Fra protestene tidligere i uken. Fra protestene tidligere i uken. Foto: Stig M. Solberg
1. desember 2013

Tåregass mot demonstranter – kommentar til situasjonen

Skrevet av 

Politiet i Bangkok bruker nå tåregass for å roe gemyttene. Det er rapporter om fem døde i protestene.

 

Ramkhamhaeng University har stått sentralt i demonstrasjonene. Professorer der har vært blant de synlige motstandere av dagens regjering. Natt til søndag ble en student der skutt og drept, angivelig som følge av sammenstøt mellom rødskjorter og demonstranter. Rødskjortene var tallsterke under demonstrasjonene i 2010. I år har de vært atskillig færre – inntil denne helgen, hvor det har vært store mengder rødskjorter i gatene i Bangkok. De har vært samlet på Rajamagala stadion, men der er det nå tomt. En leder av rødskjortene, Jatuporn Promphan, har oppfordret rødskjortene til å reise hjem igjen etter opptøyene natt til søndag.

Demonstrantene har okkupert den statlige TV-kanalen PBS. De har også demonstrert utenfor andre TV-kanaler. Alle kanaler sendte levende bilder fra en tale av protestleder Suthep Thaugsuban søndag ettermiddag. Kampen om sendetiden er en seier for opposisjonen.

Det er fortsatt trygt for turister å være i Thailand, men det anbefales å holde seg unna de stedene i Bangkok hvor det er opptøyer. Om mulig, legg turen utenom Bangkok. Det var spredte protester i 24 provinshovedsteder onsdag 27. november. Det var en koordinert protest og har ikke ført til ytterligere demonstrasjoner i provinsene, bortsett fra i Yala, hvor det i dag har vært en større ansamling. Yala ligger i Syd-Thailand, hvor opposisjonen har sterkest støtte.

 

KOMMENTAR:

Alle som har tilbrakt noe tid i Thailand vet at det er utbredt korrupsjon her. Den finnes på alle nivåer i offentlig administrasjon. Normalt er det en ganske ufarlig form for korrupsjon. Man betaler noen småpenger for å komme foran i køen på offentlige kontorer, eller betaler litt mer enn småpenger for at ungene skal få gode karakterer på skolen, slik Thailands Tidende har rapportert om tidligere.

[ annonse ]

Men på toppnivå i politikken har korrupsjon alvorlige følger. Demokratene hevder nå at regjeringspartiet Pheu Thai låner penger for å putte i egen lomme. Det er ikke snakk om småpenger heller, men over 2000 milliarder baht. Statsministeren hevder at pengene vil komme landet til gode i form av infrastrukturprosjekter hovedsakelig innen jernbane, samt prosjekter for å forhindre nye flommer rundt om i landet.

Da demokratene styrte landet, sist under Abhisit Vejjajiva, kom det også frem beskyldninger om korrupsjon, så dette er ikke noe som kun rammer dagens regjering.

Som i så mange andre land i verden, har demokratiet et svakt fotfeste i Thailand. De velstående, intellektuelle og forretningsstanden er vant til å ha mer innflytelse enn man skulle forvente, mens fattige bønder har hatt tilnærmet null innflytelse.

Dette endret seg da Thaksin Shinawatra kom på banen. Hans politikk førte til en omfordeling av statlige midler – mer penger ut i provinsene, men hovedsakelig i Isan og Nord-Thailand, hvor støtten var størst. I dagens utgave trykker vi et intervju med Thaksin fra da han besøkte Norge. Mange thaier i Norge støtter ham fortsatt, grunnet de positive tingene som skjedde etter at han kom til makten for et drøyt tiår siden.

Men nå taper Yingluck-regjeringen oppslutning, også blant fattige bønder, og det blir et åpent spørsmål om det er Pheu Thai som vil tale bøndenes sak i Thailand fremover, eller om det vil dukke opp andre partier og politikere.

Demokratene forsøkte tidligere i uken i parlamentet å bevise at Pheu Thai kun eksisterte for å berike Thaksin-klanen. Disse argumentene har vunnet gehør i befolkningen.

Protestleder Suthep Thaugsuban er selv en omstridt person. Han var visestatsminister under Abhisit. Valgkommisjonen hadde planer om å starte rettssak mot ham for å få fradømt ham retten til å drive politikk i fem år, men Suthep gikk isteden av som senator. Han fortsatte imidlertid som visestatsminister, og insisterte på at det faktum at han gikk av som senator ikke var noen innrømmelse av at han hadde gjort noe feil. Saken gjaldt aksjeposter han eide. Han er blitt beskyldt for å ha beordret angrepet på rødskjortene under protestene i 2010, da nærmere hundre mennesker ble drept.

Dag A. Ekeberg, redaktør

(Thailands Tidende Nett, 1. desember 2013)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge