Kurt Svendheim lover ti prosent årlig avkastning til investorer. Kurt Svendheim lover ti prosent årlig avkastning til investorer. Foto: Dag A. Ekeberg
1. januar 2015

«Nordic» er blitt internasjonalt

Skrevet av 

Det er nå flere franskmenn enn nordmenn som eier leiligheter på det tidligere helnorske «Nordic» – som nå heter New Nordic. Utbygger Kurt Svendheim er midt i en gedigen utbygging, og forteller her om situasjonen.

 

New Nordic Group ledet av Kurt Svendheim har på få år kjøpt opp mange tomter rundt det opprinnelige Nordic-prosjektet til sin forgjenger Kalle Kristensen, som startet med å bygge opp området for norske turister.

Kurt Svendheim startet opp New Nordic sommeren 2009. De som har vært innom området på Pratamnak Hill i Pattaya de siste årene kan ikke ha unngått å legge merke til den store byggeaktiviteten. Svendheim forteller:

– 18 prosjekter den gang har blitt til 49 prosjekter nå, en restaurant er blitt til tolv restauranter og barer nå. Den gang var det ingen egendrevne butikker, nå er det ti.

Svendheim satser på mange ulike områder. Han tilbyr konferansesenter i et prosjekt som heter «Hotel Concept Marcus». «Hotel Concept Ida» er bygget spesielt for russiske turister i Soi 2 med kort vei til Cozy Beach, mens «Hotel Concept Kristine» er bygget med tanke på thailandske familier fra Bangkok. «Hotel Concept Family» er et prosjekt for familier og eldre. Likeledes har han under bygging «Trend Village», som er beregnet på kinesiske og japanske kunder.

Da Svendheim startet opp var Nordic-området tilnærmet helnorsk. Ca 300 leiligheter var eid av nordmenn. Dette har nå økt til 470 norskeide leiligheter, men det er ikke lenger nordmenn som er størst. Franskmenn eier pr i dag 520 leiligheter, ifølge Svendheim.

Mange russere har investert. Alle unntatt tre eiere bruker dette som en ren investering, ikke med tanke på å bo der selv.

[ annonse ]

– Hva med tyske investorer?

– Vi har vel ca. 20 leiligheter eid av tyskere pr i dag.

 

Garantert 10% avkastning

Folk som kjøper leilighet på New Nordic som en investering, ikke for å bruke selv, blir garantert å få tilbake ti prosent av kjøpesummen hvert år de første fem årene. Dette kalles i bransjen ofte for «Rental Guarantee». Vi spurte Svendheim:

– Hvordan kan det svare seg økonomisk å tilby en så høy avkastning til investorene?

– Mange potensielle kjøpere spør meg om dette, og det tar meg normalt kort tid å forklare hvorfor dette fungerer, sier Svendheim. – Årsaken er at New Nordic Group i snitt trenger ca. 37 prosent belegg for å gå «break even» isolert sett. I tillegg eier New Nordic selv over 100 leiligheter i de nye anlegg uten garanti og uten kostnader. Vi eier også alle butikker og tilleggstjenester som tilbys. I tillegg er det mange, i hovedsak nordmenn, som har andre type avtaler som gir oss 30 prosent av leieinntektene for å administrere utleien. New Nordic Group eier også drøyt 50 leiligheter selv i de gamle Nordic-anleggene, noe som hjelper på bunnlinjen.

Svendheim forklarer: – 10 prosent «rental guarantee» til kundene blir egentlig bare en snittkostnad på under 3 prosent for oss, da vi også eier så mye annet som gir leieinntekter uten denne type kostnader.

– Så forretningsideen er at folk skal bruke penger på andre ting i tillegg til leien?

– Ja, helt klart. Da jeg kom hit for snart seks år siden var leieinntektene i snitt tusen baht pr døgn. Dette prisnivået har vi beholdt, men nå bruker folk i snitt fire tusen baht pr døgn her.

 

– Jeg er kommet for å bli

Sveinheim tok sammen med sin daværende kone Kathrine over resepsjonsbygningen på Nordic 15. juli 2009. 1. august hadde Thailands Tidende et intervju med paret, hvor de fortalte om planene fremover. Etter den tid er paret skilt, og Svendheim har nå en thailandsk samboer. Han har imidlertid tre barn i Norge som han besøker jevnlig og som også ofte er på besøk i Thailand.

– Jeg hadde gode jobber i Norge, bl. a. for Olav Thon, sier Svendheim. – Men jeg foretrekker nå Thailand, klimaet og menneskene gjør dette til mitt hjemsted nå.

– Hva bør investorene vite om Kurt Svendheim før de satser sine penger?

– Jeg er kommet for å bli og er å treffe her på New Nordic hver eneste dag. Dette står i sterk kontrast til mange utbyggere i Pattaya, som har tomter på mange ulike steder og jobber og bor andre steder så fort bygget er reist, sier Svendheim. – Jeg har kjøpt meg flott hus og flott bil, og ønsker å bli boende og jobbende i Thailand i svært mange år fortsatt.  Hadde jeg hatt planer om å forlate Thailand ville jeg ikke investert så mye privat her også.

Svendheim har kjøpt en av de større villaene i det populære boligfeltet View Talay Villas på Jomtien. Likeledes eier han nå en Aston Martin i Thailand.

 

Satser på slott

New Nordic har mange prosjekter på gang, men favoritten er et «slott» som skal bygges i Soi 4. Castle Condominiums heter prosjektet, og det er franske middelalderslott som er inspirasjonen. Naturlig nok blir det en stor vinkjeller på området, samt en fengselsgrotte i kjelleren.

I sommer har det vært seks nybygg under oppførelse, og aktiviteten har vært stor på restaurantfronten, med nytt bakeri, bistro og pizzeria. Målet er at man skal ha alt man trenger på området, bortsett fra en tur inn til Walking Street og ned på stranda i nye og ne. Dette konseptet virker å fungere godt for Svendheim. Han påpeker selv stordriftsfordelene han har sammenlignet med mange andre i bransjen:

– Vi kan ta imot flere busslaster med turister og får plassert dem for 1-12 netter. Dette er umulig de fleste andre steder, da det vil ødelegge muligheten til å ha godt betalende langtidskontrakter.

(© Thailands Tidende. Utgave 1/2015 – 1. januar 2015)

 

New Nordic-sjefen kommenterer norsk mediefokus (2010)

Nordic-striden brettet ut i norsk presse (2010)

Ektepar fra Haugesund overtar Nordic-prosjektene (2009)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge