1. juli 2014

Kattekafeer populært i Bangkok

Skrevet av 

Verden så sin første kattekafé for kun 15 år siden, men trenden peker kun en veg. Bangkok har nå fem slike kafeer, hvorav Purr Cat Club en den mest kjente.

 

AV: ELISABETH GRIMSØ

De fleste har sett løskatter rundt om i Thailand. Hvis du er katteelsker har du sikkert lyst til å plukke opp og kose med disse små pelsballene. Det er imidlertid et problem. De fleste løskattene er engstelige for folk, og de er i tillegg ofte skitne og kan ha ulike skader og sår.

Derfor ble vi positivt overrasket over å finne at det ikke bare er i Taiwan og Japan at det nå finnes kattekafeer. I Bangkok finnes det hele fem stykker.

 

Ny trend fra Taiwan

Den første kattekafeen dukket opp i Taipei i 1998, i følge Wikipedia, og trenden spredde seg til Japan hvor dette plutselig ble veldig populært etter at den første japanske kattekaffen åpnet i 2004.

[ annonse ]

Ofte ble kattekafeene sett på som et sted hvor en kunne leie kjæledyr, fordi en betalte en inngangsbillett som gjaldt for en tidsbegrenset periode. Kattekafeene i Bangkok i dag er litt annerledes, siden de ikke tar inngangspenger, men heller selger drikker og kaker, samt noen varme retter. Disse er ofte dyrere enn på vanlige kafeer, men så er det da også få som drar på en kattekafé kun for å drikke kaffe.

 

Åpnet av skuespiller «Petch»

Purr Cat Cafe ble åpnet i 2012. En av de to eierne er Rattanarat «Petch» Aurthaveekul, en thailandsk skuespillerinne som blant annet er å se i tv-serien «Jood Nut Pob». Den andre eieren heter Korbua «Yean» Songprasert.

Vi tok en prat med Aritya Lepon, som har jobbet på kafeen i et drøyt år og kjenner alle kattene ut og inn. Hun sier at Petch er innom stadig vekk for å hilse på kattene, og man kjenner henne igjen ved at hun får minst like mye oppmerksomhet som de firbente beboerne. 

Aritya forteller at de for tiden har 40 katter. Fire av dem er drektige. Fire av kattene er «nøster» – kattunger.

 

Populær på Facebook

Vi får vite at de nå kanskje må selge noen av disse kattungene, da det begynner å bli fullt i kafeen. På Facebook har Purr Cat Cafe Club allerede passert 75.000 følgere, og i helgene kan en risikere å vente i timesvis på å komme inn til kattene. Kundene er en blanding av lokale (som er i  flertall), turister og «expats» som bor i området. Aritya forteller at mange thaier er glade i katter men av forskjellige årsaker ikke kan ha dyr hjemme. Dermed blir kattekafeen en erstatning for å ha kjæledyr.

 

Sprer seg til Europa

Aritya spår at trenden med kattekafeer vil spre seg til Europa og kan fortelle at hun har snakket med Takako Ishimitsu som åpnet den første kattekafeen (Cafe Neko) i Wien i 2012.  De fleste turistene som kommer er fra USA men vi traff på et par fra Finland og de hadde funnet stedet ved hjelp av en blogg. De er begge glade i katter, og er for tiden på en tre måneders backpackertur gjennom Asia. Savnet etter kattene hjemme var stor, så for dem var en liten tur innom en kattekafé midt i blinken.

 

Strengt regelverk

Det er lett å se at kattene blir tatt godt vare på – de har sine egne personligheter og personalet er veldig opptatt av å behandle dem godt. Det er klart at de fleste som er i kafeen er veldig glad i katter, og kameraene klikker jevnt og trutt – men uten blits, som er forbudt.

Det er best å besøke kafeen på ordinære ukedager, da det er roligere og «flere katter enn kunder». Vi vil anbefale å være oppmerksomme på regelverket dersom en tar med seg barn, for foreldre må selv passe på at barna følger regelverket.

 

Dette er Purr Cat Club:

Ta BTS til Thonglor og ta deretter exit 1. Finn Sukhumvit Soi 53 og gå nedover soien i ca 10 minutter. Purr Cat Club finner du på venstre hånd.

De selger diverse varme og kalde drinker i prisområdet 50-150 baht. De har også kaker og noe mat til 125-155 baht.

Regelverket må leses før en slipper inn. Man må også vaske hendene før man går inn i kafeen, og skoene må en sette utenfor.

Før man kommer inn i kafeen er det en liten butikk og et galleri. I tillegg tilbyr de hårklipp for katter.

De har åpent alle dager fra 11 til 20 (21 på helg).

 

Regelverket

Vask hendene før du leker med kattene

Ikke vær voldelig med kattene. Ikke hold dem i nakkeskinnet eller dra dem i halen

Ikke bruk blits

Ikke vekk katter som sover

Ikke gi kattene kaker, kun kattemat

Pass på at barna behandler kattene riktig

Ikke hold kattene

 

5 kattekafeer

Vi har klart å spore opp fem kattekafeer i Bangkok:

 

Chico Cat Cafe

Adresse: 109 Sukhumvit Soi 53.

Nærmeste BTS: Thonglor.

Åpningstider: Lør–Søn 09.30–18.00

 

Cataholic Cafe

Adresse: Ozono Plaza, 307 Sukhumvit Soi 39.

Nærmeste BTS: Phrom Phong.

Åpningstider: Tir–Fre 12.00–21.00. Lør–Søn 11.30–21.00.

Mandager stengt.

 

Kitty Cat Cafe 

Adresse: Town in Town, Tree Square Avenue (like ved Democracy Monument).

Åpningstider: Tir–Søn 11.00–20.00. Mandager stengt.

 

Charming Cats Cafe 

Adresse: Ladprao

Åpningstider: Lør–Søn 13.00–21.00

 

Purr Cat Cafe

Adresse: Sukhumvit Soi 53.

Nærmeste BTS: Thonglor.

Åpningstider: Man–Tor 11.00–20.00. Fre–Søn 11.00–21.00.

(Thailands Tidende utgave 5/2014 – 1. juli 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge