1. januar 2015

Velg rett medisin når uhellet er ute

Skrevet av 

Her gir vi deg oversikten over hva slags medisiner turister ofte trenger i Thailand. Hvis du blir syk har et litt større apotek mest sannsynlig den medisinen du trenger.

 

Vi har tatt en prat med allmennpraktiserende lege Donna Robinson i Bangkok. Hun sier at mange helsemessige ferieproblemer faktisk kan unngås med litt planlegging. Hun sier at reisende bør sørge for at de er oppdatert på de viktigste vaksinasjoner. Stivkrampevaksinen anbefales hvert tiende år hos voksne, spesielt hvis en skal reise til litt avsidesliggende steder.

– Akutte problemer er en ting, men ting som forkjølelse, hodepine, influensa, diaré og oppkast kan også lett ødelegge ferien, sier Robinson.

– Jeg anbefaler at folk pakker et førstehjelpsskrin hvor de også tar med smertestillende midler som kan fåes uten resept, sier legen. Hun foreslår at personer med kroniske helseproblemer sørger for at de er forberedt på eventuelle komplikasjoner.

 

Hoste og forkjølelse

Vanligvis kan forkjølelse behandles med symptomatiske medisiner. Hvis hosten, forkjølelsen eller den såre halsen blir verre over tid vil et antibiotikum som Amoxil være effektivt. Hvis du er allergisk mot penicillin så er noe som kalles clarithyromycin et godt alternativ. Du kan få disse medisinene fra lokale apotek, for eksempel på Boots eller Watsons.

[ annonse ]

 

Diaré og oppkast

Selv om maten er godt tilberedt kan uvant mat likevel føre til en urolig mage. Gastroenteritt og diaré er vanlig. Ta gjerne med deg medisiner som Motilium, som hjelper til å holde maten nede, og også Loperamid, som kan tas for diaré. Det er også svært viktig å holde seg hydrert. Voksne kan ta Ciprofloxacin, 250 mg to ganger daglig, og probiotika, for eksempel Bioflor, hvis diaréen fortsetter.

 

Førstehjelp

Hvis du planlegger «opplevelsesferie», for eksempel med fotturer eller camping, er det en god idé å ta med seg noen grunnleggende førstehjelpsforsyninger. De vanligste skadene er mindre kutt og forstuinger. Dette kan håndteres. For kutt er det viktig å vaske med rent vann og deretter bruke en antibiotikakrem som Fucidin eller Bactroban. Dette skulle være tilstrekkelig for å stoppe eventuelle infeksjoner. For et åpent sår kan du bruke det antiseptiske middelet Betadine for deretter å lukke såret med sterile plastre fra for eksempel Opsite eller Excare. Ved forstuinger kan en bruke elastisk bandasje, og etterpå følgende: Hvile og nedkjøling ved hjelp av is. Sørg for at bandasjen sitter tett og hold området med forstuelsen hevet.

 

Unngå mygg og insektbitt

Mygg er en vanlig årsak til bekymring når du reiser rundt i Sørøst-Asia. Mygg er nemlig bærer av malaria- og dengue-virus. Hvis du reiser til en destinasjon som er kjent for å ha store mengder mygg som bærer patogener, er det anbefalt å ta malariatabletter – for eksempel Doxycycline – samt å bruke rikelig med myggmiddel. Det bør også nevnes at hvis du er blitt bitt, så er det viktig å holde hendene unna bittstedet.

 

Land med malaria

I Thailand er det ifølge Donna Robinson tilnærmet null sannsynlighet for å få malaria. Det samme er tilfellet med Vietnam. Når det gjelder reiser i Laos og Myanmar anbefales det ofte vaksinasjon mot malaria.

Et helseråd mange glemmer er at det også kan være kaldt i tropene! Dette skjer normalt kun i nordlige strøk uten tilknytning til hav. Men også på tog, fly og buss kan det være veldig kaldt når de skrur på aircondition på fullt. Ta derfor med deg litt varmt tøy.

Husk ellers at du befinner det i et varmt og fuktig klima, som gir gode vekstvilkår for bakterier og virus. Hvis du for eksempel får et kutt, bør ekstra oppmerksomhet rettes mot rengjøring med alkohol og dekking av såret for å hindre hudinfeksjoner.

 

Ta med dette på tur:

- Plaster

- Engangshansker

- Gasbind (sterile)

- Liten saks

- Micropore (papirtape) 

- Tensocrepe elastisk bandasje

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2015 – 1. januar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Thailand i Norge