På White Beach i Boracay kan en gå barføtt på stranden uten å brenne seg. På White Beach i Boracay kan en gå barføtt på stranden uten å brenne seg. Foto: Elisabeth Grimsø
1. januar 2015

Filippinenes spennende øyrike

Skrevet av 

To av de mest berømte øyene på Filippinene er Boracay og Palawan. Her er det hotelluksus og spennende utflukter å få for en billig penge for den som bruker litt tid på planlegging.

 

Vi reiste i midten av oktober. Da risikerer man å oppleve tyfoner, men vi var heldige og slapp unna med kun én kansellert utflukt. For de som absolutt ikke liker tyfoner anbefales januar og februar. Da kan man ha det enda mer moro – mottoet til turistmyndighetene på Filippinene for tiden er nemlig «It’s more fun in the Philippines». Som i Thailand så er den filippinske økonomien i stor grad avhengig av turisme. Mange lever av dette, så du vet at du gjør en god gjerning når du legger igjen penger der.

Den enkleste måten å komme seg til Filippinene fra Thailand på er fra Bangkok til Manila og deretter fly til en av øyene. Vi betalte 1510 kr. per person tur/retur med Philippine Airlines. Flytiden var tre timer. Det går også an å reise med for eksempel Cebu Pacific. Prisen er omtrent den samme, men man betaler tillegg for mat og bagasje.

Vi overnattet først en natt i Makati-området i Manila. Hotellet Citadines Salcedo Makati kostet 825 kr. pr natt for standard dobbeltrom. Det ligger i gangavstand til «The Green Belt» som er en rekke av kjøpesentre og restauranter. Vi var innom Ayala-museet hvor inngangsbilletten var 68 kr. Resten av dagen gikk med til titting i butikkvinduer og ble avsluttet på restauranten El Chupacabra på Felipe Street, hvor de serverte utrolig god meksikansk mat.

 

Yrende liv på Boracay

Neste dag gikk turen til Boracay. Vi fløy med Cebu Pacific til Kalibo. Derfra tok det ca. 1,5 time med bil og båt til Boracay. Fly tur/retur Manila–Kalibo kom på 270 kr pr person, og transport fra Kalibo til hotellet på Boracay kostet 155 kr. tur/retur med med Southwest Tours.

[ annonse ]

Boracay er mest kjent for to ting: Yrende liv og den lange stranden «White Beach». Selve øya er ikke stor, kun 7 km lang. Det fantastiske med White Beach er at sanden holder seg relativt kjølig, så det er deilig å gå barfot på stranden.

Dersom strandlivet blir kjedelig er det mange andre ting en kan ta seg til. Alt av vannaktiviteter er tilgjengelig, samt golf, sommerfuglpark, zip-wire (man henger fra en stålwire) og kjøring av ATV. Vi tok en flott tur med seilbåt for å se solnedgangen ekstra klart.

 

Irriterende salgstriks

Vær oppmerksom på at en muntlig avtale ikke alltid holder. Vi hadde en avtale om å leie seilbåten i en time, men etter bare 20 minutter vendte båten tilbake til land. Selgeren var ikke å oppdrive, men heldigvis var det noen ærlige sjeler som forbarmet seg over oss og lot oss være med på en ekstra tur. Dette er tydeligvis en fast løgn de opererer med, for andre turister sa at de også hadde kjøpt en time, selv om neste tur også kun var på 20 minutter. Gleden forsvinner litt når du opplever slik oppførsel. Båtturen med snorkling var også litt i samme stilen. Først da vi kom opp av vannet fikk vi vite at vi måtte betale ekstra for snorklingen. Det dreide seg ikke om mange kronene, men det irriterer likevel.

Vi bodde på Golden Phoenix Resort til 740 kr. pr natt. Vi ble oppgradert uten ekstra kostnad og hadde en fantastisk utsikt over stranden. Hotellet var både stille og rolig, men samtidig nære nok restauranter og «D’Mall», et utendørs kjøpesenter som ligger omtrent midt på White Beach. 

 

Fredelige Palawan

Første stopp i Palawan var El Nido, hvor vi bodde på «A Place to Remember» til 510 kr. natten for penthouse. Det var et koselig lite sted hvor betjeningen alltid smilte og fra balkongen vår hadde vi flott utsikt over den lille byen. El Nido er et utgangspunkt for utflukter i det omliggende øyriket. Det er satt opp fire turer, og de har alle faste priser, noe som gjør det litt enklere for turister. Turene kalles enkelt for A, B, C og D, og hver tilbyr forskjellige ting. Vi testet ut tur A og C. På tur A var det bare et lite stopp for snorkling, men til gjengjeld var det fantastisk å se «den store og den lille lagune». Tur C er den lengste turen, hvor høydepunktene er snorkling og bortgjemte strender. 

Alle turene inkluderer lunsj og går fra ca 9–10 om morgenen til 3–5 om ettermiddagen. Prisen varierer mellom 190 og 225 kroner.

 

Dansk restaurant

I den ene enden av El Nido finner du «The Corner», en dansk restaurant og snart pensjonat, drevet av Ole Jakobsen og hans filippinske kone Divina. Jakobsen forteller oss at at han kom til Filippinene første gang i 2001. Han var tilbake i 2003 og 2004. I 2004 møtte han Divina. De giftet seg og fikk datteren Princess Celena. De bosatte seg i El Nido i 2005, og siden den gangen har Jakobsen tilbrakt sommerhalvåret i Danmark, og resten av året på øyparadiset.

– Savner du ikke noe fra Danmark når du er her hele vinteren?

– Jeg savner helt klart dansk jul, men jeg kan ikke ta meg fri til jul på grunn av restauranten og pensjonatet som er nesten ferdig bygget.

– Har du merket noen forskjell i turismen etter at de lokale myndighetene tidligere i år bestemte at prisene på båtturene skulle dobles?

– Nei, det er like mange turister i år som ifjor. Naturen er så fantastisk og det er derfor folk kommer hit. Prisene er fortsatt lave sett med europeiske øyne, mener Ole Jakobsen.

«The Corner» har mange skandinaviske gjester. Vi traff noen av dem, nemlig to ferierende ektepar fra Danmark. Bente og Jørgen Jensen og Frank og Maj-Britt Larsen satt og ventet på lunsj da vi traff dem. De kjenner verten Ole Jakobsen og slår gjerne av en prat. – Det er stas å ha en dansk restaurant på en så liten plass som El Nido så langt hjemmefra, vikk vi vite.

 

Luksus på Honda Bay

Neste stopp på turen var Honda Bay og et av de beste og dyreste hotellene på reisen vår, nemlig Dos Palmas til 1120 kr. natten. Dette var ren luksus, og vi ble tatt i mot med velkomstdrinker, informasjonsmøte og smykker. Snorkling og kajakkpadling var gratis for hotellets gjester. I tillegg hadde de karaoke, basketballbane, bordtennis, og tennisbane til fritt bruk. De dyrker mye av maten selv, og prisene i restauranten var overraskende nok ganske rimelige. De lå på omtrent samme nivå som andre restauranter vi besøkte, det vil si ca. 120 kr. for lunsj for to og et par hundre kroner for middag for to.

Siste dagen på Palawan hadde vi tenkt oss på utflukt fra Puerto Princesa til «Underground River» i Sabang, men på grunn av uvær ble alle utflukter kansellert og vi gikk glipp av turen til noe som markedsføres som et av verdens syv underverker.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2015 – 1. januar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge