Thomas og Margrete Waldeland Samdal likte seg i det noe spesielle miljøet på Cabbages & Condoms. Her med barna Christoffer (16), Camilla (10) og Benjamin (3) Thomas og Margrete Waldeland Samdal likte seg i det noe spesielle miljøet på Cabbages & Condoms. Her med barna Christoffer (16), Camilla (10) og Benjamin (3) Foto: Elisabeth Grimsø
2. august 2014

«Cabbages & Condoms» overrasket

Skrevet av 

Berømt restaurant – gode priser: 

Mr. Condom, Mechai Viravaidya, har ført sin kamp for helsen til thaiene siden 70-tallet. Vi besøkte restauranten hans i Bangkok

 

Vi hadde allerede hørt om «Cabbages and Condoms» før vi ankom restauranten. Forventningene gikk ikke hovedsaklig på hva slags mat vi skulle få servert eller kvaliteten på denne. Det vi lurte mest på var hvorvidt det skulle bli ubehagelig å spise mat midt mellom store mengder kondomer. I tillegg ligger restauranten bare ti minutters gangavstand fra Soi Cowboy…

Men vi blir positivt overrasket. Det er selvfølgelig litt merkelig med en helårs julenisse kledd i kondomer, Mayflower-båten laget i kondomer, samt lamper og blomsterbuketter – alt i gummi. Det er også hengt opp en rekke reklameplakater for kondomer fra hele verden, samt «smaksprøver» av kondomer fra rundt omkring. Vi fant ingenting fra Norge, men Sverige var representert. 

 

Rimelige priser

Siden restauranten er så kjent, hadde vi forventet mye høyere priser, så overraskelsen da vi åpnet menyen var positiv. Det vi betalte per person var omtrent det samme som en Big Mac meny ville kostet i Norge. I tillegg smakte maten meget bra, det var noe for alle – fra sterk mat til mildere turistvennlige smaker. Vi var så heldige å møte en familie på fem som hadde sin siste kveld i Thailand, og vi endte opp med å spise sammen med dem. 

[ annonse ]

Vi prøvde blant annet Kra Thong Thong (kyllingbiter og mais i vaffelkopper) og Satay Moo (svinekjøtt marinert i satay) som forrett, og Tom Yam Kung (sterk rekesuppe med chili, lime, lemongrass og galanga) og Moo Phad Priew Wan (svinekjøtt i sursøt saus) og til dessert Kluay Buad Chee (kokt banan i kokosnøttmelk) og Khao Niew Mamuang (søt sticky ris og mango). 

 

Mygg og fisk

Uteområdet er veldig koselig og romantisk og ofte har de tradisjonelle musikere som opptrer. Det er en liten bekk som renner gjennom restauranten, og det svømmer fisker der i takt til musikken. Det som ligner juletrebelysning lyser opp som små stjerner, og hvis det ikke hadde vært for myggen ville vi nok holdt til utendørs hele kvelden. Vi talte til sammen 14 nye myggestikk for to personer etter å ha sittet ute en halvtimes tid.

Den andre norske familien vi møtte der hadde sittet inne hele tiden, nettopp på grunn av myggen. De var enige i at konseptet var artig, men de savnet nok litt mer vestlig mat, da de hadde med seg barn i alderen 3-16 år. Også de hadde hørt om restauranten på forhånd. Dette var ikke en restaurant de bare hadde ramlet inn på, slik en ofte gjør i turistområder. De var veldig fornøyd med avslutningen på ferien, og mente at dette var det beste stedet de hadde spist på siden de kom til Thailand 14 dager tidligere. 

I stedet for en mint på slutten av måltidet, får en kondomer sammen med regningen.

 

Lang fartstid for «Mr. Condom»

Hos Cabbages and Condoms garanterer de for at maten ikke leder til graviditet. Mannen som står bak konseptet, bedre kjent som Mr. Condom, Mechai Viravaidya, ønsket å rette søkelyset på Thailands forhold til det å bruke kondomer, familieplanlegging og etter hvert også bevissthet rundt AIDS.

I 1973 gikk han fra å være politiker til å stifte Population and Community Development Association – PDA – en hjelpeorganisasjon.

Utenom å dele ut kondomer, holde foredrag og lage kampanjer for å spre bevissthet, driver PDA også med oppretting av arbeidsplasser, tilgang til rent vann, bygging av skoler med mer. Store deler av overskuddet fra restauranten går til dette arbeidet.

Resultatene har så langt vært gode, populasjonsveksten har gått ned kraftig. På 60-tallet lå antall barn pr kvinne i Thailand på 6, mens det nå ligger på 1,6 i følge wikipedia. Det sies også at slangordet for kondom i Thailand er «mechai» – som er oppkalt etter Mr. Condom.

 

Cabbages & Condoms:

TERNINGKAST: 5

Priser: Forrett 120-170 baht. Hovedrett 150-470 baht. Dessert 60-150 baht.

Kjøkken: Thai.

Passer best for: Par eller vennegrupper. Eventuelt for foreldre som ønsker å ta samtalen om «blomster og bier»…

Adresse Bangkok: 6 Sukhumvit Soi 12

Adresse Pattaya: Hu Gwang Bay, Pratamnak Soi 4

Adresse Chiang Rai: 620/25 Tanalai Road, Muang District

Åpningstider: 11.00–23.00

(Thailands Tidende utgave 6/2014 – 1. august 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge