Alskens rariteter Alskens rariteter Foto: Elisabeth Grimsø
1. mars 2015

Chatuchak Market – størst og best

Skrevet av 

Med over 15.000 boder er Chatuchak helgemarked i Bangkok Thailands største marked. Det du ikke finner her er ikke verdt å eie.

 

Chatuchak har det meste man kan tenke seg å kjøpe på et marked. For turister er det lørdag og søndag som gjelder. Men onsdager er det også aktivitet, da er det blomstermarked, og fredager er det engrossalg. Det finnes også et eget fiskemarket og et frukt- og grønnsaksmarked. Om det er verdens største helgemarked – slik de selv proklamerer på sin hjemmeside – kan vi ikke skrive under på, men at det er et gedigent marked er det ingen tvil om. Med over 15.000 boder fordelt på 27 seksjoner over 70 rai er det i hvert fall Thailands største marked. Her finnes det noe for de fleste, fra hunder til møbler til turistjuggel…

 

Sped begynnelse

Markedet hadde sin spede begynnelse for drøyt 60 år siden, da alle provinsene ble beordret til å danne hvert sitt marked. Bangkoks marked ble først lagt til Sanam Luang, deretter Sanam Chai og så tilbake igjen til Sanam Luang. Etter hvert bestemte regjerningen at Sanam Luang skulle bli brukt som et fritidsområde. Dermed ga jernbaneverket fra seg land slik at et nytt marked kunne dannes i Chatuchak. På den tiden het markedet Phahonyothin. Først i 1987 byttet de til navnet Chatuchack. I 1989 ble Chatuchak et eget distrikt i Bangkok.

Tidligere kunne man også få med seg et besøk på Talad Rot Fai – Togmarkedet – men det har flyttet. Dette spennende retromarkedet befinner seg nå ved Seacon Square, et stykke fra On Nut BTS-stasjon.

 

[ annonse ]

Norsk par liker lopper

Vi var ikke de eneste som ikke hadde fått med oss at togmarkedet hadde flyttet. Heidi Merete og Arne Nielsen fra Nøtterøy hadde også håpet å få med seg dette årgangsmarkedet. De forteller oss at hjemme så liker de å handle på bruktbutikker og loppemarkeder, og Arne foretrekker å reparere ting som går i stykker i stedet for å kjøpe nytt.

– Vi har vært i Cha-am i litt over en måned, forteller Arne. – Jeg har fått med meg en del ting fra jernvareforetninger der som jeg skal ha med hjem til Norge til bruk på båten.

– Chatuchak er et veldig fint marked, sier Heidi Merete, – men kanskje litt i overkant stort og uoversiktlig. Det finnes riktignok kart som forteller hvor en kan finne forskjellige kategorier, men det er ikke alltid det stemmer helt.

Heidi Merete innrømmer at dette også er noe av sjarmen, og det gjør det i hvert fall ikke kjedelig å handle på Chatuchak.

----

Gode råd for besøkende

- Dra dit tidlig på morgenen, da unngår du de største menneskemassene og de varmeste timene på dagen. Det er ikke tak over alt, så ta det med i betraktningen hvis du vil dra en dag det regner.

- Det kan det lønne seg å ta MRT i stedet for BTS. BTS kan bli veldig full av folk. Men hvis du drar tidlig er det en fin mulighet å ta BTS til Mo Chit-stasjonen, deretter gå gjennom hele markedet og ta MRT fra Kamphaeng Phet-stasjonen hjem igjen.

- Det kan være vanskelig å lete etter en spesiell ting. Vi synes det er bedre å rusle rundt litt på måfå. Så finner man kanskje helt uventet en liten skatt…

- Chatuchak er veldig stort. Det er lett å gå seg vill og lett å miste sitt reisefølge. Det er likevel et system på tingene – hver gate har et nummer og en farge. Det vi gjorde var å holde oss til én gate. På den måten var det litt lettere å ikke miste hverandre, samtidig som man kan gå i sitt eget tempo og stoppe der man har lyst.

- Dersom du ønsker å kjøpe litt større varer, men er usikker på om du kan få de med deg hjem i bagasjen, har både DHL og UPS kontorer i Chatuchak. Herfra kan du sende pakker til hjemlandet.

---

Chatuchak:

- Chatuchak har totalt røykeforbud.

- Toalett koster to baht. Papir må du ha selv.

- De fleste bodene tar kun kontanter.

- Mat og drikke får du kjøpt mange steder.

- For slitne ben (og slitne ektemenn?) finnes det tilbud om fotmassasje. 150 baht for en halvtime.

- Det går et lite gratis tog man kan bli med gjennom markedet.

Transport:

Ta BTS til Mo Chit (Exit 1) eller MRT til Chatuchak Park (Exit 1) eller Kampheng Phet (Exit 1). Deretter er det bare å følge menneskestrømmen…

Åpningstider:

Lørdag og søndag: 06:00-18:00.

Hjemmeside:

www.chatuchak.org/

(© Thailands Tidende. Utgave 3/2015 – 1. mars 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Mc til salgs
( / Til salgs)

Mc til salgs

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

Studio condo Jomtien
( / Leilighet selges)

Studio condo Jomtien

Thai/norsk språkparlør
( / Til salgs)

Thai/norsk språkparlør

Thailand i Norge