«Høna» kalles denne formasjonen. «Høna» kalles denne formasjonen. Foto: Dag A. Ekeberg
1. mai 2015

Pa Hin Ngam – nasjonalpark mellom tre landsdeler

Skrevet av 

Helt i enden av Korat-platået ligger nasjonalparken Pa Hin Ngam, kjent for rare sandsteinsformasjoner og siamesiske tulipaner i tiden juni-august. Åstedet er Chaiyaphum, en grenseprovins mellom tre landsdeler.

 

Pa Hin Ngam betyr direkte oversatt «Skog, Stein, Pen». Altså en skog med pene steiner. I tillegg til de underlige sandsteinsformasjonene er naturreservatet kjent for sine lilla siamesiske tulipaner som blomster fra juni til august hvert år. «Siam Tulip» eller «Summer Tulip» er for øvrig ingen tulipan i det hele tatt, men en plante i ingefærfamilien. Den er friskest i fargen i juni, så blomsterelskere anbefales å reise da.

 

Valfart fra Bangkok

Vanligvis finner man Siam Tulip vilt kun i Nord-Thailand, men Pa Hin Ngam ligger høyt og har et noe kjølig og fuktig klima, så her er forholdene ideelle. Dette er også i akseptabel avstand fra Bangkok, så på helger og i ferier valfarter hovedstadens folk opp til kjøligere trakter for å oppleve naturen i Chaiyaphum. Vi foreslår å reise på en vanlig hverdag for å slippe å kjøre og gå i kø.

 

Fin skogstur

[ annonse ]

Pa Hin Ngams høyeste punkt ligger 846 meter over havet. Man blir kjørt med buss nesten opp til toppen. Så kan man gå en sti langs åskammen og ned igjen gjennom områdene med siamesiske tulipaner. Der er stien belagt med betongheller, og det er forbudt å gå utenom stien eller plukke med seg blomstene man måtte nå derfra. Det er to ruter, en kort og en «lang» – som for erfarne skogsfarere også vil virke kort. Så hopper man på en ny buss og blir kjørt i fem minutter over til området med sandsteinsformasjonene. 

 

Vannskille

Åskammen har på thai fått navnet Sut Phan Din (eller med norsk uttale «Sott Pæn Dinn»), som betyr Slutten på Landet. Man går nordover helt til man kommer til toppen, der er det en bratt klippe og man ser utover et område som er blitt fredet som villdyrreservat med Sonthi-elven i bunnen. Området er kjent for mye tåke, så du risikerer å se absolutt ingen ting.

Denne åskammen er også vannskillet mellom Mekong-elven på grensen mot Laos og Chao Phraya-elven, som renner gjennom sentrale Thailand med utløp i Bangkok. Geografisk sett er man på enden av det enorme Korat-platået, som går gjennom hele Isan helt til Ubon. På vegen til parken passerer man et skilt som er en slags treriksrøys, stedet hvor de tre landsdelene Isan, Nord-Thailand og Sentral-Thailand møtes.

 

Sandstein

Et område vest i parken har merkelige sandsteinsformasjoner som har oppstått gjennom erosjon fra vann og vind gjennom millioner av år. En av formasjonene likner til forveksling FIFA World Cup-pokalen. En formasjon ser ut som en elefant, mens en annen har fått navnet Mae Gai Yak, som betyr Den gigantiske høna.

Du kjører til Chaiyaphum ved å ta riksveg 1 nordover fra Bangkok til Saraburi, deretter riksveg 2 mot Korat. Der riksveg 24 tar av østover mot Isan, tar men isteden til venstre og følger skiltingen til Chaiyaphum.

(© Thailands Tidende. Utgave 5/2015 – 1. mai 2015)

 

[ annonse ]

Siste videoer

Siste rubrikkannonser

Nyoppusset leilighet - Pattaya
( / Leilighet selges)

Nyoppusset leilighet - Pattaya

Pool Villa sentralt Hua Hin
( / Til salgs)

Pool Villa sentralt Hua Hin

Condo 1 soverom Jomtien
( / Leilighet til leie)

Condo 1 soverom Jomtien

Thailand i Norge