1. februar 2015

Sjeldent tre – til nytte og spøk

Skrevet av 

Treet Yoni Pisat er myteomspunnet i Thailand. Det sjeldne treet vokser kun på vulkangrunn og brukes i naturmedisin. Fruktene ser ut som kvinnekjønn, noe som har gitt opphavet til både gamle legender og unge, fnisende skolejenter.

 

En gammel og viden kjent legende forklarer at frukten ble til da Oraphim, konen til en khmerkonge, var på reise alene i de store skogene som i sin tid dekket khmerriket og Nordøst-Thailand. For å ikke bli overfalt og voldtatt ba hun til gudene om å bli forvandlet til en mann. Da forvandlingene skjedde ble hennes vagina hengt opp i et tre. Legenden sier at hun som mann ble værende i kloster i sju år, før en munk befalte henne å gå tilbake til treet og bli kvinne igjen. Ordet Yoni Pisat betyr rett og slett Djevelens Vagina på thai. På folkemunne i Isan kalles treet Hee Phee, som betyr det samme på litt grovere språk. Ellers i landet har treet ulike navn, mange kjenner det som Samrong.

 

Vulkan- og skogspark

Rundt seks kilometer fra Buriram sentrum ligger åsryggen Khao Kradong hvor man kan finne parken «Khao Kradong Volcano Forest Park». Her vokser det myteomspunne treet. Besøkende kan enten kjøre opp til det lille «fjellet» 265 meter over havet (Buriram sentrum ligger på 167 meter). Et annet alternativ er å gå opp 297 trinn til man kommer til toppen. Der finner man et lite vann som skal være toppen av vulkanen. Der er det også en buddha-figur som er viktig for lokalbefolkningen. Buddhaen skal være en skulptur av munken Phra Suphatthara Bophit, og ikke av Buddha, som mange besøkende tror. Det er også en stupa hvor det skal finnes et fotavtrykk etter Buddha Siddharta Gautama.

 

Spesielt vulkanområde

[ annonse ]

Det er flere små vulkanske kratre et stykke oppe i åssiden. Over det største er det laget en hengebro. Krateret er tydelig i terrenget. Det er flere millioner år siden siste utbrudd, så man trenger ikke være altfor engstelig.

Siden områdene rundt består av sand og jord som har avleiret seg, og vulkanen består av harde vulkanske bergarter, så rager den altså fortsatt opp over resten av terrenget på det flate Isan-platået. Det er en flott utsikt fra toppen. De som vil kan kjøpe frukter fra Yoni Pisat-treet for 25 baht pr stykk.

 

Brukes i naturmedisin

Ekstrakt fra Yoni Pisat-treet brukes i lokal naturmedisin blant annet mot eksem, kolikk, diaré, blodmangel og tarmproblemer. Ny forskning har kommet langt mot å bekrefte at det faktisk finnes konkrete effekter av å spise slike ekstrakter. Indiske forskere har funnet ut at ekstrakter fra frukten inneholder sterke antioksidanter og stoff som kan gi økt insulinproduksjon hos mennesker med diabetes-2. Hvorvidt den hjelper på potens og fruktbarhet, slik lokale legender vil ha det til, er mer usikkert.

Det sjeldne treet finnes også i andre land, blant annet i Myanmar, India og Nepal. Også der vokser treet i næringsrik vulkansk jord. Det finnes også en nær slektning av treet i Peru og flere steder i Afrika.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2015 – 1. februar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Hus Cha-am nær strand
( / Hus til salgs)

Hus Cha-am nær strand

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Thailand i Norge