1. februar 2015

Burirams berømte dragefestival

Skrevet av 

Hvert år ved fullmåne i desember arrangeres Isan Dragefestival i Huai Rat like utenfor Buriram. Måneder har gått med til å lage store dekorerte drager. Heder og ære skal hentes til drageteamet og til landsbyen.

 

Dragefestivalen i Buriram er godt kjent blant drageentusiaster over hele verden. Den er ikke den eneste dragefestivalen i Thailand, men det som har gjort den kjent er drager med enorm størrelse og spesiell design.

Thailands Tidende besøkte festivalen 21–22. desember. Det var et fargerikt skue, og det var interessant å se at gamle tradisjoner har stor interesse blant barn og ungdom.

 

Drager med «to rom»

En drage på thai kalles Wao. Den typen man ser på denne festivalen har fått navnet Hong Song. Det betyr to rom, og sikter til at dragene er utstyrt med to sett vinger. I tillegg utstyres dragene med en bue som kalles Aek. Denne buen er spent med en flat tråd og innsatt med bivoks. Når vinden tar tak i tråden oppstår en brummende lyd. Å lage en god Aek er en kunstart. Skal den virke perfekt må det ifølge tradisjonen brukes voks fra en helt spesiell type bier.

Ofte kan en i desember og januar undres over den brummende lyden som kan høres både ute på rismarker og midt i landsbyer. Løfter en øynene mot himmelen vil en få svaret. Det er en Wao Hong Song som brummer, gjerne flere hundre meter oppe i luften.

[ annonse ]

 

Stort vingespenn

De største dragene på årets festival var rundt fire meter i vingespenn. Når de største dragene skal bringes opp i luften trenger man et team på 10–12 sterke karer som er med på å holde igjen. Er vinden sterk kan dragene lett løfte et menneske opp i luften. I tillegg skal de styres opp forsiktig. Svikter vinden må teamet hjelpe til.

Ikke alle drager er like perfekt laget. Noen styrter i bakken med stor kraft, men de fleste blir hengende høyt oppe. Dommerne i konkurransen vurdere dragens aerodynamiske egenskaper, hvordan teamet samarbeider, og ikke minst hvordan dragen er dekorert.

 

Kongeparet pryder

Hvert år pryder bilder av kongen og dronningen flere av dragene. Bildene var imidlertid denne gangen ikke nok til å vinne. Vinneren ble en enorm drage som målte fire ganger fem meter og var dekorert i rød-rosa farger. De som havnet på andre og tredje plass hadde satset på det kongelige paret som dekorasjon. I Thailand er det en måte å vise respekt på, det å la kongen sveve over menneskene.

Dragefestivalen pågår i to dager hvert år. Hong Song-dragene er en gammel tradisjon av ukjent opprinnelse. Ingen kan fortelle oss når den kom til Isan eller om tradisjonen oppsto der. Man vet at det er en gammel tradisjon, siden man har funnet slike drager i flere hundre år gamle tempelmalerier.

 

Vanligere før

Dragefestivalen i Huai Rat ble første gang arrangert i 1986. På den tiden var det vanligere å bygge drager som ble brakt opp over risåkrene. Men løft hodet når du hører brumming. Fortsatt er det mange som kan bygge Hong Song-drager med Aek. Etter det vi har funnet ut er det ingen andre steder som benytter seg av Aek på samme måte som i Isan.

Dragefestivalen handler for øvrig ikke bare om drager. Det er salg av OTOP-produkter, utstilling av traktorer og motorsykler, og salgsboder med mat og drikke. Det er også andre konkurranser. En av disse består i å svinge en Aek i et tau rundt seg. Det vanker premie til den som får frem den beste lyden.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2015 – 1. februar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge