Her er hele uken representert via lokalbefolkning fra Buriram som velvillig stilte opp som fotomodeller. Fra venstre rød for søndag, gul for mandag, rosa for tirsdag, grønn for onsdag, oransje for torsdag, lyseblå for fredag og lilla for lørdag. Her er hele uken representert via lokalbefolkning fra Buriram som velvillig stilte opp som fotomodeller. Fra venstre rød for søndag, gul for mandag, rosa for tirsdag, grønn for onsdag, oransje for torsdag, lyseblå for fredag og lilla for lørdag. Foto: Suwannee Buransuk
1. juli 2014

Farger betyr både uhell og lykke

Skrevet av 

Farge er et alvorlig valg i Thailand. For de mange thaier som tar tradisjonene på alvor er det mange hensyn å ta. Hver ukedag har sin farge og feil valg kan få alvorlige følger.

 

La oss starte med et eksempel: De som er født på en lørdag har lilla som lykkefarge. Lilla skal du da helst bare bruke på lørdag. Samtidig skal du ikke bruke grønne klær på en onsdag, selv om du godt kan ha noe som er lysegrønt på deg når solen har gått ned. En som er født på lørdag vil også oppleve lykke hvis han kler seg i blått på en fredag. Forvirret?

Ikke alle tar reglene så nøye, men mange er opptatt av å bruke korrekt farge på den ukedagen de er født. Det er også mange som har på seg et lite plagg, tørkle eller har en veske med dagens korrekte farge.

 

Fargevalg på ny bil

Valg av korrekt farge er viktig når en skal kjøpe bil. Men de fleste ektefeller er jo født på ulike ukedager. Hvordan løses dette? Jo, det er fullt mulig ved enkle grep å bringe lykke til bilen. Det viktigste er å forvirre de åndene eller kreftene som er ute etter å bringe uhell. Er kona født på en mandag vil hun gjerne ha en gul bil, mens mannen som er født på en tirsdag helst vil ha en rosa bil. Kompromisset blir å kjøpe en sort bil. Men sorte biler blir veldig varme innvendig når de står ute i sola. Så det er ikke nødvendigvis en god løsning i solrike Thailand. Derfor kan en kjøpe en bil som er grå eller sølvfarget, men opplyse åndene om at bilene egentlig er sort.

Det første du gjør er å ta med bilen til tempelet for at en munk skal rense den for alle uønskede ånder. Deretter sørger paret som er født på en mandag og tirsdag for å kjøpe en praktisk grå bil – helst på en lørdag. Så limes et skilt på bilen som sier at «denne bilen er sort»

[ annonse ]

 

Lettlurte demoner og ånder

De fleste ånder og demoner ikke er så veldig smarte. De lar seg enkelt lure, for eksempel av en trapp som har minst to 90-graders vinkler. Et annet eksempel er når et barn blir født – da vil bestemor se på barnet og si, «Uff, for en fryktelig stygg unge.» Dette sier hun ikke for å fornærme foreldrene. De smiler nemlig og nikker samtykkende. Bestemor lurer bare de skumle åndene som gjerne vil ta bolig i barnet.

 

Kongens farge

Farge er viktig i mange anledninger. Selv om det er stadig flere unge som ikke tar denne troen så alvorlig, så er det noen tradisjoner som opprettholdes. Mange av disse tradisjonene varierer fra plass til plass i Thailand.

Noen tradisjoner er nye, andre er påvirket av hendelser. Det er mange som tror at gult er fargen til Hans Majestet Kong Bhumibol. Men det er det ikke, gult er fargen til dagen han ble født – en mandag. Derfor er det kongelige flagget gult. På Hennes Majestet Dronning Sirikits flagg er fargen lyseblå. Hun er nemlig født på en fredag.

Når du overværer en prosesjon på Loy Kratong-dagen vil du ofte se hele skoleklasser i gule og blå drakter. Først kommer noen som bærer bilde av kongen og dronningen. Deretter følger hele klassen kledd i farger for å ære kongeparet. For de som er født på mandag eller fredag kan dette være ekstra stas.

 

Fargene som bringer uhell

Like viktig som å vite hvilke farger som bringer lykke, er det å vite hvilke farger som kan bringe uhell. Er du født på en tirsdag så er det selvfølgelig viktig å vite at din farge denne dagen er rosa. Men det er like viktig å huske på at du ikke bruker hvitt på en mandag. Noen mener at de uheldige fargene bare er uheldige å bruke noen dager. Det er også litt forskjellige fra sted til sted hvilken farge som er uheldig hvilken dag.

Det finnes en forklaring på alt dette, forankret i astrologi og hinduisme. Men i Thailand er det hele blandet sammen på ulike måter. Å bruke klær i bestemte farger var en tradisjon som begynte i Ayuthayaperioden, som varte fra år 1351 til 1767. 

 

Astrologi

Å forklare kalenderen og hvorfor fargene ble valgt er vanskelig. Alt går tilbake til solen, månen og planetene Mars, Merkur, Jupiter, Venus og Saturn. Lørdag er Saturn-dagen, mens søndag er soldagen.

Måten dagene i Thailand er knyttet opp mot månen, solen og planeter er nesten helt lik måten dette var gjort i gamle Grekenland. I Norge er forskjellen fra gresk at fire dager ble knyttet opp mot norrøne guder. Disse gudene har svært mye til felles med de greske gudene for samme dager. Og parallellene kan i stor grad trekkes gjennom Midtøsten/Persia og inn i hinduistiske India og videre til Thailand. Det må derfor med rette kunne fastslås at da Gud eller Moses bestemte at folk skulle holde hviledagen hellig, så ble det benyttet en kalender skapt av «hedninger».

(Thailands Tidende utgave 5/2014 – 1. juli 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge