Seierstad har tidligere vært vikar ved sjømannskirken i Singapore. Her er et bilde fra den tiden. Seierstad har tidligere vært vikar ved sjømannskirken i Singapore. Her er et bilde fra den tiden. Foto: Privat
1. desember 2013

Ny prest er erfaren thailandsfarer

Skrevet av 

Ragnvald Seierstad har vært i Thailand hele ni ganger. Han liker golf, Koh Chang og et glass rødvin. Han vil at Sjømannskirken skal være raus og romslig. 4. januar kommer han til Pattaya.

 

Ragnvald Seierstad har jobbet som flyplassprest på Gardermoen siden åpningen i 1998. Nå tar han over roret på Sjømannskirken i Pattaya. Han satser i utgangspunktet på tre år i jobben. Da er han 64 år gammel og klar for å pensjonere seg, sier han.

Seierstad har vært i Thailand hele ni ganger før. Årsaken til at han kom første gang var tsunamien i julen 2004. Han forteller:

– Jeg hadde mye å gjøre på Gardermoen da folk kom hjem etter tsunamien. Utover vinteren kom kistene. Da ledet jeg nesten alle seremoniene med pårørende til stede.

Da myndighetene arrangerte turer for pårørende til Thailand i mai og november 2005 ble han bedt om å være med: – Vi fulgte familier til ulykkesstedene og holdt minnestunder. Dette var gripende hendelser som hjalp pårørende i deres sorgarbeid.

Sjømannskirken hadde en midlertidig sjømannskirke i Phuket i et år. Der var Seierstad vikar sommeren 2005.

Året etter var han tilbake i Thailand, som vikar på Sjømannskirken i Pattaya. Senere var familien på ferie både på Koh Chang, Koh Samet, Koh Tao, Koh Samui og i Hua Hin.

[ annonse ]

Seierstad trekker spesielt frem et bryllup han deltok i for to år siden. Det var svogeren som giftet seg, og Seierstad forteller at det dukket opp ni munker grytidlig om morgenen. Deretter var det fest hele dagen.

 

Liker golf, Koh Chang

– Hvilke steder er dine favoritter i Thailand, og hvorfor?

– Vi har likt oss veldig godt på Koh Chang. Der har vi funnet et hotel som passer oss bra. Det er passe mye liv, med godt utvalg av restauranter. Det er også fantastisk vegetasjon og nydelig badevann. Men det er ikke noe sted i Thailand vi ikke har likt oss. I Pattaya-området er det også mange fine golfbaner og det setter jeg pris på.

– Hva gjorde at du takket ja til jobben?

– Jeg har som sagt likt meg godt i Thailand. Jeg var klar for forandring etter 15 år på Gardermoen. Jeg hadde lyst til å avslutte mitt yrkesliv på en annen måte. Det blir godt å arbeide i et team igjen. Jeg har ikke hatt nære kolleger på 15 år.

 

Kona kommer etter

– Det tok litt tid å finne en etterfølger til Jan Olav Johannessen, som sluttet 1. oktober. Dette er kanskje en jobb som ikke passer for alle? Hva tror du eventuelt gjør at folk betenker seg for å bli prest i Pattaya?

– Jeg tror mange kvier seg for å flytte så langt med barn eller ungdom i huset. Det norske skolesystemet, besteforeldre, familie og venner kan det sikkert være vanskelig å reise fra. Men dette blir jo bare spekulasjoner fra min side.

Seierstad kommer alene i januar. Kona Liv skal være i Pattaya hele april. Til sommeren er det seks ukers ferie for presten, pluss et par ukers høstferie. Til julen kommer hele familien til Pattaya.

 

Vil være raus og romslig

– Hva håper du å utrette i denne jobben? Med andre ord, hva ønsker du at folk sier om deg etter endt oppdrag som prest i Pattaya?

– Jeg håper å kunne få frem at kirken er raus og romslig. Vi skal ta imot alle på en god måte. Der må Mesteren selv være vårt forbilde. Alle skal føle seg velkommen på en sjømannskirke. Vi skal i alle fall gjøre så godt vi kan.

– Vi ser på din facebookside at du er rødvinsentusiast. Din forgjenger jobbet for Vinmonopolet i en periode. Er det positivt å ha litt erfaring med alkohol i denne jobben?

– Det er å ta litt hardt i å si at jeg er rødvinsentusiast. Jeg er ikke avholdsmann og setter pris på et glass rødvin. Om man er avholdsmann eller måteholdsmann bør ikke ha noe å si for hvordan en er som prest.

 

Vanlig med flyplassprester

– Er det vanlig at flyplasser rundt om i verden har prester ansatt?

– Store flyplasser har svært ofte flyplassprester. I Europa er det ofte både protestantisk og katolsk prest, jeg har også møtt en flyplassrabbi og en imam. Det finnes ca 160 flyplassprester, de fleste i Europa og USA.

– Er det hovedsaklig nordmenn du har hatt kontakt med som prest på Gardermoen, eller har det også vært mange andre nasjonaliteter?

– Jobben min har vært todelt. For det første har jeg vært prest for de ca. 12.000 ansatte på flyplassen, en å snakke med når de har trengt det. Mange har kommet til samtaler, og jeg har også oppsøkt ansatte. Med så mange ansatte skjer det alvorlige ting i de ansattes liv. Jeg har ledet mange minnestunder når ansatte går bort. På pauserom og kontorer har jeg knyttet kontakter og vennskap.

For det andre har jeg vært prest for passasjerene. Det har ofte vært triste ting, som å melde dødsfall, men jeg har også kunnet hjelpe mange som har vært i problemer uten penger og mat eller billett videre.

 

– Internett ikke stedet for diskusjon

Ragnvald Seierstad har sett debatten om barnerapporten. Han sier at problemene må løses ansikt til ansikt.

Seierstad skriver følgende på sin facebookside: «Nå stormer det virkelig der nede etter en rapport om thai-norske barn. Mange sterke reaksjoner mot Sjømannskirken fra folk som føler seg stigmatisert.» Vi spurte ham derfor følgende:

– Du har tydeligvis fulgt med på debatten om barnerapporten til Mydland. Er du overrasket over de sterke reaksjonene?

– Jeg har ikke lest rapporten selv ennå. Derfor kan jeg ikke uttale meg.

– Har du tenkt på mulige tiltak for å roe gemyttene til de som føler seg stigmatisert?

– Som sagt, det får vi ta når jeg kommer. Jeg har lest litt på Facebook der temperaturen ble rimelig høy. Det jeg er sikker på, er at internett ikke er riktig sted å diskutere denne viktige saken. Vi må møtes ansikt til ansikt.

– Hva synes du personlig om rapporten?

– Som sagt har jeg ikke lest rapporten ennå. Jeg vil sette meg godt inn i bakgrunnen for at den ble laget og metoden som ble brukt.

 

Det gjøres en god jobb

– Har du lagt noen planer for jobben din ennå? Vil du videreføre alle aktivitetene kirken har pr i dag? Har du nye ting du vil introdusere?

– Jeg har inntrykk av at Sjømannskirken i Pattaya har gjort en veldig god jobb. Jeg har ingen forutsetninger for å snakke om endringer. Når vi får inn nye medarbeidere er det naturlig at vi sammen går gjennom arbeidsoppgavene og ser om noe bør endres. Nå gleder jeg meg bare til å komme i gang.

(Thailands Tidende utgave 10/2013 – 1. desember 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge