Menneskene er veldig imøtekommende Menneskene er veldig imøtekommende Foto: Terje Engø
1. august 2013

Medan – rimelig og spennende

Skrevet av 

Medan er ikke det vanligste stedet å dra på visumtur. Men skal en likevel benytte fly –  og ikke bare rett over grensen til et av nabolandene – er den indonesiske byen Medan et interessant alternativ.

 

Noen steder er mer populære enn andre når det er snakk om å trenge visum for å utvide oppholdet i Thailand. Et sted du neppe treffer naboen er den indonesiske byen Medan. Dette er også ett av de rimeligste alternativene skal en først benytte fly. Samtidig er en tur til Medan en enestående mulighet til å få besøkt øya Sumatra.

 

Etnisk lappeteppe

Medan er med to millioner mennesker Indonesias tredje største by etter Jakarta og Surabaya. Den er et etniske lappeteppe med lokale folkegrupper som Toba-batak, Minangkabau, Karo Batak, Mandailing Batak, javanesere, indere og kinesere. Religiøst domineres byen av muslimer, men her er både kirker, hindutempler, taoisttempler, buddhisttempler og bygg knyttet til andre religioner.

Dette etniske lappeteppet bidrar til et fantastisk tilbud til den som liker å forsøke nye og spennende matretter. Så hvis en ikke bare spiser på fire- og fem stjerners hoteller, men også våger seg på maten i små lokale kafeer, er Medan en fantastisk opplevelse.

 

[ annonse ]

Liberalt muslimsk land

Selv om Indonesia er verdens folkerikeste muslimske land, er det et svært liberalt land. Alkohol er tilgjengelig både i supermarkeder, på finere restauranter og på alle større hoteller. Det er nattklubber, karaokebarer, puber og massasjeinstitutter.

Prostitusjon er forbudt i Indonesia. Tross forbudet er det sjelden myndighetene slår ned på prostitusjon. Men i 2010 ble 23 prostituerte arrestert i et raid mot en rekke rimelige hoteller. Disse hotellene fungerer i praksis som thailandske shorttime-hoteller og har ofte noen fastboende jenter som betjener gjestene. Med mindre det nærmer seg et valg, eller andre politiske hendelser gjør det nødvendig, bryr ikke politiet seg med prostituerte, verken på hoteller, nattklubber eller massasjeinstitutter.

 

Billige hoteller

Hoteller finnes i alle prisklasser, fra billige (ofte shorttime-hoteller) til 50–60 kroner og oppover til femstjerners hoteller som koster over en norsk tusenlapp per døgn. Et helt brukbart tre- eller firestjerners hotell koster fra rundt 250 kroner per døgn for et dobbeltrom med frokost inkludert. Sjekkes steder som booking.com og agoda.com er det ofte femstjerners hoteller som forsøker å fylle opp senger som tilbyr dobbeltrom med frokost til under 300 kroner.

 

Sørøst-Asias største innsjø

De fleste som besøker Medan finner liten grunn til å rusle rundt i byen i mer enn et par dager. Deretter drar en gjerne på besøk til innsjøen Toba. Den er Sørøst-Asias største innsjø. Den er 100 kilometer lang, og rundt 30 kilometer bred på det bredeste. På det dypeste er den over 500 meter dyp.

 

Krateret til en supervulkan

Toba er krateret i en såkalt supervulkan. Siste utbrudd var for ca. 70.000 år siden. Det er antatt at utbruddet, et av de mest voldsomme utbrudd som vitenskapen kjenner til, resulterte i at hele Sørøst-Asia ble dekket med et femten centimeter tykt askelag. Røyk og gass la seg over hele jordkloden og gjorde at klodens gjennomsnittstemperatur sank med tre til fem grader celsius. Mye tyder på at mesteparten av menneskeheten døde som følge av utbruddet. Bare små grupper i India og Afrika, samt noen grupper på Sumatra overlevde – de siste siden vinden blåste asken mot nordøst.

Muligheten for at den enorme supervulkanen skal få et nytt utbrudd mens du er på besøk er nok liten. Sannsynligvis vil det neppe være noen beskyttelse i å oppholde seg i Thailand heller, hvis så skulle skje. Det finnes flere aktive vulkaner i nærheten av Toba og byen Medan. Å besøke disse krever at en har godt skotøy og orker noen timers hard marsj i 30 til 35 grader.

 

Kaotisk trafikk

Det blir sagt at det tar to til tre timer med egen bil til Toba. Men det er nok mer i teorien enn i praksis. Trafikken i Medan kan ofte være kaotisk. Å leie bil med sjåfør eller dra på en organisert tur kan være et fornuftig valg.

 

Visum for noen hundre kroner

Uansett om ønsket bare er en rask tur inn og ut av Thailand med fly, for å få et stempel i passet, så er Medan et aktuelt alternativ. Singapore, Kuala Lumpur og Penang er også rimelige alternativer. Men ofte er det mer ledige plasser på fly til Medan enn til Singapore siden byen ikke er en typisk feriedestinasjon. Og som vårt oversikt viser, så er grunnprisen hos Air Asia nede i 7–800 baht. Har du bare med deg håndbagasje, blir prisen tur/retur rundt 200 norske kroner. I tillegg kommer kostnaden for visum til Indonesia. Dette får du ved ankomst, og det koster 25 amerikanske dollar. Dessverre spiser det en hel side i passet.

(Thailands Tidende utgave 6/2013 – 1. august 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge