Statsminister Yingluck Shinawatra holdt en følelsemsessig tale Statsminister Yingluck Shinawatra holdt en følelsemsessig tale Foto: Foreign and Commonwealth Office
1. desember 2013

Høye bølger i parlamentet – sju departementer okkupert

Skrevet av 

Demonstrasjonene viser ingen tegn til å avta. Sju departementer er nå okkupert. Det er utstedt arrestordre på lederen av demonstrasjonen, tidligere visestatsminister Suthep. Parlamentet har hatt møte i hele dag. Tidligere statsminister Abhisit kom med alvorlige anklager om misbruk av penger. Nåværende statsminister Yingluck holdt en følelsesmessig forsvarstale.

 

Ansatte ved de rammede departementene har ventet på å få dra hjem i dag. Vi har sett bilder på thailandsk tv av demonstranter som har låst portene på utsiden for deretter å forhandle med de ansatte om hvordan de skal slippe ut. Det hele har foregått i rolige former.

I går ble utenriksdepartementet, forsvarsdepartementet og finansdepartementet okkupert. I dag er i tillegg turistdepartementet, landbruksdepartementet, transportdepartementet og innenriksdepartementet okkupert.

 

Arrestasjonsordre

Det er utstedt arrestasjonsordre på leder av demonstrasjonene i Bangkok, forhenværende visestatsminister Suthep Thaugsaban. Det er innført spesiallover i hele Bangkok samt noen omliggende områder. Der er det spesifisert at det ikke er lov med ansamlinger over ni personer. I tillegg er Suthep anklaget for å ha oppfordret folk til å ta seg inn i regjeringskvartaler.

 

[ annonse ]

Få rødskjorter

Det største antall demonstranter hadde man søndag. Oversiktsbilder viser store folkemengder. Anslagene ligger mellom 200.000 og 1 million mennesker.

Til sammenligning var det veldig få rødskjorter som møtte opp. Rødskjortene har støttet Thaksin og Pheu Thai. I dag har de hatt samling på et idrettsstadion, men der var det få fremmøtte. De store – tilnærmet folketomme – tribunene understreket det ekstra tydelig.

Motstanderne het tidligere gulskjorter. Det ser man ikke mye til nå. Demonstrantene i disse dager har ikke noe spesielt fellesnavn. Det dreier seg om et vidt spekter av befolkningen. Men mens majoriteten av rødskjortene var relativt fattige folk fra landsbygda i Isan og Nord-Thailand, er dagens demonstranter noe mer velstående. De som har står i bresjen er ansatte på sykehus og universiteter, private næringsdrivende i Bangkok og lærere.

 

Høye bølger i parlamentet

Det har vært møte i parlamentet i hele dag. Forhenværende statsminister Abhisit Vejjajiva talte tidlig på dagen.

Hans anklager gjaldt i hovedsak regjeringens forvaltning av statens midler. Han trakk frem et lån på 350 milliarder baht til tiltak for å forhindre flom. Anklagen går ut på at prosjektet er dårlig forklart og det er usikkert hva pengene går til. Det samme gjelder et vedtak som nettopp er gått gjennom nasjonalforsamlingen om å låne 2000 milliarder baht til infrastrukturprosjekter. Høyhastighets passasjertog er en av fanesakene. Men regjeringen har også planer om å bytte ris fra landets overfylte lagre mot jernbane fra Kina, noe Abhisit trakk frem i sine klagepunkter. De store lagrene kommer fra den omstridte prisgarantien til risbønder.

Abhisit trakk også frem amnestisaken, hvor folk dømt for politisk-relaterte forbrytelser skulle gis amnesti. Inkludert i dette er som kjent statsministerens bror, Thaksin, som har mye å tjene på et amnesti. For det første kan han returnere til Thailand uten å måtte sone to års fengsel. Dernest vil han få returnert 46 milliarder baht som staten konfiskerte etter salg av aksjene i mobilselskapet AIS.

 

Yinglucks penger

Demokratene fokuserte mye av dagen på det faktum at deler av de konfiskerte midlene tilhørte statsminister Yingluck, nærmere bestemt 982 millioner baht. Talsmenn for demokratene mente at statsministeren kom med lovforslaget for egen vinnings skyld. Dette skjedde til store protester fra Pheu Thai, regjeringspartiet. De klagde også til ordstyrer om å få ekskludert uttalelsene til demokratene, siden saken stammet fra tiden før Yingluck ble statsminister.

Yingluck selv tok ordet ca. 16.30. Hun kom med en følelsesladet tale, hvor hun blant annet nektet for at hun var «dum», slik en representant fra demokratene hadde karakterisert henne. Hun sa at dagens regjering hadde mange prosjekter for å få bukt med korrupsjon. Hun sa at korrupsjon alltid hadde vært et problem i Thailand, og nevnte flere saker fra demokratenes siste regjering.

(Thailands Tidende Nett, 26. november 2013 -- kl. 19:21)
[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge