Khao Yai er et yndet sted for bryllupsfotografier Khao Yai er et yndet sted for bryllupsfotografier Foto: Dag A. Ekeberg
1. oktober 2013

Khao Yai nasjonalpark: Ville fosser – ville elefanter

Skrevet av 

Thaier elsker fossefall. Men det er ofte ynkelige greier for nordmenn som er vant til skikkelige fall. Khao Yai har imidlertid noen svære fosser å by på. Du kan også se ville elefanter, hvis du våger deg ut etter mørkets frembrudd.

Khao Yai ligger i starten av det store Isan-platået, kun et par timers kjøretid fra Bangkok. Mange drar hit grunnet det kjølige klimaet og de imponerende fossene. Det mest kjente fossefallet heter Heo Narok, som betyr Djevelhullet. Ifølge historien startet dette som en liten og ubetydelig foss, men vannet har selv gravd seg vei og dannet en stor gryte i underkant. Det er store skilter som forbyr bading der. Du går ni hundre meter på en behagelig tursti fra hovedvegen gjennom parken. De siste hundre meterne består av stupbratte trapper nedover til bunnen av fossen. Drar du i regntiden, kan det være lurt å ta med regnfrakk – spruten fra fossen når godt innover plattingene som er laget til for tilskuerne.

Huai Sawat-fossen helt øst i nasjonalparken er også et syn, spesielt i regntiden. Man kjører en lang veg – blindveg – for å komme dit, men det er verdt turen. Også der er det laget bratte trapper for å komme seg ned under fossen.

 

Kryr av elefanter

Khao Yai er hjemsted til en mengde ville elefanter. Det skjønner man når man kjører rundt på de godt og vel hundre kilometerne med asfaltert vei i parken. Det er elefantavføring å se med jevne mellomrom, gjerne hver hundrede meter. Hvis du ferdes på dagtid er det relativt liten sannsynlighet for å se elefanter. De kommer frem i skumringen. Derfor er det også varselskilter som anbefaler folk å ikke være ute etter klokken fem på ettermiddagen.

 

Farlige elefanter

[ annonse ]

Det kan være farlig å treffe på ville elefanter, til og med om man sitter i bil. Alle som tar turen til Khao Yai får med seg et lite skriv som forteller hvordan man skal håndtere elefanter om de plutselig står i vegbanen foran bilen. Regel nummer en: Aldri bruk hornet! Bruk heller ikke frontlysene som signal. Det man skal gjøre, er forsiktig å rygge bilen tilbake dit man kom fra. Ingen brå fakter. Det kan kanskje være lettere sagt enn gjort. Noen av disse elefantene er betydelig større enn dagens japanske småbiler og kan lett tråkke dem flate.

Elefanter er også hovedårsaken til at det er en fartsgrense på 60 kilometer i timen i Khao Yai. Det er jevnlige fartsdumper som hjelper til i det henseendet. Det er også skilter på steder hvor elefanter har sine normale ferdselsruter.

 

Hjort og apekatter

Det er et stort dyreliv i parken. Det hevdes å være tigere der, og vi har ingen grunn til å betvile det. De dyrene man mest sannsynlig vil se er hjortedyr, som gresser på store sletter som parkvesenet holder ved like nettopp til dette formålet. Da vi var på besøk, var det et hjortedyr som hadde forvillet seg inn i parkens hovedkvarter og gikk rolig rundt blant personalet og turistene. Det hadde en skadet hov, og hadde nok fått behandling av parkvesenet.

Et dyr du garantert vil se langs vegen er apekatter. De holder til langs vegbanen flere steder. Grunnen til det er nok at turistene mater dem – selv om det ettertrykkelig står i brosjyrene at man ikke skal mate apene. De som ønsker nærkontakt med disse apene, skal vite at man kan risikere å bli bitt.

 

Gjennomfartsveg

De som er på tur til Isan fra for eksempel Bangkok eller Pattaya skal vite at det faktisk er en god mulighet å legge turen gjennom nasjonalparken istedenfor å bruke hovedvegen som går litt lenger øst. Der blir man nemlig ofte sittende i lang kø etter trailere som snegler seg oppover fjellsidene. Da er det bedre å kjøre i seksti kilometer i timen i den stille nasjonalparken. Man entrer i Prachinburi og etter omlag femti kilometer er man ute av parken igjen i nærheten av Phak Chong-distriktet, hvor man kan kjøre ut på riksveg 2, og deretter ta riksveg 24 innover til Isan. Det er en omvei, men en omvei med opplevelser.

 

Italiensk landsby

Det er mange gode overnattingstilbud på nordsiden av parken. Der finnes også turistattraksjonen Palio, som er en liten italiensk fjellandsby midt på den thailandske landsbygda. Det er ganske utrolig hva de har fått bygd opp, og stedet er en stor hit blant thaiene. Her er det små restauranter og butikker, og de spiller ekte italiensk musikk på et felles lydsystem.

Hoteller og resorter finnes i mange prisklasser fra ca. fem hundre til fem tusen baht pr natt.

---

Fakta om Khao Yai nasjonalpark:

Khao Yai er på 2.168 kvadratkilometer og er Thailands tredje største nasjonalpark. Mesteparten ligger mellom 400 og 1000 meter over havet. Høyeste fjelltopp er Khao Rom 1.351 meter over havet. Nasjonalparken ligger hovedsakelig i provinsen Nakhon Ratchasima (Korat), men deler ligger i provinsene Saraburi, Prachinburi og Nakhon Nayok.

Det finnes ca. 3000 ulike plantesorter, 320 fuglearter og 66 dyrearter i parken. Det inkluderer bjørn, elefant, gaur, gibbon, hjortedyr og ville griser.

(Thailands Tidende utgave 8/2013 – 1. oktober 2013)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge