Doungjai «Phiao» Hiransri og Kjell Wilhelmsen filmer nå sammen som Glenn og Oh. Doungjai «Phiao» Hiransri og Kjell Wilhelmsen filmer nå sammen som Glenn og Oh. Foto: Johan Paulin/SVT
1. februar 2015

«30 grader i februari» filmer igjen

Skrevet av 

Etter suksess med første sesong av tv-serien 30 grader i februari er skuespillerne igjen på plass i Thailand. Den prisbelønte serien spilles inn i Phuket med norskættede Kjell Wilhelmsen (47) i hovedrollen som Glenn.

 

Første sesong av serien gikk sin seiersgang på SVT og NRK og vant blant annet prisen «Årets tv-drama» i Sverige. Serien oppnådde også en Emmy-nominasjon. Seriens røde tråd er å følge mennesker som flytter til Thailand for å starte på nytt, og søker et lykkeligere og bedre liv. Kjell Wilhelmsens karakter Glenn kan minne om vår egen Marve Fleksnes.

– Eller hur?

– Jeg tror helt klart at Fleksnes og Glenn kunne ha fungert godt sammen i det virkelige liv, forteller Wilhelmsen, som tar seg tid til et intervju med Thailands Tidende mellom opptakene.

 

Lite flatterende

– Hva gjør det med selvtilliten å bli plukket ut til en rolle som en lite attraktiv, overvektig jomfru, som heller ikke er av de smarteste? 

[ annonse ]

– Det er nok mest jeg selv som har gjort Glenn til den han er, fet og stygg og så videre. Men det finnes jo sminke, og i tillegg gikk jeg opp 12 kilo for å spille ham. Det er lett å spille mislykket, men ikke så lett å gjøre det troverdig. For å komme inn i rollen tenker jeg på Glenn som en syvåring som er veldig naiv, samtidig som han har et helt åpent hjerte som han må passe på. 

 

Turister et problem

Wilhelmsen hadde aldri vært i Thailand før innspillingen av serien og måtte derfor lese seg opp på landet og hvordan man skal oppføre seg ovenfor thaier. 

– Thailand er på mange måter som jeg hadde forestilt meg det, vennlige mennesker og mye god mat. Det å jobbe med thailandske filmarbeidere er ganske likt som å jobbe hjemme, for filmspråket er universelt. Men man blir behandlet mer som en filmstjerne her nede. Det mest negative her er turistene, spesielt russerne. De gjør ingen god figur her i Phuket. 

I et intervju med Aftonbladet ble Wilhelmsen spurt om hvordan han formet rollen.

– Jeg pratet med manusforfatteren om at den som er stygg på utsiden må få noe som gjør ham veldig attraktiv for kvinner som ser det store hjertet hans. Så jeg fikk sjansen til å gjøre ham gjennomgod, men også destruktiv. Det er veldig uvanlig at en som Glenn prater mye, han prater bare når han blir tiltalt eller er nervøs. Folk som Glenn finnes det mange av, men ikke mange kjenner dem. Det fordi de sitter i et hjørne på arbeidsplassen, på en benk et sted, og folk unngår å ta kontakt. 

 

«Gamle gubber»

– Har du møtt noen som minner om Glenn i Thailand? 

– Jeg ser jo gubber på 70 år og 150 kilo som virkelig tror at jentene er forelsket i dem. De har tykke gullkjeder rundt halsen og reiser til Thailand for å «kose» seg. Noen drikker opp pengene, eller blir lurt så kontoen deres tømmes. Selvmord er ikke uvanlig for de som ikke orker å reise hjem med skammen. 

– Hvordan opplever du at thaiene reagerer på sexturistene?

– De er ganske gode til å feste selv, og thaimenn er ikke snille. Jeg prater med de thailandske mennene som jobber i teamet vårt, og de sier de går ut på byen på fredagene fra de begynner på videregående skole. Når de er ute kjøper de prostituerte og drikker seg fulle. Det er deres kultur. 90 prosent av sexhandelen står thaiene selv for.

– Du spiller mot en karakter som er ladyboy. Men det er en kvinne i rollen, er det ikke?

– Det er morsomt, for absolutt alle spør om det. Men ja, det er en kvinne. Planen var at jeg skulle spille mot en ekte ladyboy, men de var så dårlige skuespillere så det gikk ikke. De som er med i serien kommer fra en helt annen teaterkultur enn oss og spiller med store gester. De hadde bare spilt i reklamefilmer før, men de var virkelig innstilt på å lære. 

 

Manusforfatter i Asia

Manusforfatter Anders Weidemann (44) har 20 års erfaring fra Asia. Han har bodd på Java i flere år og snakker indonesisk. Ideen til seriemanuset fikk han fra en reportasje i Dagens Nyheter om svensker som var midt i livet, solgte alt og flyttet til Thailand.

– Har du kunnet skrive som du ville, med tanke på Thailands strenge regler for visse temaer?

– Seriens innhold preges noe av den thailandske kulturens store respekt for kongen, ellers har jeg som forfatter hatt relativt stor frihet. 

– Hva trekker deg til Thailand? 

– For meg handler ikke sivilisasjonen om oppfinnelser og økonomiske strukturer, men om hvordan man er mot hverandre. Der har vi fortsatt mye å lære av thaiene. På mange måter er de flinkere til å ta vare på hverandre, noe som også gjenspeiles i tv-serien. For når alt kommer til alt er nok ikke det viktigste om bussen kommer presis klokken 14.23 eller ei. 

– Og Wilhelmsen, hva opplever du at vi kan lære av thaiene?

– Da vil jeg si at vi kan lære oss å være mer ydmyke. Mens thaiene kan lære seg til å si nei.

---

Kjell Wilhelmsen (47)

- Skuespiller, bl. a. på Gøteborgs Stadsteater, film og tv-serier. 

- Svensk statsborger, norske foreldre og familie fra Nord-Norge. 

- Bosatt i Gøteborg. 

- Rollebeskrivelse: Glenn er fet, stygg og jomfru.

(© Thailands Tidende. Utgave 2/2015 – 1. februar 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge