jeg tar aldri med meg mat når jeg er på jobb utenfor residensen. Da spiser jeg norsk, for dere har en flott mattradisjon med mange gode ferske råvarer som f.eks laks og annen sjømat. Mat er en fin måte å lære om andres kultur på.

– Men si meg, er du den samme som da du kom hit for to år siden, eller tillegger du deg en norsk «personlighet» på noen måte?

– Som diplomat må man tilpasse seg omgivelsene man jobber i, og jeg tror at alle samfunn har noe godt ved seg som man kan lære noe av. Jeg kan ikke være hundre prosent thai når jeg er i Norge, og jeg forsøker å lære om livet til nordmenn og forstå mer om kulturen for å ha mer samlet kunnskap.

– Hva mener du thaier og nordmenn kan lære av hverandre?

– Nordmenn kunne kanskje ha lært litt om toleranse og moderasjon. Når det gjelder dere, så setter jeg aller størst pris på at dere virker veldig vennligsinnede og godhjertede.

– Helt til slutt, for å bli forelsket i den thailandske maten, hva skal man spise?

– Da vil jeg anbefale de tre mest populære rettene blant de som ikke er thaier. Det er tomyum med reker, pad thai, som er nudler med reker, og grønn kylling i karri, avslutter ambassadøren.

 

Folksomt på Youngstorget

For niende gang ble Thai Food Fair arrangert i Oslo. Tusener besøkte messen, som arrangeres av turistorganisasjoner for å promotere thaikultur, håndverk og mattradisjon. På scenen fikk de besøkende oppleve thaidans i moderne og gammel tradisjon fra både lokale thaier og en dansegruppe som tok turen helt fra Thailand for å opptre. I tillegg var det en mengde stands fra alt fra matbutikker og restauranter til thailandske interesseorganisasjoner i Norge og ambassaden selv.

 

Tre på gaten om thaier som samboere:

Vi spurte tre menn med thailandske partnere om hva som skjedde med kjøleskapet deres etter at de fikk en thai som samboer.

Olav, kjæreste med Wandee:

Det er mer krydder, urter og thaimat. Så har det blitt mindre plass til meg, for hun har fire hyller til sitt mens jeg er tilgodesett med en og en halv. Ferdigmiddag har alltid vært forbudt hos meg, så vi har en felles interesse for å få i oss skikkelig mat.

Edd, gift med Wan:

Da ble det gradvis mindre plass til meg og min mat. Nå har jeg bare øverste hylle, for Wan har okkupert alle hyller under 180 centimeters høyde som hun rekker opp til i kjøleskapet. Sånn sett har hun fått en unnskyldning for å ikke lage frokost til meg, for hun rekker ikke opp til min mat.

Nung fra Ghana, kjæreste med Jib:

Ikke så mye egentlig. Maten jeg er vant med fra fødelandet mitt Ghana er mye lik den thailandske, med mye grønnsaker, ris og sterkt krydder. Slange og frosk er matretter vi ikke deler interesse for, så det får hun ikke ha i kjøleskapet.

(Thailands Tidende utgave 5/2013 –  1. juli 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge