1. februar 2014

Fakta om Thailand: Vannbøfler i alle farger

Skrevet av 

Bøflene i Thailand varierer i farge fra nesten helt svarte via brune og grå til helt hvite.

 

De hvite vannbøflene er albinoer. Det er antatt at mye innavl i små landsbyer er årsak til at det finnes mange albinoer blant vannbøflene. Vannbøfler i Thailand deles ofte inn i elvebøfler og sumpbøfler. Elvebøflene er normalt sorte mens sumpbøflene er mer grå til gråbrune i farge. Det er også litt forskjell i ansikts- og kroppsform. Ser du en bøffel med hornene pekende tydelig bakover og gjerne litt nedover er det en elvebøffel det er snakk om. Hornene til en sumpbøffel peker høyere opp og mer i sirkel.

Vil bevare bestanden

I 2009 estimerte thailandske landbruksmyndigheter antall vannbøfler til 1,3 millioner. Antallet faller år for år, grunnet at landbruket blir stadig mer mekanisert. Myndighetene støtter flere prosjekter rundt om i landet som går ut på å bevare vannbøffelbestanden. 75 prosent av vannbøflene holder til i Nordøst-Thailand. Til sammenligning er det over 90 millioner bøfler i India og over 20 millioner i både Pakistan og Kina.

åde kjøtt og melk

I Thailand brukes bøfler primært til arbeid i åkrene. Kjøttet spises, men få bøfler holdes for kjøttets skyld. I andre land brukes vannbøffel til melkeproduksjon. Totalt produseres det 83 millioner tonn vannbøffelmelk, det aller meste i Asia. Men til og med i Italia er bøffelmelk så populært at det produseres hele 200.000 tonn i året.

Både ville og tamme dyr

[ annonse ]

Det skilles mellom vill og tam vannbøffel. De regnes som to forskjellige arter, og derfor heter vannbøffelen vi kjenner fra rismarkene i Thailand «Bubalus Bubalus» på latin, mens de ville bøflene heter «Bubalus Arnee». Selv om de to bøflene har samme latinske artsnavn, har de ulike kromosomtall. Dette er et resultat av avl gjennom flere tusen år. Forskjellen i kromosomtall gjør at de har vanskelig for å forplante seg med hverandre. Men det forekommer tilfeller.

Det finnes litt over 3000 ville vannbøfler i Asia. I Thailand er det bare noen hundre.

Skal du fornærme noen i Thailand, så sier du «ngoh muan kwai» – dum som en bøffel. I thailandsk tankegang er nemlig enhver som sliter hele dagen uten å mukke eller forlange lønn ganske dum.

(Thailands Tidende utgave 2/2014 – 1. februar 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge