1. mars 2015

De fattige gambler mest

Skrevet av 

Lotterier er en besettelse for mange thaier.  En rapport viser at det er de fattige som bruker størst andel av inntekten på lotteri.

 

Tre tyske universiteter og et forskningsinstitutt avsluttet i fjor et forskningsprosjekt på thailandske gamblere. Forskerne foretok sine undersøkelser på landsbygda utenfor byen Ubon Rachathani. Av drøyt 800 personer var det 58 prosent som opplyste at de pleide å kjøpe lodd i det statlige lotteriet. 97 personer (12 prosent) sto for hele 65 prosent av lotterikjøpet. Disse oppga at de brukte i snitt ni prosent av familiens inntekter på det statlige lotteriet. Snittet for alle gamblerne var tre prosent.

Det statlige lotteriet trekkes to ganger hver måned og er det eneste lovlige lotteriet i Thailand. Her går cirka 60 prosent av innsatsen tilbake til spillerne.

 

Illegal gambling

I forskningsarbeidet ble det ikke spurt om hvor mye som brukes på de illegale lotteriene, men siden det i de fleste landsbyer er flere undergrunnslotterier – mange steder med trekninger hver eneste dag – er det grunn til å tro at bare en liten del av pengene som brukes på lotterier brukes på det statlige lotteriet. I tillegg brukes det penger på spill som hi-lo, kortspill, veddemål med hanekamper, rakettfestivaler og mye annet. Det sies ikke noe i rapporten om hvor mye som brukes på disse spillene, men mye tyder på at mange thailandske familier bruker minst halvparten av disponible inntekt på gambling.

 

[ annonse ]

Liten forståelse av odds

Odds er et ukjent begrep for de fleste thaier. Årsaken til at det brukes penger på det statlige lotteriet, til tross for lave odds, er de store pengepremiene som oppnås.

I gjennomsnitt hadde intervjuobjektene 5,5 års skolegang. De fleste hadde enkle mattekunnskaper, men lite forhold til prosentregning eller forståelse av odds. Når de ble forespeilt forskjellige scenarioer med ulik odds, for eksempel et lotteri med stor gevinst men dårlig odds, var det få som ville nedprioritere dette foran et lotteri med bedre odds men lavere gevinst.

 

Moro og spenning

De to vanligste årsakene til at folk i denne undersøkelsen gamblet var at de ønsket moro og spenning, samt at de følte at de hadde vinnerlykke.

Det viste seg at blant de 12 prosentene som sto for 65 prosent av alt lotterikjøp hadde én av fire inntekter under den thailandske fattigdomsgrensen. Hele 81 prosent av de som var med i undersøkelsen hadde gjeld.

En del av forskningsprosjektet gikk ut på å forklare for gamblere med lav utdanning hvor liten sannsynlighet de hadde for å vinne i det statlige lotteriet. Hensikten var å se om dette førte til at de sluttet å kjøpe lodd, eller i det minste reduserte pengeforbruket til lotteri. Det viste seg at det ikke var noen særlig endring i ønsket om å kjøpe lodd når de hadde blitt forklart hvor liten vinnermuligheten var.

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2015 – 1. mars 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge