Baderomsmatter med Buddha-trykk er nå fjernet fra Europris-butikkene etter påtrykk fra thaier, blant andre Plah på dette bildet. Baderomsmatter med Buddha-trykk er nå fjernet fra Europris-butikkene etter påtrykk fra thaier, blant andre Plah på dette bildet. Foto: Privat
1. desember 2014

Baderomsmatte provoserte thaier

Skrevet av 

En baderomsmatte med bilde av Buddha fikk det til å koke blant thaier i Norge. Etter stort påtrykk og brev fra ambassadør Theerakun Niyom trakk Europris raskt tilbake de omstridte mattene.

 

Det er sjelden man ser thaier sinte i det offentlige rom, men da ei thaijente i Haugesund oppdaget at den lokale Europris-butikken solgte baderomsmatter hvor man skulle tråkke på et bilde av Buddha var det mange som reagerte sterkt. Her er et par av kommentarene: 

«Tror nok du kunne blitt arrestert og satt i fengsel for dette i Thailand, hodeløst dette ja…».

«Det er nogen som trur at alt ger penger i kassa, fy å fy.»

Kvinnen som oppdaget mattene vil slippe å stå frem, men vi fikk isteden en prat med Joyce Raknailuang, som var sentral i saken.

– Hva tenkte du da du så dette bildet? 

– Jeg og mine venninner var sjokkert og trodde nesten ikke våre egne øyne. Vi syntes at dette var respektløs og kunne ikke tro at sånne matter var til salgs i Norge.

[ annonse ]

Hun mener det er den verste fornærmelsen man kan gjøre mot en buddhist: – Det er forferdelig ille for en buddhist å ha en slik matte i huset. Dette er den største fornærmelsen man kan gjøre innen buddhismen, å tråkke på Buddha. Buddhister har stor respekt for Buddha og hans figurer, statuer og bilder. Vi setter hans symbol høyt oppe på hylla.

– Så dere tok affære?

– Vi sendte melding til Europris Kvala og ba dem fjerne varene, forteller Joyce. – Vi fikk rask tilbakemelding om at de skulle behandle klagen. Noen sendte beskjed til hovedkontoret til Europris, og ambassaden vår i Oslo ble varslet. Ambassadøren sendte brev til Europris og forklarte hvor alvorlig dette var for oss buddhister.

 

Lettelse

Joyce Raknailuang er lettet over at saken er ute av verden: – Vi er ikke sure på Europris, men vi blir litt lei oss over at noen ikke bruker hodet sitt når de produserer eller designer slike gjenstander med Buddha-figur på. Vi tror at Europris ikke visste at dette var galt mot buddhismen da de tok inn sånne varer, men de har nok lært litt om troen vår nå. 

– Kjenner du til andre episoder her i Norge hvor noen har tråkket feil i forhold til troen deres?

– Nei, jeg kommer ikke på noe som gjør at vi har følt oss dårlig behandlet som gruppe. Som buddhister har vi lært å være beskjedne, sette pris på hva vi har fått, være takknemlige, og ha respekt for andre kulturer, religioner, tradisjoner, lover og regler. Som gode buddhister skal vi tilpasse oss og leve i fred sammen med andre folkegrupper. Men i saker som denne må vi prøve å si ifra og forklare på en rolig og pen måte når noen støter livssynet vårt.

Så da er det bare å håpe at ingen i god tro har handlet som denne kommentaren på Norsk Thailand Forum antyder:

«Kjøp i Norge for å ta med som gave til familien i Thailand… huff og huff så galt det ville gått.»

 

Europris: – Feilvurdering

Europris innså tabben og handlet raskt. Direktør Pål Wibe tok selv tak i saken og fikk tatt produktet ut av sortimentet. Han uttalte til oss: 

– Da innkjøpsbeslutningen ble tatt oppfattet ikke våre folk at dette kunne oppfattes som kontroversielt eller krenkende, noe vi i ettertid ser er en feilvurdering. Produktet vi

snakker om ble kjøpt inn som en del av en kolleksjon med en rekke forskjellige motiver fra en leverandør som har produsert liknende produkter for selskaper i andre land – med andre ord, ikke noe vi selv har designet, forklarer Wibe. 

– Har produktet solgt godt?

– Akkurat den varen vi her snakker om er ikke produsert eller solgt i noe stort kvanta av oss. Da vi ble oppmerksom på at den ble oppfattet krenkende besluttet vi å stoppe salget med umiddelbar virkning. Gjenværende varer vil bli destruert, og vi har ingen planer om å kjøpe tilsvarende produkt i fremtiden. Vi har beklaget det inntrufne overfor den thailandske ambassadøren, som tok opp denne saken med oss, og vi har selvsagt ingen intensjon om, eller interesse av, å selge produkter som støter våre kunder eller potensielle kunder hos oss. Så vi vil bare nok en gang beklage overfor de som har følt seg støtt.

 

Fornøyd ambassadør

Vi fikk en kommentar fra ambassadør Theerakun Niyom. Han sa at han delte oppfatningen til de fleste buddhister som så disse mattene. Han hadde imidlertid også lovord å komme med overfor både Europris og det norske samfunnet (uttalelsen er oversatt fra engelsk): 

– Vi setter stor pris på den raske reaksjonen til Europris da de trakk tilbake disse varene. Det forteller om et ansvarsbevisst firma. Dette bekrefter også at Norge er et åpent samfunn som respekterer ulike verdier, religioner og kulturer. Denne saken fikk en god løsning og vi anser saken for avsluttet nå.

(Thailands Tidende utgave 10/2014 – 1. desember 2014)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge