1. april 2015

Øyekirurgi på thailandsk vis

Skrevet av 

Medisinsk behandling kan være både billig og bra i Thailand, og mange vestlige tar turen hit av den grunn. En av de populære operasjonene er Lasik – laseroperasjon for å korrigere dårlig syn. Vår medarbeider tok nettopp denne operasjonen i Bangkok, og forteller her om opplevelsen.

 

Etter mange år med briller og kontaktlinser kan det friste med en «vidunderkur» for å se bra uten hjelpemidler. Selv har jeg brukt briller siden 2004. Før dette brukte jeg kontaktlinser, men måtte slutte med det da de ga meg infeksjoner. Jeg tenkte allerede da på en øyeoperasjon, men fikk vite at jeg måtte vente til synet mitt hadde stabilisert seg. Det gjorde det, jeg var nærsynt med -5,25 og -4,75 og hadde svak astigmatisme. I en alder av 30 år bestilte jeg derfor time hos øyelege for å sjekke om jeg i det hele tatt kunne ta en laseroperasjon. Det kunne jeg. Før operasjonen brukte jeg mye tid på å lese om operasjonen på nettet, samt at jeg brukte Youtube for å se hva operasjonen egentlig går ut på. 

 

Forundersøkelsen

De fleste klinikker i Thailand setter av tre timer til forundersøkelsen. Her vil de blant annet måle synet ditt, og om øynene dine er gode kandidater til operasjon. De måler blant annet tykkelse, krumning og struktur på hornhinnen, samt trykket på øyet. Deretter får du øyedråper som utvider pupillene før du går gjennom de forskjellige målingene en gang til.  

Vær oppmerksom på at du ikke kan kjøre bil verken på operasjonsdagen eller dagen du tar forundersøkelsen. 

Jeg vil anbefale alle å få en «second opinion» før de velger klinikk. Etter mange anbefalinger bestemte jeg meg for å forhøre meg to steder – Rutnin Gimbel og TRSC International Lasik Center.  Begge stedene var veldig profesjonelle. Det som gjorde valget litt enklere var prisen. TRSC International Lasik Center mente jeg burde ta FemtoLasik til 110,000 baht inkludert en liten rabatt. Rutnin Gimbel mente jeg helt fint kunne ta vanlig Lasik  til 54,500 baht, også inkludert en rabatt.

[ annonse ]

Hvis du bor i Norge men vil ta operasjonen i Thailand, kan det likevel være lurt å ta en forundersøkelse i Norge. Da får du vite om øynene dine egner seg for en slik operasjon. 

 

Operasjonsdagen

Lokalene til Rutnin Gimbel ligger ikke langt fra BTS Asoke, og operasjonen foregår i et nabobygg til øyesykehuset Rutnin Gimbel Eye Hospital.  Operasjonen skulle begynne halv tolv. Oppmøtetid var satt til halv elleve. I denne perioden fikk jeg enda en gang informasjon, hvilke risikoer som var forbundet med operasjonen, og steg for steg hva som skulle skje: En skal vaske hendene og ansiktet. Deretter blir området rundt øynene sterilisert og du får ligge ned i en behagelig stol hvor du får øyedråper ca. hvert femte minutt.

Deretter bærer det inn til operasjonssalen. He får du også veldig god forklaring på hva som skal skje. Din «jobb» er å fokusere på det røde lyset. Kommer kirurgens hender i veien må du huske å se rett frem. Dette var noe av det som bekymret meg mest, hva om jeg kikket til siden? Jeg diskuterte dette med både sykepleier og lege før vi satte i gang. De kunne berolige meg med at de ville stoppe laseren umiddelbart dersom jeg begynte å bevege øynene.

Da var vi i gang. Det var litt ubehagelig med øyedråpene hvert femte minutt, men det gikk over da bedøvelsen satte inn. På operasjonssalen fikk jeg en slags smekke under haken for ikke å bevege hodet for mye. Deretter var jeg ment å slappe av, for maskinen ville flytte meg til riktig posisjon. Det var igjen litt ubehagelig. Selv om øynene var bedøvet var jo ikke øyelokkene eller noe annet bedøvet. 

 

Ett øye av gangen

Legen fokuserer på ett øye om gangen, og fra start til slutt tok det vel snaut ti minutter per øye, inkludert forberedelsene. Forberedelsene gikk ut på å tape glatt papir rundt øyet og sette på et instrument slik at en ikke kan lukke øyet. Det andre øye er imidlertid lukket. Deretter var det bare å fokusere på den røde prikken i taket. Jeg var forberedt på at det skulle bli mørkt. Dette er når de åpner hornhinnen slik at laseren kan rette på synet. Det luktet svakt brent mens laseren holdt på – i ca. 10–15 sekunder – samtidig som jeg hørte en svakt klikkende lyd. Deretter ble klaffen strøket tilbake på plass.

Det hele gikk veldig fort. Rett etter at første øye var ferdig tok de av instrumentene og papiret, jeg kunne lukke øyet og legen startet på det andre. Vips var man ferdig! Men synet var på det tidspunktet tåkete. Deretter fikk jeg noen tykke «våtbriller» limt på, og så enda mindre. De skulle jeg bruke 4–6 timer.

Da bedøvelsen gikk ut begynte det å gjøre litt vondt, øynene rant og rant… Men jeg tok en paracetamol og en sovetablett og sovnet en halvtime etter at jeg var blitt kjørt hjem. Da jeg våknet etter fire timer og tok av våtbrillene for å ta på øyedråper, så gjorde det ikke vondt, øynene rant ikke, og... jeg kunne SE!

 

Etter operasjonen

For oss damer er det ikke lov å bruke øyesminke før tidligst en uke etter operasjonen. Du må vente to uker med å gå i et basseng, og tre uker med å bade i havet. Dykking må utsettes en måned. De anbefaler å få vasket håret hos frisør da en ikke skal ha vann på øynene de første 1–2 ukene. Jeg fikk øyedråper (antibiotika og saltvann) som skulle dryppes fire ganger om dagen. Jeg fikk også noen fine briller jeg kunne gå med inne, samt «nattbriller» slik at jeg ikke skulle klø meg i øynene i løpet av natten. Du kan fly allerede dagen etter operasjonen, men er da anbefalt å ta med ekstra øyedråper da luften i flyet kan være tørr.

Jeg så fint allerede samme dag som operasjonen, og det gjaldt også tiden etterpå. Jeg var forsiktig med databruk, og det er anbefalt å ikke bruke datamaskin før etter minst 48 timer. Jeg var veldig fornøyd med operasjonen, og det er kjekt å slippe brillene hele tiden. Det hender fremdeles at jeg av gammel vane prøver å dytte «brillene» på plass, men det håper jeg å slutte med snart.

De fleste klinikker har oppfølging etter en dag, en uke, en måned, tre måneder, et halvt år og ett år inkludert i prisen.

 

Dette er Lasik

- Operasjonen foregår kort sagt slik: Øynene bedøves, hornhinnen blir åpnet med en klaff, og deretter vil laseren korrigere synet og klaffen bli lagt tilbake på sin plass.

- Det finnes to varianter å velge mellom, Lasik og FemtoLasik. Forskjellen er hvordan klaffen lages. Ved FemtoLasik – ofte kalt Bladeless Lasik – åpnes klaffen ved hjelp av laser og dette er derfor en mer skånsom metode. Ved Lasik blir det brukt et knivblad for å åpne hornhinnen. Dette går også veldig raskt og er ganske ufarlig, da de ved forundersøkelsen har målt tykkelsen på hornhinnen.

- Ved bruk av Lasik kan en være uheldig å se «feil vei» når klaffen blir åpnet, og da må de legge klaffen på igjen med en gang og vente tre måneder med å prøve på nytt. Dette skjer sjelden og er ikke farlig. Ellers blir resultatet av disse to metodene den samme ca 1–3 dager etter operasjonen.

- Dersom verken Lasik eller FemtoLasik passer for dine øyne, finnes det andre alternativer for operasjon som øyelegen kan forklare deg.

 

Disse bør ikke ta Lasik

- Personer over 64 og under 18 år

- Gravide og ammende

- Enkelte med sykdommer, slik som diabetes og reumatisme 

- Personer som ikke har hatt stabilt syn de siste to årene

- Personer hvor forundersøkelsen viser at det kan oppstå problemer, som for eksempel arr på hornhinnen, for tynn hornhinne, øyesykdom o.l.

 

Priser

Rutnin Gimbel:

Forundersøkelse: 1200 baht

Lasik: 62.000–79.000 baht.

FemtoLasik: 139.000  baht.

Alt av medisiner og utstyr er inkludert. Du får rabatt hvis du tar operasjonen innen en uke etter forundersøkelsen.

 

TRSC International Lasik Center:

Lasik: 73.000–79.000 baht

FemtoLasik: 115.000 baht

Alt av medisiner og utstyr er inkludert. De krever en HIV-test før du kan få ta en operasjon. 

 

Forundersøkelse i Norge:

Memira og Argus Syn tar 500 kroner. Du må uansett ta en forundersøkelse til når du kommer til Thailand.

 

(© Thailands Tidende. Utgave 4/2015 – 1. april 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Jomtien TW Platinum Suites
( / Leilighet til leie)

Jomtien TW Platinum Suites

Strandleilighet Nadan Beach
( / Leilighet selges)

Strandleilighet Nadan Beach

View Talay 7 – 141 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 7 – 141 kvm

View Talay 3A – 137 kvm
( / Leilighet selges)

View Talay 3A – 137 kvm

Thailand i Norge