1. mars 2014

Penang – Malaysias smeltedigel

Skrevet av 

Hvor skal du dra på visumtur?

 

Det thailandske konsulatet i Penang er brukt av mange som skal fornye visum. Det har vært besøkt at tallrike utlendinger i Thailand. Men Penang er også en perle for de som liker kultur, historie og mat.

 

Provinsen Penang har 1,2 millioner innbyggere. Rundt 40 prosent av befolkningen er malayer, like mange er kinesere, mens ti prosent er av indisk herkomst. 700.000 av provinsens innbyggere bor i byen George Town.

Blandet inn med den etniske miksen er bygninger fra kolonitiden. Penang, som resten av Malaysia, har skiftet koloniherre flere ganger. Først var deler av Malaysia underlagt Portugal, dernest Nederland og til slutt var landet britisk kronkoloni. Penang og Malakka hadde status som britisk protektorat frem til 1957.

Fortsatt har George Town et sus av historie over seg. I 2008 ble sentrum gitt status som en del av verdensarven og fredet av UNESCO.

 

[ annonse ]

Thailandsk buddhisttempel

Britene har trukket seg ut, men indere som ble hentet inn som plantasjearbeidere, politi, og sepoys (kolonisoldater) er en svært synlig del av befolkningen i George Town. En del av sentrum kalles for «Little India», og gatene der domineres av indiske butikker, restauranter, hindu- og sikhtempler. Andre deler av byen er dominert av kinesere, mens det i atter andre deler stort sett bare bor malayer. Har du med deg thaier i reisefølget, er det store buddhisttempelet et aktuelt besøksmål. Det har en av Asias største liggende buddhaer. Tvers over gata ligger et like imponerende burmesisk tempel.

 

Et eldorado for matelskere

Noen dager i George Town er en enestående mulighet til å prøve seg på autentisk indisk, kinesisk og malaysisk mat til svært vennlige priser. Selv om Malaysia er et muslimsk land, har de indiske og kinesiske folkegruppene stor religiøs og kulturell frihet. For den som ønsker en øl eller flaske vin til maten er det ingen restriksjoner andre steder enn muslimsk drevne restauranter.

Skal du nyte et godt måltid, er det ingen grunn til å lete etter en dyr vestlig restaurant. Selv «hawker stalls» – ansamlinger av gatekjøkken under samme tak – er underlagt strenge hygieneregler, og serverer de deiligste ala carte-retter til lave priser.

 

Natteliv i de fleste former

For de som har vanskelig med å komme seg tidlig til sengs finnes det puber, barer og klubber. Åpningstiden er fra tidlig kveld til 03.00 på natten. En kan velge mellom rene barer og klubber hvor det spilles jazz, latin, disko og stort sett hva hjertet måtte begjære.

Soho Bar er et av de mer populære vannhullene på lørdager. Stedet har tydelige innslag av frilansprostituerte. Det virker som om malaysiske myndigheter bevisst lar prostitusjon eksistere så lenge den primære kundegruppen ikke er muslimer. Prostitusjon er forbudt, men svært utbredt.

Det finnes ingen gogo-barer eller strippeklubber, men vandrer du kveldstid i Love Lane/Lebu Chulia i det kinesiske kvarteret vil du snart merke oppmerksomheten fra prostituerte, både kvinner og transvestitter. Også en del av massasjeinstituttene er i praksis fasade som skjuler salg av sex.

Mye har endret seg fra den tiden det var like vanlig å røyke opium som å drikke øl og kolonimyndighetene hadde årlige auksjoner hvor lisenser til å operere bordeller ble solgt til høystbydende.

----

Nyttig å vite om Penang:

 

Steder å bo

Det er flere hundre hoteller i Penang. I George Town er det en blanding av store internasjonale hoteller, små tradisjonsrike hoteller i historiske bygninger og gjestehus i alle prisklasser. Du får enkel overnatting til en norsk hundrelapp. I lavsesong kan du få et femstjerners hotell for 3–500 kroner.

 

Slik kommer du dit

Det enkleste er å fly fra Bangkok med AirAsia eller Thai Airways. Begge selskaper flyr direkte. Det finnes også gode forbindelser med Singapore Airlines og Malaysian Airlines, men de er normalt ikke rimeligere enn Thai Airways og aldri rimeligere enn AirAsia. For å få gode priser med AirAsia er det lurt å bestille i god tid. Og husk at du må betale ekstra for bagasje og spise og drikke om bord. Når alt legges inn i prisen er det ikke alltid så mye dyrere å fly med Thai Airways og få alt inkludert.

 

Thailands konsulat:

1 J. Tunku Abdul Rahman. Tel: +60 4 226-8029. E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den. - Åpningstid for innlevering av visumsøknader: 09.00 – 12.00. Lukket på thailandske og malaysiske høytids- og feriedager.

 

Norges konsulat:

Royal Norwegian Consulate in Penang, 4 Jalan Sepoy Lines, 10450 Penang, Malaysia. Honorær konsul: Dato Dr. R. Ratnalingam. Tel: +60 4 226 3459. E-post: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.

(Thailands Tidende utgave 3/2014 – 1. mars 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge