1. april 2014

Fakta om Thailand: Risen er Thailands sjel

Skrevet av 

Jasminris fremavlet i Thailand er en av verdens mest ettertraktede ristyper. Men besøker vi et thailandsk marked vil vi se at det finnes mange slag ris og mange kvaliteter.

 

Thaier deler gjerne ris inn i fem kategorier: Jasminris, hvit ris, hvit klebrig ris, sort klebrig ris samt rød og brun ris. Innenfor hver av disse kategoriene avgjøres kvaliteten av størrelse på kornene og hvor stor andel av dem som er brukket.

I Thailand finnes det hele 3500 varianter av ris, fordelt på lokale varianter og fremavlede genetiske varianter. Alle er avlet frem fra den asiatiske risplanten Oryza sativa.

På Thai heter jasminris Khao Hom Mali, som betyr «risen som dufter av jasmin». Det blir av og til hevdet at jasminrisen tilsettes lukt, men dette er feil. Spesielt når risen er ny, dufter den faktisk nesten som en jasminblomst.

 

Startet i 1957

Det formelle thailandske navnet på risen er Khao Dok Mali 105 – et navn den ble gitt i 1954. Den var et resultat av flere år med kryssing av ulike risplanter. I 1957 ble det sendt ut såkorn fra risforskningsstasjonen Khoksamrong i Lopburi. Det viste seg at risen tålte det salte jordsmonnet i Nordøst-Thailand, og klarte tørke og flom bedre enn annen ris.

[ annonse ]

Inntil for kort tid siden var det bare Thailand som eksportere jasminris, men i senere år har både Kambodsja og Vietnam kommet på markedet med en ris som er svært lik den thailandske jasminrisen. 

Både i fjor og i forfjor ble kambodsjansk jasminris kåret til verdens beste under den årlige arrangementet Rice Traders World Conference.

 

Brun ris og næringsinnhold

Jasminrisen er en langkornet ris som selges både som brun og hvit ris. Det spises mest av den hvite, polerte risen. Fremstillingen skjer ved først å fjerne det ytre laget med kli. Riskornene er da rødbrune i farge. For at risen skal bli hvit må det tynne, rødbrune laget av klien poleres bort. Risen selges som dobbeltpolert ris – som er hvit og med en matt glans. 

Risen kan også poleres litt mindre. Da blir den rødbrun i fargen. Brun og rød ris har fått det ytterste laget av klien fjernet. Tilbake er et belegg i kliet hvor det finnes mye vitaminer og mineraler. Når risen blir polert til hvit ris mister man dette.

Ris har et energiinnhold på ca. 100 kcal pr 100 gram. Dette er høyere energiinnhold enn mange andre viktige matvekster – som korn, poteter, kassava og soyabønner. Poteter ligger på ca. 70 kcal pr 100 gram.

 

Store rislagre

I det som i internasjonal handel kalles langkornet hvit ris, med maksimum fem prosent brukne korn, var thailandsk ris i mange år den best betalte. Markedet er nå klar over at Thailand sitter på store rislagre. Derfor er både amerikansk, uruguaysk og kambodsjansk ris like godt eller bedre betalt. 

Fra 2011 til 2012 falt Thailands riseksport fra cirka 11,67 millioner tonn til 6,95 millioner tonn, for å øke svakt til 6,97 millioner tonn i fjor.

(Thailands Tidende utgave 4/2014 – 1. april 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge