– Her lå posten min, på vaskeriet, sier Geir Klausen. – Her lå posten min, på vaskeriet, sier Geir Klausen. Foto: Privat
1. februar 2014

Pengelens grunnet NAVs leveattest

Skrevet av 

Geir Klausen (67) har hittil gått glipp av to pensjonsutbetalinger og sitter blakk i condoen i Pattaya. Leveattesten fra NAV kom ikke frem til leiligheten hans i tide.

 

13. desember ble Geir Klausen gjort oppmerksom på at det lå noe post og ventet på ham på vaskeriet i condoen i Pattaya. Det viste seg å være en leveattest fra NAV, samt en purring på samme leveattest. Brevene hadde ligget der i månedsvis.

– Jeg åpnet brevene fra NAV. Det var første gang jeg hørte om begrepet «leveattest», sier Klausen.

En leveattest er noe nordmenn i utlandet må fylle ut for å bevise overfor NAV at de fortsatt er i live og har krav på trygd eller pensjon.

– Mandag 16. desember var jeg innom konsulatet i Jomtien og fikk stemplet attesten og mailet den til NAV med en forklaring, sier Klausen. Men da var det for sent. Det dukket ikke opp noe trygd på kontoen som normalt 20. desember.

– Dette viser hvor lite smidige NAV er, sier Klausen. – Det var fremdeles åtte dager til jul. Siden jeg ikke hadde gjort noe feil, kunne vel NAV ha gjort et hastevedtak slik at jeg hadde fått trygden min til jul?

Isteden har Klausen måttet vente. Han hadde forhåpninger om at trygden skulle dukke opp 20. januar, men den gang ei.

[ annonse ]

 

– Ingenting å leve av

– Jeg har ingen penger å leve for, sier Klausen. – Jeg har måttet låne penger av folk her, men nå er det slutt. Jeg vet ikke hva jeg skal gjøre videre fremover.

Klausen ønsker å advare andre nordmenn: – Dette får være til skrekk og advarsel for andre som nærmer seg pensjonsalder. Dette kan også skje med deg enten du har meldt flytting eller ei.

Klausen fylte 67 år 13. september, og skulle da etter planen ha gått over fra uføretrygd til alderspensjon, men i et brev datert 30. november skriver NAV at han har fått innvilget videre uføretrygd, noe som ifølge Klausen tyder på at det hersker full forvirring hos NAV.

– Mener du NAV har informert godt nok om dette med leveattest?

– Nei, det har vært en total mangel på informasjon. Jeg mener NAV kunne ringt meg, det hadde ikke krevd store anstrengelsen fra deres side.

Siste: Rett før vår deadline opplyser Geir Klausen at pensjonen har kommet inn på konto, 35 dager forsinket.

-----

NAV: – Må godkjenne


Vi tok kontakt med NAV for å spørre om når Klausen kunne forvente sin pensjon. Jorun Kongerud, direktør i NAV Pensjon, forteller følgende:

– Pensjonsutbetalinger som er stanset på grunn av manglende leveattest vil starte opp igjen så snart mottatt leveattest er godkjent.

– Vil han få utbetalt det manglende beløpet for desember, og eventuelt påfølgende måneder?

– Manglende utbetalinger vil bli utbetalt samlet.

Kongerud legger til: – Innhenting av leveattester er et nødvendig kontrolltiltak som sikrer at pensjonen blir utbetalt til riktig mottaker. Attestene blir sendt ut i starten av hvert år, og en påminnelse blir sendt ut i juni måned. Dersom NAV ikke mottar leveattest etter denne påminnelsen vil pensjonen bli stanset.

Angående postgang sier hun:

– Vi er kjent med at det er utfordringer rundt postgang i enkelte land, og det er derfor også mulig å sende leveattest på faks til NAV Pensjon på nummer +47 21 06 91 01 dersom original attest ettersendes. Spørsmål til leveattestene kan rettes til NAV Kontaktsenter Pensjon på 55 55 33 34, opplyser Kongerud.

(Thailands Tidende utgave 2/2014 – 1. februar 2014)

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge