1. november 2014

Norsk reiseforsikring gjelder tross unntakstilstand

Skrevet av 

Norske forsikringsselskaper mener ikke at den militære unntakstilstanden i Thailand gir noen økt risiko for turister. Men før du reiser til de fire sydligste provinsene bør du tegne ekstra krigsrisikoforsikring.

 

Etter militærkuppet 22. mai leste vi på ulike webfora i Thailand at folk hadde problemer med å få kjøpt reiseforsikring hit fordi landet hadde militær unntakstilstand. Dette virker ikke å ha vært tilfelle blant norske forsikringsselskaper.

Vi har sjekket med fem av de store norske tilbyderne av reiseforsikring. Alle tilbyr ordinær reiseforsikring i hele Thailand minus de fire sydligste provinsene, hvor det har vært uroligheter fra en separatistbevegelse i over ti år nå.

Selv ikke rett etter militærkuppet var det etter det vi har klart å oppspore noen av disse selskapene som sluttet å tilby reiseforsikring til Thailand.

Vi har sjekket DNB, Gjensidige, Gouda, Tryg og Frende. Bruker du andre selskaper enn dette bør du forsikre deg om at også de har samme policy når det gjelder Thailand.

 

I tilfelle krigstilstand

[ annonse ]

Fra Gouda får vi følgende presisering: – Vi følger UDs reiseråd. Om du er i et område når et reiseråd blir utstedt, gjelder forsikringen. Reiser du inn i et område der det allerede er utstedt reiseråd, trenger du å tegne ekstra dekning for krigsrisiko, om ikke reiserådet sier at området skal evakueres, da tilbys ikke denne muligheten.

Frende har en litt annen variant: – Generelt gjelder forsikringen for dem som allerede befinner seg i området når urolighetene bryter ut, og inntil seks uker. Dersom UD fraråder reise til et gitt område, vil ikke forsikringen gjelde for nye innreiser så lenge reiserådet gjelder.

For Tryg gjelder forsikringen i en måned hvis man allerede befant seg i området da det brøt ut krig eller ble erklært unntakstilstand.

 

Hører på UD

Forsikringsselskaper har normalt en klausul i sine avtaler om at forsikringen ikke gjelder i områder hvor utenriksdepartementet fraråder folk å reise. UD fraråder nordmenn å reise til de fire provinsene Pattani, Yala, Narathiwat og Songkhla. Angående Songkhla, så er det kun de fem sydøstligste distriktene der som inngår i det gamle sultanatet som separatistene ønsker selvstyre for. Byen Hat Yai ligger ikke i dette området. Denne byen er et stort turistmål, ikke minst for folk fra Malaysia. Det har imidlertid også vært spredte tilfeller av bomber i Hat Yai (i 2006 og 2012 samt senest i mai i år).

 

Tør ikke oppheve ennå

Unntakstilstanden i Thailand er fortsatt gjeldende. Turistaktører har bedt om at den fjernes, i det minste på turiststeder. Juntaen har åpent luftet ideen, men senere bestemt at tiden ikke er inne. De er engstelig for at de ikke skal ha mulighet til å stoppe undergrunnsbevegelser som er tilhengere av den avsatte statsminister Yingluck.

Gjensidige har i tillegg til de fire provinsene også et unntak for to templer i henholdsvis Sisaket og Buriram. Disse ligger på grensen til Kambodsja og begge landene krever råderett. Det dreier seg om Preah Vihear og Ta Krabey/Ta Moan. 

Informasjonsdirektør Øystein Thoresen i Gjensidige forteller  oss at de bruker britiske utenriksmyndigheter (Foreign and Commonwealth Office) som kilde til hvilke områder de skal dekker. Fire ganger pr år sjekker de hvilke reiseråd britene gir, og oppdatere sine tilbud om reiseforsikring i henhold til dette.

(Thailands Tidende utgave 9/2014 – 1. november 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge