1. desember 2014

Behandler depresjon i Smilets Land

Skrevet av 

En god del utlendinger opplever depresjon etter å ha bodd i Thailand et års tid, forteller den britiske legen Donna Robinson. Hun har praktisert fra egen klinikk i Bangkok i ti år.Donna Robinson er allmennpraktiserende lege i Bangkok. Hun er blant en liten håndfull utenlandske leger som har klart å skaffe seg arbeidstillatelse i Thailand. Robinson opplever at en god del av hennes pasienter lider av depresjoner. Hun forteller om vanlige problemer utlendinger kan få i Thailand: – Overgang ut av et kjent miljø kan være stressende, spesielt hvis det nye miljøet er et annet land med en annen kultur. En reiser vekk fra familie eller andre støttenettverk, fra hobbyer og interesser og bort fra sine jobber og barnas skole. 

Minst en av seks personer blir deprimerte i løpet av livet, sier legen. Hun mener at det ekstra stresset expats står overfor presser denne statistikken enda høyere for dem. Hun sier hun ofte ser folk i klinikken sin som har bodd her i et års tid, og det er først da det plutselig treffer dem. Dette er tidspunktet mange starter å føle seg deprimerte og desillusjonerte på.

 

– Kan behandles enkelt

En gruppe antidepressive legemidler virker ved å øke nivået av serotonin i hjernen. Serotonin er et signalstoff som er ansvarlig for følelser av velvære. For å få best effekt anbefaler Robinson å kombinere inntaket med endringer i livsstil, som å få nye hobbyer og venner. Trening og balansert kosthold er også å anbefale.

– Det er viktig å behandle depresjon, sier Robinson. – Dersom en går med depresjon over lengre tid kan det påvirke hjernens funksjoner og få en betydelig innvirkning på livet.

[ annonse ]

Hun opplyser at det ofte tar mellom to og fire uker før stoffene i slike medisiner får full effekt. Vanlig anbefaling er at man tar medisinene i seks måneder for å hindre et tilbakefall.

– Hvis du tror du lider av depresjoner så sørg for at du søker medisinsk hjelp, det kan faktisk behandles veldig enkelt, forteller legen. I tillegg understreker hun at det er veldig viktig for folk som bruker medisiner å fortsette med dette på normal måte når de er på ferie.

 

Naturmedisin – samtaler

Noen sverger til urtemedisin. I så måte finnes det for eksempel en mild medisin som man ikke trenger resept for. Den kalles St. John’s Wort og skal bidrar til å lindre angst og bøte på dårlig humør. Den øker også nivået av serotonin, og skal derfor ikke tas samtidig med tradisjonelle antidepressive medisiner. Slike produkter kan kjøpes på helsekostbutikker.

Robinson forteller videre: – Når jeg møter pasienter som strever med stress, angst eller depresjon, er det ofte hensiktsmessig å drive litt rådgivning. Det er ofte nyttig bare å kunne snakke med noen.

Hun forteller at det pleide å være dårlig med rådgivningstjenester i Bangkok, men dette har endret seg ettersom antall expats har vokst. Det er nå flere rådgivningsorganisasjon i Bangkok.

 

Fysiologiske årsaker

Det kan også skje at depresjon skyldes faktorer utenfor din kontroll. Helseproblemer som underaktiv skjoldbruskkjertel kan føre til følelser av tretthet og utmattelse. Dette problemet er lett å behandle.

Lave nivåer av vitaminene B12 og D3 kan også gi symptomer på depresjon. Det samme med jernmangel. En blodprøve gir raskt svaret på om dette er problemet, og behandlingen er enkel: Kosttilskudd.

Robinson understreker ellers at det er viktig å holde seg i god fysisk form, da dette er med å øke endorfininnholdet i blodet. Endorfinene er ansvarlige for lystfølelser og disse blir frigjort når man trener.

 

Sesongavhengighet

Vi tok opp temaet med depresjon i nordlige områder. Som kjent er nordiske land ofte forbundet med høye forekomster av depresjon. Robinson forteller at dette er noe som på engelsk kalles SAD – Seasonal Affective Disorder. Hun sier at det kan kureres med medisiner eller lysbehandling – eventuelt fotturer mens det ennå er dagslys. Nordboere som er rammet av dette opplever naturlig nok bedring når de flytter til Thailand.

 

Ble rammet selv

Robinson ble selv rammet av depresjon da hun kom til Thailand for tjue år siden. Hun forteller:

– Det var mot slutten av det første året jeg og ektemannen bodde i Bangkok at jeg begynte å streve med depresjon. Før jeg kom til Bangkok hadde jeg vært praktiserende fastlege i England, noe som inkluderte mye praktisk arbeid. Men da jeg flyttet hit fikk jeg en jobb i en organisasjon som aldri hadde ansatt en utlending før.

Robinson forteller om problemene: – De tilbød meg en kontorjobb som krevde administrative ferdigheter til å skrive forslag og rapporter. Jeg husker at jeg gråt mens min mann ville hjelpe meg å skrive. Det var som å starte å lære alt på nytt igjen.

Robinson forteller at hun i den perioden ble medlem av en kvinnegruppe for briter i Bangkok. Hun følte seg ung og usikker i starten, men har holdt kontakten med disse menneskene og sier at det har vært enormt viktig å ha et nettverk å støtte seg til.

 

Mange symptomer

Depresjon viser seg på mange forskjellige måter. Man trenger ikke skjønne hva som skjer fordi problemer ofte synes å være fysiske, ikke psykiske. Hvis du kan krysse av fem eller flere av følgende symptomer, er det sannsynlig at du opplever en form for depresjon:

• Rastløshet

• Søvnløshet/tidlig oppvåkning

• Manglende energi

• Gråt

• Pessimistisk syn på fremtiden

• Følelse av uvirkelighet

• Hukommelsessvikt

• Fysiske smerter uten årsak

• Irritabilitet og utålmodighet

• Manglende gledesfølelse

• Manglende sexlyst

• Dårlig konsentrasjon

• Tendens til å bebreide seg selv

• Manglende selvtillit

• Negative tanker

• Følelse av hjelpeløshet

• Tendens til å distansere seg fra andre

• Økt forbruk av tobakk, alkohol eller andre rusmidler

• Dårlige matvaner, raske svingninger i vekt

 

Dr. Donna Robinson (54)

- 54-årig lege fra Newcastle upon Tyne. Gift med skotske Ian Martin. De har to barn.

- Har medisinsk autorisasjon både fra Storbritannia og Thailand. Har bodd i Thailand i 24 år.

- Har de siste ti årene praktisert i sin egen klinikk «MedConsult Clinic» i Bangkok. De har flest expats som kunder, inkludert flere skandinaver.

- Donna Robinson er en av kun en håndfull utlendinger som har arbeidstillatelse som lege i Thailand.

- Hun tilbyr også hjemmebesøk og firmabesøk.

(Thailands Tidende utgave 10/2014 – 1. desember 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge