2. august 2014

Fakta om Thailand: De gigantiske varanene

Skrevet av 

Du finner dem midt i Bangkok, i mangroveskoger, på tempelområder og stort sett over hele Thailand. De største blir over tre meter lange og det er funnet eksemplarer som veier hele 90 kilo.

 

Verdens nest største øgleart, vannvaranen, lever i Thailand. Bare de store komodoøglene på øya Komodo i Indonesia blir større. Den sørøst-asiatiske vannvaran (Varanus salvator macromaculatus) kan bli rundt tre meter lang. Den har sterke kjever, skarpe klør og en slagkraftig hale. Selv om den kalles en vannmonitor, er den svært ofte å treffe på land. 

Mitt første møte med et urbant eksemplar av arten var i en liten kanal like utenfor hotellet Chillax Resort i Bangkok. Den lå der stille, vaktende, i tykk gjørme hvor det boblet opp gass – sannsynligvis giftige svovel- og metanforbindelser. Da jeg løftet opp kameraet snudde den seg, gransket meg nøye, før den elegant buktet seg gjennom gjørmen og bort til et stort rør hvor den søkte tilflukt.

Den neste varanen møtte jeg allerede dag etter. Like ved siden av Marmortempelet i gamle Bangkok renner det en kanal. På en trappeavsats som gikk ned til vannet lå en godt 2,5 meter lang kjempe og solte seg. Straks jeg nærmet meg gled den ned i vannet og forsvant.

 

Mest aktive på kvelden

Bangkoks kanaler skal ta unna regnskyll, flom og til tider ubehandlet kloakk. Vil du se kjempeøglene som lever der, skal du rusle langs kanalene rett før solnedgang. Da er de ute på jakt. Rotter, skillpadder, fisk, fugler og åtsler av ulike slag står på menyen. De store øglene er dyktige jegere. Når de biter over et bytte gir de ikke slipp.

[ annonse ]

Midt på dagen ligger de ofte og soler seg på gress eller i vannkanter. Rusler du på steder som Lumphini Park kan du risikere å se de ligge oppe på en gren. Årsaken til at de er mest aktive på kvelden er at byttedyrene er mer aktive da.

Mange steder i Thailand er de ettertraktet mat, så de har lært at det er lurt å holde avstand. Det er neppe mange som spiser varanene som lever i Bangkok. Disse er øverst i næringskjeden i et svært forurenset miljø, og derfor sannsynligvis fulle av tungmetaller og andre miljøgifter.

 

Gode svømmere

Varanene er gode og effektive svømmere, hovedsakelig grunnet formen på halen, som er flatklemt som hos krokodillene.

Øglene er normalt ufarlige for mennesker, men man bør ikke ta på en varan om man får muligheten. Hvis den biter så slipper den ikke taket. Tennene er skarpe, og siden den er en åtselspiser er tennene også fulle av bakterier. Det sies også at spyttet er giftig for mennesker, uten at vi har fått bekreftet dette. Skulle du bli bitt vil du få så dype kutt at du må søke legehjelp. En varan som biter seg fast i et bytte bruker også de skarpe klørne, lange som fingrene på et menneske, til å klore med. Det sier seg selv at et dyr som med letthet kan klatre opp en trestamme har kraft i klørne.

De fleste varanene en treffer på er normalt rundt halvannen meter. Men tre meter lange varaner med vekt på opptil femti kilo er ikke uvanlig. De eksemplarene som er funnet med vekt rundt 90 kilo er sjeldne.

(Thailands Tidende utgave 6/2014 – 1. august 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge