På Bruneielven lever mer enn 40.000 mennesker i hus som står på peler stukket ned i elvebunnen. Her er det båten som står i sentrum. På Bruneielven lever mer enn 40.000 mennesker i hus som står på peler stukket ned i elvebunnen. Her er det båten som står i sentrum. Foto: Terje Engø
1. desember 2014

På visumtur til ministaten Brunei

Skrevet av 

Flere velger nok i fremtiden å benytte fly når visumet i Thailand skal forlenges. Et av de mer eksotiske stedene man kan dra er sultanatet Brunei, styrt etter strenge muslimske lover, men fullt av spennende opplevelser.

 

Mange vet hvor Borneo ligger. Det er en malaysisk øy med dype jungler og hodejegere. Brunei er en del av øya Borneo – et lite land på størrelse som Hordaland fylke. Landet har noe over 400.000 innbyggere og styres av en sultan som drysser penger og velstand over befolkningen for å sikre sin posisjon.

– Her er vi ikke uenige om politikk, forklarte guiden som tok oss med på Bruneielven like ved hovedstaden Bandar Seri Begawan. – Det er Sultan Hassanal Bolkiah som bestemmer alt som har med politikk å gjøre. Han er klok og tar de riktige avgjørelser. 

 

Strenge alkohollover

Flyr du direkte fra Bangkok til Brunei tar flyturen 2:45 timer. Selv om du ikke får alkohol servert på flyvningene til Royal Brunei Airlines, er både mat og service noe av det beste en kan få på økonomiklasse.

En drar ikke til Brunei for nattelivets skyld. Her er ingen vannhull i form av barer eller nattklubber. Det er gode restauranter med nydelig mat fra store deler av Asia, og nattmarkedet Gadong byr på et yrende liv. Trøsten for de som liker alkohol er at man har lov til å ta med seg inn 12 bokser øl og to liter sprit eller vin. Man må registrere alkoholen ved ankomst. Det vanker straff i form av fengsel og pisking om en selger eller gir bort alkoholen til muslimer.

[ annonse ]

Det er også andre harde straffer i Brunei. Ulovlig våpenbesittelse medfører automatisk dødsstraff, mens besittelse av heroin, ecstasy, mer enn 15 gram morfin, 30 gram kokain eller 500 gram cannabis gjør det samme. Mindre mengder kan gi inntil 20 års fengselsstraff.

 

Kjøpe blandevann

De strenge lovene til tross, en del er tilrettelagt for at ikke-muslimer skal kunne leve nesten som normalt. Synes du ikke om å sitte på hotellrommet og drikke medbrakt alkohol kan du ta denne med til Tagz Lounge på Sheraton Utama Hotel. Her er det lov å nyte medbragt alkohol så lenge du kjøper blandevann. I prinsippet er dette et tilbud til hotellets gjester, men er man pent kledd så slipper man inn i det som er det nærmeste en kommer en bar i Brunei.

 

Dyreliv, dykking og havfiske

67 prosent av befolkningen i Brunei er muslimer, mens 13 prosent er buddhister og 10 prosent er kristne. I tillegg er det rundt 10 prosent av befolkningen som praktiserer lokale naturreligioner.

For mange kan det høres kjedelig ut å dra til et strengt muslimsk land, men for den som vil oppleve natur og dyreliv, drive med dykking eller dra på havfiske er Brunei et spennende sted. Det finnes over 200 kilometer med navigerbare elver og kanaler innover i de tette jungelområdene. Imponerende er også de mange store moskeene, finansiert av sultanen.

 

Landsbyer midt i elva

Den enkleste måten å oppleve natur og dyreliv på er å leie en båt nede ved elva som går like ved sentrum av Bandar Seri Begawan. Et must er å besøke den store landsbyen Kampung Ayer. Her står alle hus på peler – inkludert brannstasjon, sykehus og skoler. Over 40.000 mennesker bor i husene her og noen andre mindre landsbyer ute i elven.

Drar man litt oppover elven møter man tykk regnskog. Fiskere fisker elvereker og  båter suser forbi på vei til landsbyene. Dyrelivet er beskyttet, så det er mengder med flotte fugler. Krokodillene er ikke sky, de vet at de ikke blir skutt på. Store vannvaraner vandrer langs breddene på jakt etter åtsler, fugleunger og annen mat.

 

Aper med lange neser

Er man heldig kommer man nært innpå flokker med sky proboscisaper. Disse apene kalles også langnesete aper og finnes bare på Borneo. De regnes som en truet art. Med en kroppslengde på opptil 80 centimeter, pluss hale og bein, er dette en mellomstor ape. Da Borneo var nederlandsk koloni ble apene også kalt for nederlenderaper fordi hannapenes lange neser lignet på nesene til nederlenderne.

Muligheten til å oppleve natur og dyreliv koster som det meste i Brunei lite. Båt med fører og guide koster tretti amerikanske dollar for en time. Legg til en time og du betaler førti til femti dollar.

Det finnes kortere og rimeligere flyturer enn Brunei for visumturer, men Bruneis prisnivå gjør at man totalt sett får en rimelig tur. Flyplassen i Brunei har lenge vært trang og ukomfortabel med et dårlig utvalg av spisesteder. En ny avgangshall er nå åpnet og ankomst- og transittområdene skal være ferdig renovert i løpet av året.

Norske borgere får automatisk 30 dagers opphold ved ankomst, mens thailandske borgere må nøye seg med 14 dager. De færreste vil bli så lenge i det lille landet, men noen få dager er Brunei så absolutt verdt et forsøk.

(Thailands Tidende utgave 10/2014 – 1. desember 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge