Rolf William ten Hooven her sammen med partner Warathan og sønnen William. Rolf William ten Hooven her sammen med partner Warathan og sønnen William. Foto: Torbjørn Martinsen
2. februar 2014

– Det er dyrt å bo i Thailand

Skrevet av 

Pensjonert tannlege Rolf William ten Hooven (71) fra Oslo har opplevd både alvorlig sykdom og store utgifter i Thailand. Han sier at kulturforskjeller gjør at man får økonomisk ansvar overfor partneres familie.

 

Vi møtte Ten Hooven i leiligheten hans i Pattaya, hvor han bor inntil halve året. Han sier følgende om det motsatte kjønn her: – Kvinnene i Thailand, alle som en, lever i en helt annen kultur en den vi er vant med. Her står familien mye sterkere, og de har mange flere forpliktelser enn hva vi nordmenn i det hele tatt kan tenke oss.

Ten Hooven fortsetter: – Damene her må støtte familien sin, spesielt hvis de treffer en vestlig person, sier han. – Innleder du et forhold her, kan du altså få økonomiske forpliktelser ovenfor mange personer i hennes familie. Dette er absolutt ikke noe unntakstilfelle som bare gjelder for meg. Jeg har ikke truffet en eneste nordmann som ikke har opplevd det samme, dog i varierende grad.

 

Husbygging

– Jeg har bistått med husbygging og diverse til min nåværende partners familie på hjemstedet, sier Ten Hooven. Han forteller at han også tapte en stor sum penger på et husprosjekt på hjemstedet til en tidligere partner. Det dreide seg om et boligprosjekt som gikk konkurs, ifølge oslomannen.

– Jeg har tatt opp et «seniorlån» med pant i huset mitt hjemme i Oslo, det gir meg 10.000 kroner ekstra i måneden, og det trenger jeg til utgiftene mine her i Thailand, sier Ten Hooven, som lister opp utgiftene: Understøttelse til partners familie, nedbetaling på bil, husleie, flyreiser og forsikringer.

[ annonse ]

Ten Hooven sier at dette tærer på verdiene hans, men at det fortsatt vil være litt igjen til etterkommerne, hvorav sønnen William på 11 år er den som står i fokus nå. Dette er et barn han har fått med sin nåværende partner, Warathan.

– Han er min store lykke i livet. William og hans mor har vært med til Norge, der i alle fall William har storkoset seg sammen med meg på turer rundt omkring i vårt vakre land.

 

Lenge i koma

Ten Hooven forteller om en mystisk sykdom han fikk som nesten tok livet av ham.

– I 2005 ble jeg smittet av «japansk hjernehinnebetennelse», en meget sjelden og spesiell sykdom som oftest medfører døden. Dette skjedde ute på landsbygda ved besøk på min partners hjemsted. Jeg ble fraktet til sykehus i Pattaya og etter hvert med fly hjem til Norge. Jeg lå i koma i to måneder total.

Ten Hooven fortsetter: – Jeg våknet opp igjen på Ullevål på min sønns fødselsdag. Det tok mange måneder før jeg kom til hektene igjen, men litt etter litt kom kreftene tilbake. Livet mitt var imidlertid totalt forandret, da jeg var blitt nervøs og skvetten for alle ting, ikke minst støy, bråk og stress. Dette førte til at vi besluttet at min partner og vår felles sønn skulle bo for seg selv, mens jeg fortsatte å bo i min leilighet.

Ten Hooven har derfor leid et hus til dem. Han ser dem likevel ganske ofte, sier han.

 

Tannlege i kvinnefengsel

Ten Hooven bor i Thailand inntil seks måneder av året. Resten av tiden tilbringes på Lofthus i Oslo. Ten Hooven fikk sitt første møte med Asia i 1986, da han deltok på den årlige verdenskongressen for tannleger i Manila på Filippinene. Han innrømmer gladelig at han ble bitt av «Asiasyken», som han kaller det – trangen til å reise til Asia.

Ten Hooven startet å praktisere som tannlege i 1970. Han holdt det gående i tretti år, og jobbet både i Oslo, Bergen og Tromsø.

Han forteller om en variert praksis: – Jeg var en periode tannlege på Bredtveit kvinnefengsel. Det var et tøft klientell å ha. Flere satt inne for mord. Andre var prostituerte. Dette var akkurat da HIV-smitte begynte å oppstå i Norge, og ingen hadde særlig kunnskap om sykdommen AIDS. Mitt tannlegekontor var nesten fullstendig tildekket med plast fordi vi var uvitende om graden av smittefare, forteller ten Hooven.

(Thailands Tidende utgave 1/2014 – 1. januar 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge